El nou reglament del Parlament que es va aprovar la setmana passada regularitza una situació que fins ara era habitual i coneguda: que els doblers que la Cambra dóna als grups polítics puguin acabar als partits que els formen. Fins ara, els grups havien de justificar amb factures a què dedicaven tots els doblers que feien servir. Ara n'hi haurà prou que certifiquin que els han aportats a les seves formacions corresponents. Amb això ja bastarà i no hauran d'aportar més rebuts. Cal tenir en compte que l'any passat el Parlament va donar 1.589.118 euros als diferents grups, una quantitat que varia molt poc d'un any per l'altre.
"Les aportacions als partits seran considerades despeses congruents als efectes de justificació de les assignacions al grup", diu el reglament, segons va llegir el diputat Antoni Alorda quan el va defensar al Parlament. A més, va afegir que aquest canvi "dóna seguretat a una pràctica comuna i lògica dels grups parlamentaris". De fet, els doblers dels grups eren fins ara, teòricament, per pagar la despesa ordinària de suport a la tasca dels diputats. Amb tot, ja fa anys que sovint aquests diners es dediquen a qüestions que, directament, són més de partit que no de grup. Amb el nou reglament, això es podrà continuar fent i tan sols serà més fàcil. Així doncs, el Parlament finançarà directament, i amb menys traves, les formacions polítiques.
El que rep més
El grup que va rebre més doblers del Parlament el 2010 -673.127 euros- va ser el del PP, perquè és el que té més diputats. El del PSIB en va rebre 506.577, el del Bloc va aplegar 1194.297 euros, el grup d'UM va arribar als 107.558, 71.705 euros van ser per al d'ExC i, finalment, AIPF va rebre 35.852 euros. A més, però, el Parlament paga els sous dels ajudants que trien els diferents grups. De fet, la Cambra abona 30 sous d'ajudants, dotze dels quals són per al PP. Tots els grups aprofiten per col·locar com a col·laboradors persones que, en realitat, treballen per als partits més que no per als grups. Tots els caps de premsa de les formacions presents a la Cambra autonòmica, per exemple, cobren un sou del Parlament.
Tant els ajudants com les assignacions econòmiques als grups se solen aprovar al principi de cada mandat i són entre les poques votacions que prosperen sense dificultats i per unanimitat. Així mateix, cal tenir en compte que els consells i els ajuntaments donen doblers als grups polítics que hi tenen representació. Així, el Consell de Mallorca va repartir l'any passat 245.358 euros entre els diferents grups i l'Ajuntament de Palma els en va donar 79.500. Ambdues institucions també paguen sous a col·laboradors i ajudants:el Consell en paga 21 i Cort, setze, tot i que n'hi ha quatre que són funcionaris municipals.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No em sembla bé. Els partits ja tenen llurs subvencions. http://raimonbono.blogspot.com
En això no hi ha discrepàncies entre els diferents partits, ja ho diu el text que "prosperen sense dificultats i per unanimitat" Fins al dia que no canviem oligarquies representatives per democràcia directa anirà a votar sa mare!
D'això s'en diu engreixar xotets de cordeta i panxacontents amb els boblers dels altres. O també: yo me lo guiso y yo me lo como.