TW
0

Les defenses dels imputats a qui la jutgessa d'instrucció del cas Peatge ha imposat una fiança de responsabilitat civil de 600.000 euros han recorregut la interlocutòria mitjançant la qual la magistrada va decretar la caució, encara que això no paralitzarà el procés d'embargament de part dels seus béns per no poder fer front a aquesta quantitat, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press. En concret, en la seva resolució, dictada, la titular del Jutjat d'Instrucció número 5 donava 24 hores per a que de forma conjunta fessin efectiva la fiança l'exenginyer cap de Carreteres, Francisco Orejudo, la seva companya sentimental, Mónica Florit, els constructors Bartomeu i Sebastià Cloquell, i el cap de producció de la UTE que es va encarregar del desdoblament de la carretera Palma-Manacor, Javier Navarro.

Segons l'auto, tots ells havien de fer front de forma solidària a aquesta quantitat a fi de garantir les responsabilitats pecuniàries que puguin derivar-se de la seva presumpta implicació en els fets investigats. En cas de no ser així, se'ls requerirà que designin els seus béns fins a cobrir la quantitat fixada per la magistrada perquè puguin quedar posteriorment embargats, d'acord al disposat a l'article 597 de la Llei d'Enjudiciament Criminal. Tal com apunta la jutgessa en la seva resolució, aquests cinc inculpats van assolir un "acord" de de cara a aixecar amb fons públics un habitatge unifamiliar aïllat sobre un terreny propietat de Florit a Búger, malgrat que els encausats defensen que es tracta d'un temple de meditació de l'associació Pachi Tanglang -a la qual pertanyen-, construït gràcies a les donacions dels socis d'aquesta entitat de filosofia xinesa, l'import del qual ascendiria 300.000 euros.

Davant aquestes acusacions, la defensa d'Orejudo i Florit, exercida per Gabriel Garcías, nega en el seu recurs de reforma un delicte de malversació de cabals públics, en asseverar que l'adjudicació dels treballs de desdoblament per part del Consell de Mallorca va recaure a les mans de l'empresa Pamasa i va ser posteriorment quan aquesta societat va sotscontractar les obres a la UTE. És per això que, al costat d'altres d'imputats de la causa, rebutja que el desfasament produït durant l'execució de les obres repercutís en les arques públiques. La magistrada s'empara en un recent peritatge que xifra el valor de l'edificació de Búger en 699.087 euros, la qual cosa fa "no creïbles" les al·legacions dels encausats, sobretot "si s'atén a què les presumptes donacions que han rebut per construir-la, únicament en metàl·lic, han estat aportacions de diners molt importants, sense que existeixi cap rastre comptable ni reflex bancari a través dels corresponents extractes".