TW
9

El conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, s'ha pronunciat sobre la votació al Congrés dels Diputats del fons de competitivitat per a les comunitats autònomes i ha assegurat que li agradaria que els diputats "fossin conscients de la importància que té per a les illes aquest fons" que el Govern ha rebutjat concedir a Balears, així com a Madrid, Catalunya i Múrcia.

Manera s'ha referit, en declaracions als mitjans durant una visita a l'oficina del servei de Renda Àgil a l'Estació Intermodal, a l'"històric" dèficit que sofreixen les illes en la seva relació amb la Unió Europea, que reflecteix un recent estudi de la Direcció General de Fons Europeus del Govern, i ha assenyalat que no és cosa nova constatar el fet de què "Balears és aportadora neta a la Unió Europea i aportadora neta a l'Estat així que té dèficit fiscal per una banda i per l'altra".

"Això ha passat sempre", ha subratllat Manera que ha recordat que el projecte de Règim Especial Balear (REB) que ha elaborat el Govern contempla, entre altres coses, "la possibilitat de treballar en els fons europeus que haurien d'arribar a les Balears d'una forma molt més clara i evident".

Manera ha insistit que el projecte de REB contempla aquesta via com una forma de millorar el finançament de les illes.

Estalvi

D'altra banda, Manera ha defensat la necessitat d'amortitzar places al sector públic, no cobrint les jubilacions i amb una distribució més eficaç dels interins, com a forma de racionalitzar-lo i d'estalviar fins a 30 milions d'euros.

Ha puntualitzat que mai no ha parlat d'expulsar treballadors públics "ni d'acomiadaments, ni d'ERO salvatges" sinó d'aplicar amortitzacions i "sempre amb el concurs de la representació sindical".

Ha insistit que no és partidari d'eliminar places públiques i ha defensat que s'han d'amortitzar "que és una cosa molt diferent".

El conseller ha apuntat que, segons la seva opinió, hi ha tres vies per racionalitzar el sector públic, les primeres de les quals consisteix a unificar empreses públiques, cosa que ja ha fet el Govern, i la segona en aplicar ERO, una cosa que s'estudia a Catalunya i la Gran Bretanya i s'ha aplicat a Alemanya i que, segons Manera, "suposa entrar a sac en l'Administració pública i acomiadar funcionaris i treballadors públics".

La tercera via, que Manera considera que suposa "racionalitzar de veritat el sector públic i l'Administració", implica amortitzar "aquelles places dotades que no hi ha cobertes".

"Això no és expulsar ningú al carrer, sol és racionalitzar el sector" i afecta aquelles places que "poden desaparèixer" perquè hi hagi per exemple funcionaris que es jubilen.

Amb els sindicats

Manera ha detallat que dels 35.000 treballadors públics que hi ha a les Balears, es produeixen entre 135 i 140 jubilacions a l'any. "Si aquestes places les amortitzes, és estalvi també per al sector públic i si a més es juga amb els interins de forma més eficient, també pots estalviar".

"Sense expulsar ningú al carrer estalvies uns 30 milions d'euros, d'això estam parlant, i de fer-ho amb l'aquiescència dels sindicats", ha reiterat.