Antich, Bauzá i la presentadora Cristina Bugallo, just abans de començar el cara a cara. | S.Amengual

TW
76

El cara a cara només ho fou per a Francesc Antich. José Ramón Bauzá optà pels monòlegs. El president i candidat socialista cercà el cos a cos de manera incisiva, recordà el passat del PP, però evità pegar amb la maça grossa i, sobretot, contraposà la seva gestió en política social, econòmica i territorial a la dels conservadors. Bauzá l'esquivà sempre, evità el frec a frec i es limità a llançar crítiques a la gestió de la crisi feta per Antich i Zapatero i a oferir, en català i en castellà, consignes sense concretar. En el cara a cara es parlà molt de la crisi i poc de la corrupció. Ni es va viure tensió ni se sentiren grans propostes. Difícilment canviarà res.

12 anys després del darrer cara a cara, ahir se'n tornà a veure un. Ara en una tele pública i ara amb presència del castellà. Bauzá optà per utilitzar les dues llengües en les intervencions i preferí el castellà quan parlà d'educació, quan defensà la llibertat per elegir la llengua d'estudi dels fills o que el català deixi de ser un mèrit i passi a ser just un requisit per accedir a l'Administració. "O sigui que ser mallorquí o menorquí només és un simple mèrit?", li contestà el socialista. Bauzá callà. Fou l'únic moment de tensió.

Antich començà atacant, segurament perquè les enquestes empenyen. Recordà l'episodi de la capsa de Cola-Cao, "els qui posaven mà a la caixa", i l'impuls a la construcció que propiciaren els populars i que "ha explotat a la cara de tanta gent". "No podem tornar al passat", afirmà un Antich que defensà la seva gestió en política social i advertí de les retallades que portarà a terme el PP. El socialista aprofità també per llançar missatges d'esperança, per apuntar que les Balears "seran la primera comunitat que es recuperarà d'aquesta crisi" i que en pot sortir sense endur-se per endavant l'estat del benestar. Però també recordà que ell té les "mans netes" i que el seu partit és el de la igualtat de drets.

Si el president lluïa corbata vermella, Bauzá l'evità. El popular no assumí res de l'anterior gestió del PP i es presentà com l'home que ha vingut a "regenerar la política, començant pel meu partit". Assegurà que ell creu "en una altra manera de fer política" i defensà que el PP és "l'única opció per sortir de la crisi". Anuncià una llei de suport als autònoms i a la petita i mitjana empresa. Mostrà diversos gràfics, un dels quals per intentar demostrar que amb el PP es crea ocupació i amb els progressistes se'n destrueix. Fins i tot digué que la creació d'ocupació és la millor política social.

Antich li demanà seriositat. "No podem comparar temps de riquesa amb temps de crisi", li digué. L'advertí que la política social és, precisament, per als desocupats. "Allò darrer que s'ha de tocar són aquells serveis que fan que aquells que no tinguin patrimoni el puguin tenir", advertí. I li recordà que on s'apliquen les receptes del PP, a València i a Múrcia, tenen més atur, menys empreses i menys creixement. El socialista fou especialment contundent a l'hora de defensar l'aposta del seu Govern per les polítiques socials en temps de crisi. Asseverà que només s'avança en aquest camp quan hi és el PSOE i acusà el PP de qüestionar el sistema sanitari públic.

Bauzá negà que aposti pel copagament o per la privatització i tornà a mostrar gràfics imperceptibles pels teleespectadors. Aprofità les darreres intervencions del bloc social per acusar Zapatero d'haver protagonitzar les retallades de serveis socials més fortes de la democràcia i per agrair a Antich que prosseguís amb l'hospital de Son Espases, però també per criticar la mala gestió en el trasllat i en l'inici de funcionament. El socialista no va poder contestar.

Tant en política econòmica com a l'hora de parlar de turisme o de territori, el popular féu especial èmfasi en la defensa de la iniciativa o de la propietat privada. Apostà per una administració no intervencionista, sinó "facilitadora" i per reduir-la. I defensà que s'ha d'eliminar la inseguretat jurídica per atreure inversions.
"Seguretat jurídica, sí. Però primer seguretat social", li contestà Antich, que li va retreure l'aposta del PP per la construcció i posà l'exemple del Guix, una urbanització en plena serra de Tramuntana que els progressistes han aturat. "Créixer de la manera com ho feia el PP va en contra del turisme", afirmà. Bauzá no contestà i parlà d'agricultura. I Antich també l'atacà per parlar d'austeritat i no votar la llei del bon govern i per parlar de reduir càrrecs, malgrat que ha ampliat els assessors com a batle de Marratxí.

El popular va retreure al president que per la Conselleria de Turisme hagin passat quatre consellers i que hi hagi hagut "descoordinació" en la reforma de la Platja de Palma. I Antich li replicà que el PPtambé ha tingut cinc portaveus al Parlament i que fou aquest partit el que va rompre el consens a la Platja de Palma. "Si hi ha una persona que pot parlar de fer pactes nom Xisco Antich, perquè n'he fet de tot tipus", respongué el socialista quan Bauzá criticà actuacions que no havien agradat als hotelers.

A banda d'anunciar la lliure elecció de centre i de llengua, Bauzá també avançà que el PP s'ha posat en contacte amb editorials per fer material didàctic en les modalitats pròpies del català. Tot això ho digué en castellà. Antich l'advertí que la lliure elecció de centre és impossible i recordà que el PP sempre l'anuncia i mai no l'aplica. Va deixar clar que estava en contra de separar els alumnes per la llengua i va fer una aposta clara per la Formació Professional. Tot i que el debat s'animà al final, no passarà a la història.

Dues maneres de fer

El president, Francesc Antich, i el candidat popular, José Ramón Bauzá, tenen maneres diferents de fer les coses. Es nota en les propostes, però també en com parlen, per exemple. I ahir va quedar clar en la seva manera d'actuar a IB3; no davant les càmeres, sinó al darrere. Mentre que Antich es movia pels estudis fent broma i relaxat, Bauzá va ser molt lacònic i es va tancar amb el seu seguici fins a l'hora prevista per al duel.

El primer que va arribar als estudis de la televisió autonòmica va ser Bauzá, a les 20.12, tres minuts abans que no s'havia programat. Antich ho va fer a les 20.29. El director general d'IB3, Pere Terrassa, els va rebre a tots dos.
Bauzá va arribar amb un somriure gravat i, davant l'expectació, va exclamar: "Quin silenci!". Terrassa li va mostrar el plató on es faria el debat i tot seguit el va dur a la sala on estaria, tancat amb els seus, fins a l'hora clau.
Cap dels dos candidats no va passar per maquillatge, així es van estalviar veure's fins just abans de començar el debat. A cada un el van preparar en sales d'espera separades. Mentre la maquilladora començava a fer feina, el candidat popular va concedir uns minuts als fotògrafs i periodistes.

Bauzá va negar que estigués nerviós, va dir que sentia una "tranquil·litat absoluta". Quan li comentaren que havia costat que es fes el debat, va deixar anar: "A algú li ha costat, a mi no". Tot seguit la cap de premsa del PP, Sonia Navas, va fer sortir tothom. Amb el candidat, a banda d'ella, hi havia el seu cap de gabinet, Javier Fons; el coordinador de la campanya, Toni Gómez; i dos membres de l'equip de campanya, Quico Mercadal i Martí Juneda. Fins i tot quan ja era al plató Bauzá va repassar els seus apunts fins al darrer moment. Antich, en canvi, just anava acompanyat del seu cap de gabinet, Antoni Torres, i de l'assessor Jordi Baiona. No va tancar la porta de la sala on va esperar l'hora del debat i fins i tot va sortir i es va entretenir parlant, calmat, amb els directius d'IB3 i els periodistes. De fet, quan va entrar a l'habitació acompanyat de Terrassa i va veure una safata d'entrepans, va fer broma dient: "Si ens menjam tot això no podrem xerrar!".

Quan li preguntaren si estava nerviós, Antich va dir que no, però va admetre que feia "respecte" perquè havia d'explicar als ciutadans les seves propostes i això era molt important. També va dir que estava "content" perquè era un "debat importantíssim" i va insistir que, des del primer moment, havia dit que estava disposat a fer "tots els debats que facin falta". A més, remarcà que el debat tenia una "especial rellevància" perquè els ciutadans podien escoltar els dos candidats que podien presidir les Balears.

Tot mil·limetrat

Just abans del debat els dos candidats van sortir alhora de les respectives sales i es van saludar enmig del passadís, amb Terrassa, la subdirectora d'IB3, Nekane Domblás, i la presentadora del programa, Cristina Bugallo. Els van fer la foto de rigor donant-se la mà. Bé, una no; moltes.De tants flaixos Antich va dir "qualcuna n'haurà sordida bé", somrient. Que sortissin alhora i es trobassin enmig del passadís estava preparat. De fet, tot estava pensat i pactat; al mil·límetre, fins i tot les fotografies mentre els maquillaven. El format del duel verbal l'havien acordat el PSIB i el PP. Segons fonts pròximes a la negociació, no s'havia vetat cap tema ni cap dels dos partits no havia intentat fer-ho. Això sí, els populars volien un format en què la improvisació fos més difícil, amb els blocs temàtics ben delimitats. Ambdues formacionss negociaren, però l'esquema final era més proper al del PP.