TW
1

Un testimoni, propietari d'una pedrera de Petra que es va veure afectada pel desdoblament de la carretera Palma-Manacor, ha reafirmat davant de la jutgessa d'instrucció del cas Peatge que l'exenginyer cap de Carreteres del Consell balear, Francisco Orejudo, l'exzelador d'aquesta àrea Gabriel Mestre, i exdirector insular Gonzalo Aguiar van facturar a la UTE encarregada d'aquestes obres diversos treballs efectuats a nivell particular als seus domicilis, uns fets que es troben sota investigació en aquest procediment judicial. Així ho ha posat de manifest Gabriel R.B. davant de la titular del Jutjat d'Instrucció número 5, Ana San José, ratificant-se d'aquesta manera en la declaració que ja va efectuar en dependències de la Direcció Superior de Policia quan va esclatar l'operació policial d'aquesta causa, que es va saldar amb la detenció d'un total de 18 persones, entre elles ex alts càrrecs del Consell i empresaris que van intervenir en la reforma i modernització de la carretera.

El testimoni ha explicat que va ser a través de la seva exdona, Magdalena M.G., que era la comptable de la UTE, com es va assabentar d'aquestes presumptes irregularitats així com de l'existència d'unes carpetes que contenien totes les factures de les obres que s'havien realitzat a través de la UTE als domicilis dels anteriors encausats. Segons ha reconegut, malgrat no tenir en carreg algun en la UTE, va entrar a la seu d'aquesta i va fotocopiar aquestes factures per poder després denunciar les irregularitats, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press. Entre els fets investigats, Gabriel R.B. ha manifestat amb referència a Orejudo que l'empresa Electrohidràulica -pertanyent a la UTE- va portar a cap la instal·lació elèctrica del seu domicili, l'import del qual ascendia més de 240.000 euros. Mentrestant, en relació amb Mestre, ha explicat que l'asfalt del camí que portava fins a casa seva va ser facturat també a la Unió d'Empreses així com el folrat de pedra i als fanals col·locats al seu jardí i que havien de ser instal·lades a la carretera.

Durant la seva compareixença, el testimoni ha recordat a més que com a propietari de la pedrera Sa Teulera, a Petra, va interposar una demanda per la via contenciosa-administrativa per reclamar set milions d'euros pels perjudicis ocasionats arran de les obres de la carretera que impedeixen que la pedrera pugui ser utilitzada. En ser preguntat pel lletrat d'Aguiar, José Zaforteza, si hauria denunciat en cas que el procediment ja estigués resolt i hagués cobrat el que reclama, el testimoni ha manifestat que hauria actuat de la mateixa manera per posar les presumptes irregularitats en coneixement dels investigadors. Es pot recordar que la seva exdona va declarar recentment davant de la jutgessa, davant de qui va asseverar que es va assabentar "per rumors" d'aquestes presumptes il·legalitats, comeses en forma de presumptes desviacions de fons públics i materials a obres privades que van ser facturades com si es tractàs de treballs de l'antiga C-715.

Tant Aguiar com l'exvicepresident del Consell, Antoni Pascual (UM), també imputat, han negat una desviació a finals particulars i han negat que el desfasament repercutís a les arques del Consell, en defensar que l'adjudicació dels treballs va recaure a les mans de l'empresa Pamasa i va ser posteriorment quan aquesta societat va sotscontractar les obres a la UTE (integrada per les empreses Melchor Mascaró, Electro Hidráulica, Obras i Pavimentos MAN, Aglomsa, Itiner Infraestructuras, MAB i Sacyr), que es va encarregar finalment de les obres.