TW
0

El titular del Jutjat d'Instrucció número 8 de Palma, Antoni Rotger, serà finalment l'encarregat d'instruir el cas Pícnic, que investiga la presumpta captació de militants i futurs votants d'UM amb fons públics durant l'actual legislatura, després de que així ho hagi resolt el jutge degà atenent les normes de repartiment, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB).

El degà, Francisco Martínez Espinosa, ha adoptat aquesta decisió en haver estat aquesta instància judicial la que va autoritzar, el passat 24 de febrer -dia en què es trobava de guàrdia-, les entrades i registres duts a terme en el marc d'aquesta operació, entre ells a la seu d'UM, en el que va constituir el primer registre realitzat a les dependències d'un partit polític en la història democràtica de les Balears.

A més, el jutge entén que es tracta d'una nova línia d'investigació que no compta amb antecedents a altres Jutjats, malgrat que al principi s'estudiava la possibilitat que la causa quedàs en mans d'Instrucció 2, encarregat del cas Maquillatge, o Instrucció 10, que indaga, els fets del cas Voltor, procediments que guardarien relació en part amb les investigacions de Pícnic.

Al número 12 inicialment

Es pot recordar així mateix que aquesta causa també va passar pel Jutjat d'Instrucció número 12, que estava en funcions de guàrdia quan van passar a disposició judicial l'exregidora de Medi Ambient i exnúmero 2 d'UM a Palma, Cristina Cerdó, i l'excoordinadora d'aquesta àrea, Paula Cortés, i va ser detingut l'exconseller de Joventut i Esports del Govern, Mateu Cañellas.

Notícies relacionades

El magistrat Francisco José Pérez va dictar aquell dia presó eludible sota fiança de 300.000 euros per a Cerdó i de 100.000 per a Cortés -que posteriorment va ser rebaixada a 65.000-, sobre qui pesen els presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació, falsedat en document públic, negociacions prohibides i frau a l'Administració. Mentrestant, la Fiscalia va sol·licitar una fiança de responsabilitat civil d'1,6 milions d'euros per a UM.

Una caució sobre la qual el jutge, en aquest cas Rotger, encara no s'ha pronunciat en espera de que el partit presenti un escrit on esgrimeixi els arguments pels quals s'oposa a aquesta fiança, i designi un advocat i un procurador que els representi.

La quantitat sol·licitada resulta de la suma dels 1,2 milions d'euros que, d'acord a les investigacions, van poder malversar-se en el marc dels fets investigats més un terç d'aquesta quantitat que marca la Llei. I és que les indagacions apunten que UM va contractar a través de l'Institut Municipal de Formació Ocupacional i Treball (Imfof) una vintena d'informadors mediambientals l'única funció dels quals era, en realitat, captar afiliats per al partit.

D'aquesta manera, les indagacions se centren en si van poder cometre's entre altres delictes de malversació de cabals públics i prevaricació, ja que aquests treballadors van ser contractats a través d'aquesta empresa pública a fi que duguessin a terme el seu treball per al departament de Medi Ambient de l'Ajuntament, malgrat que en cap moment no haurien realitzat la comesa per a la qual ocupaven aquests llocs.

Així mateix, el cas centra part de les seves indagacions d'esbrinar si la formació nacionalista, a través de l'oficina municipal de Medi Ambient que controlava el partit, va utilitzar noms ficticis o de persones ja mortes per engrossir els llistats d'excursionistes que havien d'elaborar per justificar una subvenció aportada pel Govern al Consistori i dirigida a promocionar el medi ambient.