Els tres primers controladors aeris de Palma han declarat avui davant el jutge. | Ferran Aguiló - P. Bota.
El jutge Juan Catany i la fiscal Amparo González interrogaren ahir 3 dels prop de 80 controladors aeris de les Balears investigats per haver abandonat el lloc de feina el passat 3 i 4 de desembre. La Fiscalia els imputa un possible delicte de sedició. La seva actuació, que també es registrà a la resta d'aeroports de l'Estat, provocà el tancament de l'espai aeri espanyol.
A les Balears, l'aturada en la vigília del pont de la Constitució afectà més 400.000 passatgers i provocà danys al sector turístic i hoteler.
Els controladors, que davant la Guàrdia Civil s'havien negat a declarar, ahir sí que ho feren com a imputats. Els tres negaren que la seva actuació fos una mesura de pressió davant el decret que aquell mateix dia el Govern havia signat i que modificava les seves condicions laborals. "No hi hagué contuberni de vaga", afegí un. "No hi hagué boicot", digué un altre.
El controlador Guillermo Hitos, delegat sindicat, reconegué que dia 3 de desembre tenia torn de nit i que arribà abans d'hora a l'aeroport. Allà trobà companys "amb els ànims baixos", alguns dels quals "havien anat al metge per complir amb el protocol".
Hitos afegí que telefonà a altres companys i s'assabentà llavors del que passava a altres aeroports. Apuntà que el que passava "els tenia descentrats".
Més tard, devers les nou de la nit, parlà amb el seu cap de la Sala, que li digué que AENA tancaria l'espai aeri de Balears. A més, indicà que com que "estava molt nerviós" demanà al seu cap si podia rebutjar el torn voluntari assignat. Li digué que sí i partí a la cafeteria on hi havia altres companys, fins que a les onze de la nit se n'anà.
El controlador Raul Cabello també reconegué que dia 3 vespre estava de guàrdia i que acabava el torn a les 10 de la nit. Assenyalà que arran del decret del Govern "l'ambient de la sala era tens".
Així mateix, assegurà que, quan li tocà passar a fer "operacions executives", tingué "dificultats pel nerviosisme". N'avisà el cap de sala i amb el supervisior decidiren que un company el substitutís. Llavors, hagué de signar una declaració jurada en què afirmava que no podia treballar i un altre document en què explicava el que havia succeït. Més tard, un metge li féu una revisió i determinà que el seu estat era "compatible amb ansietat, indigestió i nàusees".
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Si tenen por és perquè saben que la van fer grossa,la seva dolenteria no té nom. No es pot segrestar la gent alegrament, sobrtot en temps de crisi quan la majoria de persones pateix problemes econòmics greus que les controladores o els controladors són incapaços d'imaginar i de comprendre. Viuen a un altre món.
És comprensible que es justifiquin: tenen por.
Es que tenen una barra increible! Tots els controladors d'Espanya es trobaren malament al mateix temps.No tenìen bon estat anìmic! Jo demà no anirè a fer feina i dirè que no tenc bon estat anìmic a veure que diu es meu "jefe".Si jo fos el jutge els a posarìa doble pena.Una per el que feren i l'altre per encara riuren-sen del jutge o de tots nosaltres.
pobrets controladors... animalons que ho passen tant malament i que el seu estat anímic no els permet fer feina... pobriçons