Antich signarà avui dos decrets: el de dissolució del Parlament i el de convocatòria d'eleccions. | OLGA QUINTANILLA

TW
0

El president del Govern, Francesc Antich, signarà avui el decret de dissolució del Parlament i de convocatòria de les properes eleccions autonòmiques del 22 de maig. El decret, que entrarà en vigor demà, suposa activar el procés electoral i dóna el sus a la precampanya. La precampanya començarà demà i s'allargarà fins a les 00.00 hores del divendres 6 de maig. Enguany estarà marcada per la modificació restrictiva de la llei electoral aprovada ara fa més d'un mes al Congrés per PP i PSOE. Després de la interpretació feta per la Junta Electoral Central, no només no es podran fer inauguracions durant aquest període, sinó que tampoc s'admetran visites d'obra. En canvi, les institucions só que podran organitzar congressos, fires de mostres, festivals i festes populars, si no hi ha al·lusions a les realitzacions o èxits de les autoritats que hi intervinguin ni s'indueixi al sentit del vot.

Pel que fa als partits, fins que no comenci la campanya, tampoc no estaran permesos els seus cartells en llocs o suports públics, ni l'entrega de clauers, pins, encenedors o bolígrafs amb el nom o la imatge del candidat o de la formació. Sí que es permetran mítings i els anuncis d'aquests mítings per qualsevol mitjà -això vol dir que s'acceptaran els cartells dels partits o les falques radiofòniques sempre que hi hagi alguna referència a un acte concret-, també es podran fer pamflets o fullets i es permetran vehicles amb propaganda electoral, a més d'enviaments de correus electrònics i de missatges de mòbil.

La campanya electoral, en canvi, no patirà modificacions, i seran els únics 15 dies en què els partits podran demanar explícitament el vot. S'iniciarà a les 00.00 hores del divendres 6 de maig, amb la tradicional penjada de cartells i acabarà a les 00.00 hores del dissabte 21 de maig, dia de reflexió previ a la jornada electoral.
Balears és una de les 13 comunitats que fa coincidir les autonòmiques amb les municipals. Però a les Illes, i des de l'aprovació del nou Estatut d'Autonomia, els electors trien també per separat els representants als respectius consells. Les paperetes i els sobres per al Parlament seran de color sípia i els del Consell, blau cel.
Pel que fa al calendari electoral, a partir de demà i fins al 12 de maig es podrà sol·licitar el vot per correu, mentre que el termini per enviar la papereta durarà fins al 18 de maig, quatre dies abans dels comicis.

La creació de coalicions electorals ha de ser comunicada a la Junta Electoral de Zona entre el 30 de març i el 8 d'abril, i la presentació general de candidatures s'efectuarà entre el 13 i el 18 d'abril. Dia 20 seran publicades i, fins al 22 d'abril, la Junta podrà comunicar les irregularitats observades d'ofici o que siguin denunciades. Els dies 23 i 24 d'abril es podran esmenar aquestes irregularitats, perquè dia 25 la Junta proclamarà les candidatures i el 26 el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) les publicarà. Amb tot, fins al 2 de maig, encara es podran fer recursos en cas d'exclusió de candidats o de denegació de candidatura.

Més oferta electoral

Tant per la dreta com per l'esquerra, els ciutadans de les Illes tindran en aquestes eleccions més oferta electoral. A Mallorca, per l'esquerra s'hi presenten Esquerra Republicana, Esquerra Unida, la coalició del PSM amb Iniciativa i Entesa i el PSOE. I per la dreta, hi concorren el PP, la Convergència de Josep Melià i la Lliga Regionalista de Jaume Font. Al marge d'aquests, també hi ha el CDS i UPyD, entre altres. A Menorca i a Eivissa també s'han produït modificacions en l'oferta electoral i han sorgit formacions noves d'àmbit local. A Menorca destaca la presència d'Unió Menorquina, amb aspiracions d'aconseguir representació al seu Consell.