TW
77

La protesta dels indignats no s'atura de créixer. Els indignats reforçaren ahir la victòria al carrer i consolidaren la seva conquesta a la plaça d'Espanya, ocupada des de dimarts de manera ininterrompuda.

La concentració de ciutadans augmentà a mesura que passava el dia i encara abans de mitjanit eren més de dos mil els congregats a la plaça d'Espanya. Era gent heterogènia, joves, adults, grans, homes, dones, pares de família, fadrins, parelles..., i els crits i els raonaments per justificar la seva presència a la plaça eren també ben diferents. En tot cas, els bancs i la monarquia eren el centre de quasi totes les crítiques i la crisi, l'argument més recurrent.

La jornada fou d'incertesa, a l'espera de les resolucions judicials del Constitucional i del Suprem, que finalment feren bona la decisió de la Junta Electoral Central, que decretà il·legals les protestes. En tot cas, passades les onze de la nit, la Policia Nacional informà per megafonia la gent que estiguessin tranquils, que no tenien ordres d'intervenir-hi. També era previst informar els caps que la concentració havia estat declarada il·legal i que s'havia de dissoldre. Ara bé, desallotjar la plaça no entrava dins les previsions dels agents mentre la concentració fos pacífica i no es demanàs el vot per cap partit.

El moviment va voler deixar petjada de la seva conquesta i va proclamar que, des d'ahir, la plaça d'Espanya es digués plaça d'Islàndia. En un acte simbòlic, s'apoderava així d'aquest espai i hissava la bandera de l'illa atlàntica damunt l'estàtua eqüestre de Jaume I. Era un símbol de la victòria del poble i d'un nou moviment, que es consolida en aquest espai mitjançant una gran pancarta que diu: "Plaça d'Islàndia".

Davant un ambient de més de 400 persones, els indignats cridaven proclames actives, festives i revolucionàries, i s'hi llegí un manifest en què quedava entronitzat el nou nom. Primer, un dels anònims s'enfilà a l'estàtua de Jaume I i col·locà la bandera en un dels braços del Conqueridor.

Notícies relacionades

Islàndia, el referent

Pels indignats, Islàndia és el referent. Com a conseqüència de la fallida d'aquest país, el Govern de Reykjavík s'enfonsà i es detingueren diversos banquers per la pressió social. A més a més, aquest abril passat, el poble d'Islàndia va rebutjar un referèndum per pagar en doblers públics els "errors" dels seus bancs, que deuen 4.000 milions al Regne Unit i Holanda. "Nosaltres tenim les mans netes i les butxaques buides, no com ells!", corejaven els implicats després de rebatiar la 'plaça d'Islàndia'. "Ara comanda el poble, ens temen, ho hem aconseguit i hem de continuar! Llibertat! llibertat! llibertat!", repetien.
La plaça cantava consignes de la "revolució del poble". Totes eren retransmeses de manera simultània a través d'una ràdio pròpia que des d'ahir s'instal·là a la plaça. El mitjà es diu '77' i pretén "donar veu" als 'indignats' i compartir la idea de la "solidaritat entre les persones i els pobles". La ràdio va ser instal·lada per Ferran, un jove de Mallorca que va crear aquesta emissora fa dos anys com una entitat cultural i que es pot escoltar per internet a través de http://setantaset. wordpress.com.
La plaça ahir disposava d'un petit estudi de ràdio, amb un control de so, tres ordinadors portàtils, unes cadires, una taula i un para-sol.

Durant la jornada, tota la programació fou totalment improvisada amb el nom 'Palma Acampada'. Un DJ hi posava música i explicava el projecte de l'emissora, mentre que un altre jove hi acudí també a llegir poemes d'autors llatinoamericans "revolucionaris".

Tot i que la Policia no té previst intervenir-hi, els indignats tenen clar que davant possibles desallotjaments oferiran resistència pacífica i que la força policial no podrà aplacar les seves reivindicacions. "No ens mourem d'aquí!", reivindicava Jordi, un dels activistes. I és que hores abans, la Delegació de Govern no aclaria als concentrats si la Policia Nacional desallotjaria a partir de mitjanit la plaça d'Espanya i limitava a assenyalar que les forces de seguretat acatarien la llei a partir de tres principis: "Oportunitat, congruència i proporcionalitat".

Era un pronunciament ambigu que deixava la porta oberta a la Policia a adoptar qualsevol mesura. Per curar-se en salut, els activistes ja havien decidit que avui farien una concentració "de reflexió" a la plaça, durant la qual no es repartiran fullets i s'hi projectarà un vídeo en la direcció correcta de la jornada electoral. "Es respectarà tothom que vulgui reflexionar amb vista a les eleccions del 22 de maig, però la plaça d'Espanya estarà ocupada, perquè és un espai públic i és dels ciutadans", remarcà Jorge, un dels indignats que col·labora des de l'inici amb el moviment.