Caib Patrimoni, de la qual eren responsables els principals imputats en el cas, va pagar a la consultora Atlas Capital 609.000 euros, la majoria en concepte de "honoraris d'èxit", per un treball tècnic innecessari i amb un cost "desproporcionat", segons figura en el sumari del cas. Entre els principals imputats estan l'exconseller d'Economia i Hisenda del Govern balear Lluís Ramis de Ayreflor (PP) -en llibertat sota fiança-, i els exdirectors generals d'Emergències i Tributs, Joan Pol i Jorge Sainz de Baranda, respectivament, tots ells membres del consell d'administració de Caib Patrimoni. També figura imputat l'exgerent de Caib Patrimoni Jaume Vidal, expulsat al costat de Pol i Sainz de Baranda del PP arran de la seva imputació en aquesta causa. Ramis d'Ayreflor es va donar de baixa en el PP després de ser-li imposada la fiança.
Segons explica una sentència interlocutòria del jutge, el 2004 el consell d'administració de Caib Patrimoni, davant de la imminent recepció de tres solars d'altres organismes públics per desenvolupar tres projectes, va decidir, "malgrat no ser necessari la despesa pública", iniciar un procediment negociat sense publicitat d'assistència tècnica, concedit al banc d'inversió i a assessorament Atlas Capital. A més d'innecessari, el servei prestat per Atlas és, segons el jutge, "totalment desproporcionat", i va incloure, en el cas de l'edifici dels bombers i de sanitat, uns honoraris de 11.900 i 28.000 euros, respectivament.
A part d'aquests honoraris, el contracte estipulava per a Atlas un 1,8 per cent de la inversió realitzada en concepte de "honoraris d'èxit", que van ascendir a 426.216 euros en el cas del parc de bombers i de 142.848 euros en el de la Conselleria de Salut. En les ofertes presentades per a aquesta consultoria figuraven altres empreses que oferien els seus serveis per menys preu, malgrat el qual es va elegir a Atlas, el director general del qual -fins a desembre de 2009- era l'imputat Pablo Cervera, qui en la seva declaració davant de la policia va indicar que a les Balears el seu representant era l'empresari Jaume Fluxá.
Fluxá va ser qui va proposar a Atlas, segons va explicar Cervera, reunir-se amb l'exconseller Ramis d'Ayreflor per presentar els seus serveis. Les propostes per a aquesta contractació, detalla la policia en un informe, no eren "en cap moment admissibles", ja que superaven notablement els imports que l'empresa pública podia concedir mitjançant un contracte de negociat sense publicitat o una contractació menor. La Fiscalia considera als principals imputats en la causa responsables dels delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i suborn, ja que l'empresa pública va decidir contractar Atlas quan s'explicava amb els serveis jurídics i econòmics de la Conselleria de Economía, així com amb els de la Comunitat Autònoma, pel que la despesa va resultar "absolutament innecessària".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.