La por de l'agressor o que la parella torni, són factors que ho explicarien. Il·lustració: M.Martínez
El 13,3% de les dones que han patit violència masclista acaba llevant la denúncia contra el maltractador. Així ho revelà ahir el delegat de Govern, Ramon Socias, a partir de les dades elaborades per l'Observatori contra la violència domèstica (vinculat al Consell General del Poder Judicial, CGPJ). Concretament, al llarg de 2010, es presentaren davant la Policia 4.231 denúncies per maltractament a les Illes Balears. Ara bé, 562 foren retirades finalment. Segons el delegat, aquest canvi d'opinió pot respondre que la víctima torna a conviure amb la parella o a la por que una denúncia empitjori les relacions amb l'agressor. En tot cas, aquest 13,3% dels casos de violència masclista preocupa especialment en àmbits policials. Socias indicà, de fet, que són casos als quals se'ls atorga seguiment especial (en previsió que es pugui tornar a repetir l'episodi de maltractament).
Ara bé, allò que no pot fer la Justícia és continuar amb el procés contra l'agressor si la víctima no en vol donar testimoni. "Les persones tenen el dret constitucional de retirar les denúncies, tot i que no ens agradi". Encara que es podria iniciar el judici fins i tot amb la denúncia retirada, l'acusat no tindria cap possibilitat de ser condemnat sense el testimoni de la víctima. Quan sí que es pot continuar amb el procés contra el maltractador és en els casos en què existeix un altre testimoni ocular dels fets. En tot cas, Ramon Socias destacà que l'Arxipèlag fou la segona comunitat autònoma en la qual es presentaren més denúncies en proporció a la població (76,6 per cada 10.000 habitants). "Intentam engrescar les víctimes a posar denúncies, que no callin. A més, se'ls ajuda amb ordres d'allunyament respecte de la víctima, com també amb pisos tutelats per a les dones que no puguin pagar el lloguer d'una nova llar". Al llarg de 2010 es presentaren 1.268 sol·licituds de protecció, de les quals gairebé el 80% foren acceptades pels tribunals.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Decàleg per aprofitar-se del sistema en clave irònica, o no. Té problemes amb la seva parella? Denunciï Vol aconseguir avantatges civils guanyant prèviament el procés penal? Denúncii Vol quedar-se amb la custòdia dels fills i que el progenitor perdi la possibilitat de compartir-la? Denunciï Vol que els seus fills perdin la relació que tenien amb el seu pare? Denunciï Vol que el pare tingui res a veure amb l'educació dels seus fills? Denunciï Vol crear al seu exmarit i als seus fills problemes psicològics amb tractament assegurat? Denùncia Vol quedar-se amb la casa propietat dels progenitors i viure amb els seus fills fins que acabin la universitat? Denunciï Vol que el li pagui la meitat de la hipoteca? Denunciï Vol que li passi una paga de manutenció encara que vostè faci feina? Denunciï Vol intentar destruir a la seu exparella creant-li un infern judicial procedimental, i assassinat social? Denunciï Vol marcar-li amb cartes del jutjat de violència amb les seves grans anagrames per a la seva vergonya? Denúncii Vol que el jutjat comuniqui a la seva empresa on fa feina que ets una víctima del maltractament i ell un maltractador? Denúncii Vol aconseguir beneficis en oposicions administratives? Denunciï Vol beneficis per conveni col·lectiu? Denunciï Vol beneficis socials? Denuncii Li va bé el paper de víctima, es creu més vulnerable que la seva parella? Denunciï Vols estar protegida amb una ordre d'allunyament després de denunciar?Denúncii Vol contribuir a omplir els comptes corrents de les associacions feministes? Denunciï Vol crear més diferències socials? Denunciï i voti a qui ho defensa. No importa que no ho pugui provar. Simplement acudeixi a les forces de l'ordre i denunciï. ...Que sempre hi haurà temps per retirar la denùncia.
És el seu problema. Avui en dia ja no es pot parlar de "l'opressió cap a la dona". Com a molt, gent d'elevada edat, sense educació i analfabeta, pot acabar en una situació així. Les xifres tampoc tenen en compte que la majoria de les maltractades son de països molt pobres i de cultures no civilitzades. És un tema tabú fer menció a això. Per descomptat, tampoc conten l'ambient sòrdid en que algunes d'elles es mouen (drogues, prostitució, etc.). És el seu problema, si no saben elegir marit, i no els volen denunciar, ho pagaran molt car. El que no es pot fer són aquestes campanyes publicitàries que desprestigien a l'home i el tracten de "potencial maltractador". I menys, pagat amb diners dels contribuents.
Perquè no els convé.
Perquè mai es parlar de quin percentatge hi ha de denúncies falses?