La dissolució del Parlament elimina 15 lleis en tràmit

Desapareixen projectes clau del Govern, com el d'accés a l'habitatge, el de funció pública, el que creava un nou impost ecològic i el que protegia la Real

Francesc Antich intervé i la bancada popular somriu en un dels darrers plens del Parlament. | T. AYUGA

TW
1

La dissolució del Parlament per convocar les properes eleccions del 22 de maig, que es fa efectiva dimarts, suposarà que desapareguin 15 lleis que es trobaven en tramitació, set de les quals provinents del Govern. Alguns d'aquests projectes de llei s'havien presentat com a claus per a l'Executiu, com la llei d'accés a l'habitatge i com la que hauria suposat la creació d'un nou impost sobre instal·lacions que incideixen sobre el medi ambient.
Els 15 projectes o proposicions de llei (els projectes vénen del Govern i les proposicions dels grups parlamentaris) decauran en concloure la legislatura i, per tant, si algú volgués recuperar-los després de les eleccions, hauria de tornar a iniciar tota la tramitació parlamentària. Algunes d'aquestes iniciatives feia gairebé un any que estaven a la cambra.

La llei del Govern més important que desapareixerà serà la d'accés a l'habitatge. Aquesta norma havia de posar en marxa mecanismes per evitar el frau en els pisos protegits, havia de crear un registre de demandants d'habitatges i havia d'incrementar la seguretat de les llars amb inspeccions tècniques obligatòries per als edificis de més de 50 anys d'antiguitat. Les Balears continuaran sent, de moment, l'única comunitat sense llei d'habitatge.

Tant en aquest cas com en el de la llei de funció pública, la clau del bloqueig en la tramitació s'explica per la manca de majoria parlamentària del Govern i per la incapacitat de l'esquerra, del PP i d'UM per arribar a acords en aquestes matèries concretes. Pel que fa a la llei de funció pública, aquesta havia de servir per adaptar la de 2007 al nou Estatut bàsic de l'empleat públic, que és posterior. Si s'hagués aprovat, hauria impedit als alts càrrecs fer oposicions o concórrer en procediments de llocs de treball mitjançant la lliure designació.

L'impost ecològic, també

Un altre projecte important que quedarà en res és el que pretenia imposar un nou impost ecològic a les grans empreses energètiques o telefòniques per compensar els efectes de les seves activitats sobre el medi ambient. Aquest impost, que el Govern aprovà el juny passat dins el paquet de mesures per contenir la despesa pública i incrementar els ingressos, era l'únic que tenia alguna possibilitat de prosperar, però finalment el PSOE no l'ha acabat d'impulsar. L'impost, una rèplica corregida de l'Isiquema que aplicà el Govern del PP en els anys 90, hauria suposat una recaptació d'uns 18 milions d'euros anuals.

Encara hi ha una altra llei molt publicitada pel Govern que s'esfumarà: la que pretenia acabar amb l'especulació urbanística devora l'hospital de Son Espases. El projecte hauria ampliat de 27 a 133 les hectàrees protegides de la Real on no es podria construir. Així mateix, decauran el projecte de llei de Carta de drets socials, un requisit del nou Estatut; una modificació de la llei de sòl rústic i un darrer projecte per defensar els consumidors de serveis de telefonia i d'internet, que s'ha aprovat darrerament en Consell de Govern sense cap possibilitat d'èxit.

Propostes dels grups

Al marge de les iniciatives del Govern, també quedaran en res proposicions fetes pels diversos grups, que les presenten amb un interès efectista i de posicionament polític, sabent que no tenen gairebé cap possibilitat de prosperar i convertir-se en llei. Del Bloc, desapareixeran la proposició de llei de consultes populars, que regulava consultes i referèndums que podien arribar a ser vinculants; la del cinema, que establia que un 50% de les còpies de pel·lícules que es distribueixen havien de ser en català; i una darrera iniciativa que hauria derogat una llei aprovada per PP i UM per permetre el camp de golf de Son Bosc (a Muro) i que hauria tornat a protegir la zona de l'Albufera.

Sense policia autonòmica

Del Grup Mixt (UM), es perd la llei del sòl, una norma que encara no existeix a Balears; la de creació de la policia autonòmica; la d'ordenació del sector de les farmàcies i una modificació d'una llei de protecció d'animals que hauria permès amollades d'ànneres com la de Can Picafort. A la vegada, queden al calaix iniciatives legislatives que han quedat desfasades durant la tramitació, com és el cas d'una proposta presentada pel PP sobre exempcions en les instal·lacions de clavegueram, que es resolgué amb una altra iniciativa. Finalment, decauen també les proposicions no de llei. Algunes, com una del PP a favor del golf de Son Baco, feia temps que s'arrossegaven.