Fina Santiago i Maria Antònia Oliver han presentat les primers conclusions de l'estudi sobre les fosses comunes. | Ferran Aguiló - M. À. Cañellas.
Per juliol d'enguany farà 75 anys que estan enterrats en fosses comunes. Són els milers de republicans -soldats, polítics i sindicalistes- que moriren afusellats durant els primers dies del cop d'Estat de 1936. El col·lectiu Memòria Històrica promou des de fa uns anys l'exhumació d'aquests cadàvers i elabora, amb aquest fi, un mapa de fosses comunes de Mallorca. Ahir, presentà la primera part de la investigació, en la qual assenyala 12 municipis on actuà la repressió.
La segona arribarà abans que finalitzi 2012 i inclourà Palma. "Com que els falangistes executaven les víctimes en més d'un indret a cada poble, l'informe constata 23 fosses comunes per tota l'Illa", explicà la presidenta de l'entitat impulsora, Maria Antònia Oliver.
Aquests indrets amaguen, ara per ara, les despulles de 1.188 persones. Els investigadors de Memòria Històrica han aconseguit identificar 666 d'aquests cadàvers, mentre que 528 encara són anònims. La intenció de l'associació no és tenir només un registre de les víctimes. Cal pensar que ara l'objectiu és preparar una llei de fosses que permeti l'exhumació dels cadàvers.
Ara bé, les exhumacions es trobaran amb diversos obstacles abans de ser una realitat. Tal com assenyalà la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, "alguns llocs on hi ha cossos són molt poc accessibles, com ara els pous, i s'hauria de menester molt de finançament". Tot i que sembli una diferència entre morts, la tasca a les fosses que són als cementeris tindria un cost més assumible.
El segon problema és que n'hi ha algunes que ja no existeixen tal com foren creades l'any 1936.
És el que passa a la del pla de Son Mas, l'antic cementeri de Manacor. Actualment està remodelat i és un parc públic, amb un teatre i el quarter de la Policia Local damunt. També és el cas del solar on es feien les fogueres dels cadàvers dels afusellats, devora aquest parc, on ara hi ha un carrer i edificis. No tota fossa, per tant, pot ser recuperada. L'handicap més important, però, és el color del Govern balear que surti de les eleccions del 22-M. Si el Pacte hi reedita Executiu, confirmà la consellera Santiago, s'elaborarà una llei de fosses que generi un espai legal per a les exhumacions. En canvi, si és el Partit Popular qui guanya les autonòmiques, no és probable que entre les seves prioritats es trobi l'elaboració d'aquesta normativa. No debades, el PP ja s'ha oposat a disposicions semblants tant en l'àmbit estatal com en dos parlaments, el basc i el català, que sí que han refermat aquestes lleis.
Interpel·lada per la possibilitat que el PP aturi la iniciativa si torna al Consolat, Santiago anuncià, tanmateix, que ja tenen "signats" i "bastant avançats" els convenis. Es refereixen als projectes per continuar identificant la ubicació de les fosses i els familiars dels executats que hi són, als quals la Conselleria ajuda econòmicament. Malgrat aquest suport, la llei de fosses és una altra història, si bé Santiago assegurà que en continuaran la feina "tot i que estiguem l'oposició".
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Les víctimes de què parla l'andova no fan riure, però són una gota dins la mar de víctimes causades a Barcelona, Castelló, València, Tarragona, Granollers, pels avions i vaixells provinents de Mallorca.
A PQ, LES VÍCTIMES DE LES BOMBES, REPUBLICANES O FEIXISTES, SÓN CAUSADES PER LA GUERRA, I LA GUERRA, PER AQUELLS QUE L'ARMAREN (AMB FABRIQUES O NO A PALMA) , EN AQUEST CAS DELS FEIXISTES QUE ES SUBLEVAREN CONTRA EL GOVERN LEGITIM DE LA REPÚBLICA.
Jo sóc un dels assassinats... Bé, sóc tres dels assassinats.
És lamentable que hi haguessin els morts dels quals parla PQ però aquests ja foren recordats i homenajats durant 40 anys.
Reconeixement i dignitat per les victimes del feixisme!
Es de esperar que estos amigos de la Memoria Histórica incluyan también el homenaje de los 128 adultos y 38 niños y niñas muertos por las bombas de la aviación republicana durante sus 36 bombardeos a lo largo de la guerra de la ciudad de Palma. Donde hay que recordar, no había ninguna fábrica de armas. PQ