El director de l'Ibestat, Andreu Sansó, i la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous han exposat les conclusions de l'enquesta. | Caib.

TW
108

L'augment del pes demogràfic dels nouvinguts que encara no han après la llengua pròpia ha fet davallar la proporció de persones que viuen en català. Si l'any 2003 se situava entorn al 50%, les dades de l'enquesta d'usos linguístics presentada ahir davalla aquesta xifra fins al 47,5%. A més a més, el coneixement del català (saber-lo llegir, escriure i parlar) ha caigut un 13% entre les persones foranes. Segons la directora de Política Lingüística, "el català pateix el risc de ser minoritzat a la badia de Palma i la illa d'Eivissa", on principalment parla el català el 36,5% i el 44% de la població, respectivament.

Aquestes són les principals conclusions de l'estudi presentat ahir per Margalida Tous, directora de Política Lingüística, i Andreu Sansó, director de l'IBANET (l'institut d'estadística del Govern). Les dades corresponents a 2010 es comparen amb la darrera enquesta realitzada, que data de 2003. Cal matisar, però, que la comparació no és del tot correlativa, ja que s'empren preguntes diferents a cada qüestionari.

En tot cas, Margalida Tous admeté que "els resultats no són bons". De fet, allò que més preocupa és la situació del català a Menorca. Tous explica: "Menorca ens ha sorprés, ja que pensàvem que assoliria uns resultats similiars a comaques plenament catalanoparlants, com la Tramuntana, i no ha estat així". A Menorca, concretament, un 62% dels ciutadans s'expressen normalment en català, davant el 37% que ho fan en castellà. L'ús del català a la resta de zones, en canvi, es manté estable. Les comarques amb un ús majoritari són Tramuntana (74,6% de parlants del català) i el Pla (74,5%), Raiguer (66,4%), Sud (62,5%), Llevant (56%), Nord (55%) i Formentera (61%).

Els autòctons l'escriuen molt més

La bona notícia de l'enquesta és que l'ús del català pels nascuts a les Illes es consolida, segons assegura la direcció de Política Lingüística. Això significa que la població autòctona ha augmentat la capacitat d'escriure'l (+26%), fruit de l'alfabetització en català impulsada en els anys 80. De fet, les dades globals de coneixement a l'Arxipèlag mostren que el 85% de la població entén la llengua catalana; el 63,4% la parla; el 70,8% la llegeix i el 47,9% l'escriu.

Just un de cada tres ciutadans sent la llengua com a pròpia

Tot i que el 47% dels ciutadans de les Illes parlen principalmen el català, tan sols el 36% el consideren com la seva "llengua pròpia". De fet, són més els enquestats que consideren que la seva és el castellà, amb la qual cosa assoleixen un 45,8%. Enmig queda un 6% de la població que sent com a pròpies les dues llengües. I un altre 12% que no ho sent de cap de dues, ja que són persones vingudes de fora de les Illes i que tenen un altre idioma propi.

El català, en canvi, és l'opció triada majoritàriament quan els demanen quina llengua consideren pròpia de la Comunitat Autònoma. Exactament un 65,6% dels enquestats respòn que la pròpia de Balears és la catalana; tan sols un 10,9% assegura que ho és el castellà. Ara bé, quasi un de cada cinc enquestats (19,7%) assegura que els dos idiomes són propis de les Illes. I un 3,68% encara diu més: que qualsevol llengua que tengui parlants en aquest territori s'ha de considerar com a pròpia de les Illes.

Crida al voluntariat

Per un altra banda, la directora de Política Lingüística, Margalida Tous, féu ahir una crida a la societat perquè es faci voluntària lingüística. "No donam a l'abast, hi ha més sol·licituds de persones que volen aprendre la llengua que no catalanoparlants", va assegurar la nacionalista, a més de remarcar que on més s'han de menester voluntaris és a Palma.

Els joves la coneixen, però la meitat no l'usen

Després de desglossar les dades per grups d'edat quinquennnals, aquestes xifres mostren que més del 90% de la població amb edat compresa entre 15 i 19 anys té un coneixement ple del català, és a dir, que l'entén, el parla, el llegeix i l'escriu. Ara bé, tan sols el 51,6% dels joves d'aquesta franja l'utilitza com a llengua principal. La conclusió és òbvia: tots els joves saben parlar català, però només l'empren la meitat. Aquests resultats es confronten amb els de la franja de 30 a 34 anys, el grup d'edat amb el percentatge de coneixements més baixos. Si entre els més joves i els més vells el coneixement és pràcticament absolut, la franja dels 30 presenta dificultats. Segons Tous, "aquí hi ha els nouvinguts que acaben d'arribar i no troben el moment de posar-se a estudiar el català, ja que la seva principal preocupació és trobar feina". L'ús del català en aquesta franja davalla fins al 23,7%.