Maria Nieves Téllez, amb la batlessa, Aina Calvo, el juny de 2009 a la sala de plens de Cort. | R.L.

TW
7

La batlessa de Palma, Aina Calvo, està afrontant un mes de notícies calamitoses. Ahir es conegué que el Tribunal Superior tira en terra la designació de María Nieves Téllez García com a secretària general -i de confiança- de la Corporació. La sentència, que n'anul·la el nomenament, no pot ser recorreguda. La "mala" notícia per a Calvo se suma a la "rebel·lió" de la regidora de Comerç i Turisme, Joana Maria Borràs, i a l'acusació del PP que és "còmplice política de la corrupció", una afirmació que podria acabar amb una querella al jutjat contra el regidor Julio Martínez.

La Sala Contenciosa del Tribunal Superior, presidida per Gabriel Fiol, es mostra dura amb el nomenament de la secretària general. Troba que el govern d'Aina Calvo "és lliure i sobirà amb les àmplies funcions discrecionals que té per decidir quin o quins dels mèrits que ostenten els candidats que es presenten es consideren preponderants i prioritaris". Fa menció també a "l'especial relació de confiança" per dur a terme la tasca de secretari de la Corporació. Tanmateix, dit això, sentencia que "no és possible exonerar l'Administració d'una motivació suficient que justifiqui i expliqui la decisió adoptada".
Per què Téllez?
L'equip de govern no va dir per què María Nieves Téllez era la candidata idònia per ocupar la plaça. Per aquesta raó, Antonio Benlloch Ramada, que també aspirava al càrrec que deixà vacant Agustí Estela a principi de 2009, presentà un recurs contenciós administratiu contra la designació de Téllez. Benlloch hi argumentà el caràcter tècnic de la feina per sobre del de confiança, al·legà els seus mèrits -com coneixements de català- i explicà la desviació de poder i arbitrarietat.

El jutge de la Sala Contenciosa desestimà el recurs de Benlloch, però la Sala del Tribunal l'ha estimat en part. Recorda que "és necessari que l'Administració compleixi amb una motivació suficient que valori els mèrits". Hi afegeix: "En aquest cas, no s'ha dit quin és el perfil convenient per ocupar el càrrec. Tampoc no s'han avaluat els mèrits dels candidats i no s'explica quin és el perfil de la persona nomenada i per què se la considera de manera preponderant sobre la resta dels candidats. No es motiva en quina mesura i per què els mèrtis al·legats resulten preferents sobre els de la resta d'aspirants".

En conseqüència, el Tribunal Superior decideix "anul·lar l'acte administratiu impugnat, perquè no concorda amb la legalitat". L'efecte és tornar enrere el procediment en el moment "immediatament anterior" a la designació de Téllez. La sentència ordena a l'òrgan competent que "emeti un nou informe que compleixi amb les exigències de motivació necessàries, amb la valoració dels mèrits al·legats pels candidats, com també amb l'exposició del perfil idoni per ocupar aquest lloc de treball" perquè l'òrgan competent resolgui amb conveniència. Fonts de l'Ajuntament de Palma explicaren ahir que, al seu entendre, just fa falta un informe que motivi la designació de Téllez, la qual cosa es podria fer avui mateix. Es dóna per entès que ha existit un defecte de forma en la contractació i que els actes administratius sancionats fins ara per la secretària general són vàlids.

Decisions polèmiques

La sentència del Tribunal afegeix llenya al foc de la polèmica designació de l'alt càrrec. De fet, un informe seu, molt discutit per l'oposició, és el que permet que l'equip d'Aina Calvo pugui governar Palma en minoria des de la ruptura amb UM, el febrer de 2005. En aquest temps, s'han incomplert més d'un centenar d'acords del ple municipal. L'equip de govern (PSOE + Bloc) té 13 regidors; el PP, 14, i l'antiga UM, 2. Per l'equip d'Aina Calvo, si hi ha propostes que s'aproven en el ple i no s'executen és perquè no són competència de la Sala. Segons aquest parer, la funció del ple no és executiva, sinó de control. Això és el que sosté la secretària a partir de l'article 123 de la Llei reguladora de les bases de règim local: el ple decideix sobre l'aprovació de normes fonamentals com ara els presuposts, plans generals d'ordenació, control i fiscalització. I prou.

Pel PP, a Cort es "vulneren les regles del joc democràtic", perquè no es fa cas als acords majoritaris. Addueix que el govern de Calvo és "antidemocràtic" i "il·legítim". La crispació ja ha arribat al punt que acusen Calvo de ser còmplice de la corrupció.