Miquel Nadal i Maria Antònia Munar, en un ple del 2006. | S. AMENGUAL

TW
0

El Ministeri Fiscal demana 6 anys de presó per als quatre màxims dirigents del Consell de Mallorca la legislatura passada pel cas Can Domenge. Tots formaven part de l'excúpula directiva de la desapareguda UM. L'escrit acusa Maria Antònia Munar, Miquel Nadal, Bartomeu Vicens i Miquel Àngel Flaquer dels delictes de prevaricació, frau a l'Administració i negociacions prohibides. Pel primer dels delictes, prevaricació, la pena és d'inhabilitació per exercir càrrecs públics durant uns anys. En canvi, per frau a l'Administració es demanen 3 anys de presó, igual que per negociacions prohibides.

L'escrit d'Anticorrupció és a hores d'ara al Jutjat d'Instrucció 12 de Palma. La jutgessa instructora, Carmen González, el notificarà a les parts implicades durant els propers dies juntament amb una interlocutòria en què sol·licitaria l'obertura de judici oral. L'acusació particular, que representa els interessos de la constructora Núñez i Navarro, demana a més que els exresponsables del Consell siguin jutjats per un delicte de malversació de doblers públics, que podria representar entre 4 i 8 anys de presó.

La magistrada Carmen González, en la interlocutòria de novembre en què donava per tancada la instrucció, imputava l'expresidenta del Consell (Munar), l'exvicepresident (Nadal), l'exconseller insular d'Ordenació del Territori (Vicens) i l'exconseller insular d'Economia i Hisenda (Flaquer) fins a un total de cinc delictes: prevaricació; frau a l'Administració; facilitació d'informació privilegiada (art. 427); ús d'informació privilegiada i malversació. La Fiscalia, en l'escrit d'acusació, els redueix finalment a tres.

Altres imputats en la causa són l'advocat mallorquí Santiago Fiol, que fou contractat per la constructora Sacresa com a assessor jurídic quan l'empresa inicià el pla d'expansió a Palma, i els directius de la promotora: per una banda, l'accionista principal, Román Sanahuja Pons, i per l'altra, Mario Sanz, que en els moments dels fets era el director general de la companyia i que participà amb Sanahuja en la negociació per a la compra dels terrenys públics.

La querella inicial

Cal recordar que el cas Can Domenge s'inicià amb la querella de Núñez i Navarro per la venda dels terrenys del solar a la UTE formada per Sacresa i Construccions Ferrà Tur per 30 milions d'euros. El gener de 2006, el Consell posà a la venda Can Domenge a través d'un concurs públic en el qual també participà la denunciant. La intenció era dotar la zona d'un projecte emblemàtic amb l'edificació de 600 habitatges de nova construcció. Núñez i Navarro presentà una oferta de 60 milions d'euros, que doblava la de Sacresa-Ferrà Tur, que s'endugué l'adjudicació. L'empresa catalana se sentí perjudicada i presentà llavors una querella per prevaricació, frau i malversació.