L'Operació Pícnic, que investiga una presumpta desviació de fons des de l'Ajuntament de Palma a la captació de nous militants d'UM i futurs votants, centra part de les seves indagacions en esbrinar si la formació nacionalista, a través de l'oficina municipal de Medi Ambient que controlava aquest partit, va utilitzar noms ficticis o de persones ja mortes per engreixar els llistats d'excursionistes que havien d'elaborar per justificar una subvenció aportada pel Govern al Consistori i dirigida a promocionar el medi ambient. Així ho han assenyalat a Europa Press fonts de la investigació, que han explicat que, malgrat que de moment no s'ha determinat el nombre de persones que van poder ser incloses en aquests llistats sense que realment assistissin a les excursions, algunes d'elles han estat interrogades pels investigadors sobre aquests fets i en les seves declaracions han negat de forma rotunda haver participat en aquestes sortides, si bé els seus noms apareixien en les memòries justificatives.
Les indagacions apunten que la intenció d'UM, amb la presumpta intervenció de la llavors coordinadora de l'àrea de Medi Ambient, Paula Cortés -una de les detingudes en el marc d'aquest cas-, era elevar en aquests llistats el nombre d'excursionistes participants amb noms presumptivament inventats, com també van també dirigides a aclarir si alguns d'ells pertanyen a persones que haurien mort en el moment dels fets o posteriorment. Tot això, segons les indagacions, amb la finalitat de justificar l'aportació d'aproximadament 300.000 euros que la Conselleria de Medi Ambient, dirigida llavors per Miquel Àngel Grimalt (UM), va destinar aquesta legislatura a l'oficina municipal, pertanyent a la Regidoria de Medi Ambient al capdavant de la qual estava Cristina Cerdó -arrestada per aquesta causa i en llibertat sota fiança de 300.000 euros- per conscienciar a la població sobre aquest àmbit mitjançant excursions i altres actuacions. Les visites es duien a terme a diversos llocs de Mallorca i fins i tot a l'illa de Cabrera.
Tanmateix, les investigacions postulen a més que UM s'hauria servit d'aquestes excursions, al marge d'utilitzar-se per a la defensa del medi ambient, per premiar la fidelitat dels seus afiliats o reforçar el seu suport.
Miquel Arbona
Un altre dels punts en què posen èmfasi les indagacions és la presumpta manipulació de l'expedient de contractació de l'empresari d'autocars de Sóller Miquel Arbona, també imputat, els vehicles del qual transportaven als excursionistes. Les mateixes fonts han assenyalat que, a instàncies de Cortés, el transportista se'l va instar que presentàs, a més del seu pressupost, unes altres dues ofertes a fi de donar aparença de concurrència a la seva elecció. D'aquesta manera, l'empresari va convidar a participar a dues empreses "amigues", segons els investigadors, que van presentar dos pressuposts superiors el d'Arbona, de manera que finalment va ser la persona a qui se li va adjudicar el servei.
Cap recordar que l'operació, iniciada la setmana passada per ordre del Jutjat d'Instrucció número 8, indaga a més si UM va contractar a través de l'Institut Municipal de Formació Ocupacional i Treball (Imfof) a una vintena d'informadors mediambientals l'única funció del qual era, en realitat, captar afiliats per al partit. Uns fets pels quals podrien haver comès-se, entre altres, delictes de malversació de cabals públics i prevaricació. Aquests treballadors van ser contractats a través d'aquesta empresa pública a fi que duguessin a terme el seu treball per al departament de Medi Ambient de l'Ajuntament, malgrat que en cap moment no haurien realitzat la comesa per a la qual ocupaven aquests llocs. Més al contrari, aquests agents, coneguts com IMAS, es dedicaven exclusivament a la captació d'afiliats per a UM.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
PER A INVESTIGAR AQUI TENIU BASTABT DE XIXA: http://boib.caib.es/pdf/2010013/mp23.pdf