TW
2

La Confederació Espanyola de Policia (CEP) ha condemnat les declaracions efectuades pel delegat del Govern central a les Balears, Ramon Socias, quan aquest dimarts va qualificar de «desproporcionades» les detencions practicades pels funcionaris del Grup de Delinqüència Econòmica de la Prefectura Superior de Policia de Balears en el marc de l'Operació Pícnic. La CEP entén que les paraules de Socias suposen una falta de respecte per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i una ofensa a la professionalitat dels investigadors que desenvolupen les operacions contra la corrupció, i per aquesta raó exigeixen la seva dimissió.

En un comunicat, la Confederació creu que Sòcies ha demostrat un «temerari desconeixement de la legislació vigent» quan ha afirmat que les detencions han estat «desproporcionades», valoració que el delegat incidint que els detinguts no han comès delictes de sang sinó, presumptament, faltes administratives. «Caldria recordar-li a aquest alt responsable de l'Administració General de l'Estat que repassi la Llei d'Enjudiciament Criminal, en què, en cap cas, es reserva la detenció exclusivament per a delictes de sang», subratllen des de la CEP.

«Resulta, almenys, que fa enrojolar, el desconeixement de la normativa bàsica que regula el treball policial i judicial», afegeix la Confederació, per fer èmfasis a la feina «excepcional» que està fent el Grup de Delinqüència Econòmica de la Prefectura Superior de Policia a Balears en la lluita contra la corrupció, amb jornades «maratonianes» de fins a «18 hores diàries per preparar mitja dotzena de registres, tretze detencions i declaracions a mig centenar de persones en qualitat de testimonis». Un treball que la Policia està fent, remarquen des de la CEP, «de manera professional, sense ingerències de superiors jeràrquics i de la mà del Ministeri Fiscal i dels òrgans judicials». La Confederació recorda que si bé no es tracta de delictes de sang, els presumptes delictes comesos pels implicats en l'operació Pícnic estan penats amb fins a «quinze anys de presó».

La CEP els qualifica de «fets molt greus» en els que els policies han estat «especialment escrupolosos» per acreditar indiciàriament els delictes i han aplicat un «esforç personal i professional sobrehumà» per aconseguir una posada a disposició judicial dels detinguts al «menor temps possible», rebla la confederació.

Ciutadans

Finalment, conclou que un polític detingut «no és ningú especial, és un ciutadà més protegit pels drets que posa a les seves mans l'Estat de Dret». Per aquesta raó, prossegueix la CEP, «tenint en compte que en aquest cas parlem d'investigacions en les quals resulta imprescindible evitar la destrucció de proves que acreditin malversacions milionàries, l'actuació policial, amb les detencions corresponents, ha estat ajustada a Dret i té la supervisió del Ministeri Fiscal i el jutge instructor». «Qualsevol reflexió en un altre sentit, especialment si part des del desconeixement o criteris allunyats de l'objectivitat, com ha estat el cas del delegat del Govern, és un atac gratuït a la institució policial», carrega la CEP, que recorda que l'esforç del Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia ha permès, els últims anys, desenvolupar «una vintena d'operacions contra la corrupció a Balears, posant a disposició judicial a desenes de persones i intervenint centenars de milions d'euros procedents d'activitats il·lícites».

«Estem davant d'un servei a la societat balear que mereix respecte, un respecte que no hem trobat, en més d'una ocasió, entre els afectats per les investigacions policials. Tot i això, mai haguéssim esperat una actitud així per part del delegat del Govern», lamenta la CEP.