Maria Antònia Munar s'enfronta a una nova petició de fiança. | J. Torres.

TW
1

L'escrit d'acusació del Consell de Mallorca pel cas Can Domenge contra els antics responsables és d'una duresa tronadora. El document, de 56 planes, qualifica de "deslleials" la presidenta Munar, el vicepresident Miquel Nadal i els consellers Bartomeu Vicens i Miquel Àngel Flaquer. Acusa Maria Antònia Munar de "deshonrar" el càrrec que ostentava i, amb el seus "subalterns", d'haver practicat una "conducta malversadora".

"Es recrearen en un repetit i inexcusable exercici de deslleialtat cap als seus conciutadans, el Consell i especialment amb l'imperi de la llei", diu l'escrit que signen els advocats Jesús María Silva, de Barcelona, i el catedràtic de la UIB Miquel Coca, com a representants legals de la institució insular.

El document fa una anàlisi molt detallada dels fets suposadament delictius sobre l'adjudicació d'aquests terrenys a l'empresa Sacresa. El Consell demana 9 anys de presó per als quatre polítics i per a l'advocat de Sacresa Santiago Fiol, a més d'onze per a l'administrador i propietari d'aquesta empresa, Román Sanahuja. Els delictes que imputa el Consell són frau, malbaratament, prevaricació i aprofitament d'informació de les dades facilitades. També demana la restitució de la finca. En l'escrit es parla de "confabulació" i que s'ha fet un "vestit a mida".

Notícies relacionades

Acusació de la Fiscalia

La Fiscalia Anticorrupció també parla de "vestit a mida", vol que s'anul·li la compra de Can Domenge i que la finca sigui retornada al Consell. Exigeix, així mateix, una indemnització per als perjudicis. Carrau i Horrach sol·liciten 6 anys de presó per als quatre màxims dirigents del Consell i una fiança de 32.000 euros a cadascun. També anirà a judici Román Sanahuja, per a qui demanen dos anys de presó i una caució de 32.000 euros. En canvi, just volen un any i mig per a Fiol, però amb fiança de 182.000 euros, i que es decomissin els 150.000 euros que guanyà en l'operació de compravenda, on actuà d'intermediari.

S'ha de destacar que finalment Anticorrupció no ha apreciat la comissió del delicte de malversació. Això no obstant, els fiscals afirmen que no fou el servei de contractació del Consell qui establí i redactà les clàusules administratives del concurs, sinó Munar, Nadal, Flaquer i Vicens, en connivència amb l'adjudicatària.

Els fiscals afirmen que Munar al 2005 "ostentava notable jerarquia i influència" sobre els seus consellers", tots d'UM. Afegeixen que "seguint les seves directrius es va elaborar el projecte" i que "el disfressaren sota l'aparença d'una decisió de caràcter polític, tot i que allò cert és que no tenia cap altre sentit ni finalitat més que l'afavoriment arbitrari d'una determinada empresa". La Fiscalia afirma que el procés de venda va estar "supervisat en tot moment per Munar" i que ella "era l'òrgan competent perquè a ella li'n corresponia la coordinació, supervisió dels tres departaments implicats (Economia, Territori i Vicepresidència)". A més, assenyala que ella "impartí les ordres i directrius".