La seu d'Unio Mallorquina a Palma. | J. TORRES

TW
1

Unió Mallorquina (UM) ha recorregut la fiança de responsabilitat civil d'1,6 milions d'euros que el jutge instructor del cas Pícnic, Antoni Rotger, imposà al partit. Hi al·leguen un defecte de forma, ja que no se'ls notificà un termini per presentar al·legacions contra la caució que en el seu moment sol·licità la Fiscalia Anticorrupció, si bé el magistrat ja ha iniciat el procés per embargar els comptes de la formació nacionalista. Així ho han informat fonts jurídiques, que han explicat que en el recurs de reforma interposat al Jutjat d'Instrucció número 8 UM argumenta que el fet de no haver disposat de 15 dies per oposar-s'hi li ha causat indefensió. En tot cas, el recurs no paralitzarà el procés d'embargament, tot i que, si finalment s'estima, es procedirà a deixar sense efecte l'escrit pel qual el jutge imposà la fiança, a més de les actuacions posteriors.

La interlocutòria de Rotger fa referència al compliment del termini de quinze dies dictat mitjançant providència perquè UM al·legàs, tot i que asseguren que no ha rebut cap notificació respecte d'aquesta qüestió.
Després que el magistrat imposàs la fiança la setmana passada i sense que UM no hagi pogut afrontar-la, el partit designà els comptes dels quals disposa perquè puguin ser embargats i cobrir d'aquesta manera la caució, si bé únicament disposen d'uns 150.000 euros.

En concret, la fiança d'1,6 milions resulta de la suma dels 1,2 milions d'euros que, d'acord amb les investigacions, es pogueren malversar en el marc dels fets investigats, als quals s'hi suma un terç, tal com marca la llei. I és que les investigacions apunten a un desviament de fons de l'Ajuntament de Palma per a la captació de militants per a UM. Aquesta pràctica es feia mitjançant la contractació d'una vintena d'informadors mediambientals per part de l'Institut Municipal de Formació Ocupacional i Formació (IMFOF). Les investigacions mantenen que l'única funció d'aquests informadors era aconseguir militants i futurs votants per al partit. Entre els imputats hi ha l'exregidora i exnúmero 2 d'UM Palma, Cristina Cerdó -300.000 euros de fiança penal-; l'excoordinadora d'aquesta àrea, Paula Cortès -que hagué d'afrontar una caució penal de 65.000 euros-, i l'exconseller d'Esports i Joventut i número 3 de la llista d'UM a Palma el 2007, Mateu Cañellas -sense mesures cautelars-.

La nit del 28 de febrer
Es va comunicar la petició de fiança?

El consell nacional acabava de decidir dissoldre UM, que passaria a denominar-se Convergència per les Illes Balears, quan des del jutjat telefonaren al partit per reclamar la presència dels representants legals. El president i el secretari general d'UM, Josep Melià i Joan Monjo, foren informats de la petició de fiança, però ara la discussió se centra a saber si aquesta notificació fou legal o informal. En aquest sentit, Melià i Monjo insisteixen a assegurar que no reberen la notificació oficial i que no firmaren cap paper; és a dir, que no es donaren per oficialment notificats.