Els lip dubs ja han mobilitzat 15.850 veus per la llengua catalana

Uns videoclips gravats poble per poble i en pla seqüència. Aquest és l'eix de “Mallorca m'agrada!”, una iniciativa de l'OCB

Sineu 02-04-2011. Mostra no lineal de col·lectius del poble.

TW
3

Els lip dubs a favor de Mallorca i la seva cultura ja han arreplegat unes 15.850 persones en la trentena d'enregistraments que s'han fet fins ara. Aquest projecte de gravar un lip dub a cada poble de l'Illa està emmarcat dins la campanya "Mallorca m'agrada!", organitzada per l'Obra Cultural Balear (OCB). La resposta que ha rebut ha sorprès fins i tot els coordinadors de la iniciativa. El jove Jaume Vich, un dels dissenyadors de la campanya, explica: "Veim que als poble on es fa tothom hi pren part, independentment de la ideologia política".

Ara bé, l'èxit de les gravacions dels lip dubs (que s'han fet durant els caps de setmana d'aquest inici de 2011) és l'efecte contagi. "La gent s'ha engrescat a mesura que veia que també es feia al poble del costat", apunta el coordinador de l'OCB, Tomeu Martí.
De fet, a hores d'ara, el nombre de municipis participants ronda la trentena i la participació, segons l'OCB, hi està sent molt elevada. Destaca especialment Artà, on prop de 4.000 veïns, segons les dades de l'OCB, es reuniren cantant País petit, de Lluís Llach però en versió del grup Ocults. Va ser enregistrat, sota la tutela d'Agustí Torres, el 10 d'abril passat a set llocs diferents d'Artà. No compleix, per tant, amb el requisit d'un únic pla seqüència per ser considerat un lip dub oficial.

Independentment del format triat a l'hora de gravar els vídeos, altres de les participacions més massives han estat a Binissalem (hi surten unes 800 persones), Campos (uns 1.000, poc abans que hi tingués lloc l'Acampallengua), com també a Vilafranca i a Petra. En total, ja hi haurien pres part unes 15.850 persones.
Les cançons més elegides han estat les de la banda Antònia Font, però no del nou disc, sinó antics èxits, com En s'estiu. De fet, els estudiants mallorquins que viuen a Barcelona i que gravaran el seu lip dub a la capital catalana el proper 7 de maig ho faran amb un tema d'Antònia Font que podria ser del nou disc, Lamparetes.

També s'han utilitzat algunes cançons d'Els amics de les arts (A vegades, Jean Luc) i de grups de les Illes, com Anegats, No diguis dois, Fora des sembrat, Ets Bergants, Cucorba i el cantautor de Capdepera Suso Reixach.
A més a més, per al lip dub de Vilafranca de Bonany triaren una cançó de Tomeu Penya, qui també sortia pels carrers i fins i tot cantava davant la càmera! Per una altra banda, encara falta per gravar el dels Blavets de Lluc, a més del ja esmentat dels estudiants mallorquins que viuen a Barcelona.

Ara bé, què és exactament un lip dub? Segons explica l'enciclopèdia Viquipèdia, és un tipus de vídeo que combina sincronització labial i doblatge d'àudio per fer un vídeo de música. O sigui, es tracta de filmar una successió contínua, i sense talls, d'individus o de grups que vocalitzen, sincronitzen els llavis, la lletra d'una cançó que escolten des d'una font aliena, com ara un àudio enregistrat en un enginy d'audiomòbil. Tomeu Martí explica per part seva: "Tot i que és una moda que ja s'havia estès a altres països i que a Catalunya ja havia assolit anomenada, a Mallorca era una idea sense treballar gaire". Així que optaren per sustentar la campanya anual sobre la qual l'OCB fa feina (i que en aquest 2011 se centra a combatre l'anomenat autoodi mallorquí) en la gravació de desenes d'aquests vídeos. Martí, a més a més, valora que "és una fórmula que serveix per mostrar què ens agrada de cada poble". Els vídeos són consultables a la web mallorcamagrada.cat i s'hi observa la participació de xeremiers, gegants i castellers; equips esportius, esplais, grups excursionistes...