TW
19

L'exconseller d'Esports i Joventut del Govern balear entre els anys 2007 i 2010, Mateu Cañellas (UM), ha estat detingut avui i ha passat a disposició judicial com a imputat en el marc de l'operació Pícnic, que investiga la contractació amb fons públics de persones que presumptament treballaven per al partit. Cañellas, que ha arribat als jutjats d'instrucció de Palma a les 13.30 hores, va ser el candidat d'Unió Mallorquina (UM) a les eleccions europees de 2009 i cap de campanya del seu partit a Palma en els comicis municipals de 2007.

El president de l'Executiu balear, Francesc Antich, va cessar el febrer de l'any passat als tres consellers d'UM del seu executiu, trencant així el pacte de govern autonòmic que mantenia amb ells des de l'inici de legislatura. L'expulsió dels tres es va produir després de l'arrest de diversos alts càrrecs d'UM en la "operació Voltor", com la de l'exconseller de Turisme i exlíder d'UM Miquel Nadal.

L'extitular autonòmic d'Esports ha entrat als jutjats d'instrucció després que a primera hora d'aquest matí també passàs a disposició judicial l'exregidora d'Unió Mallorquina (UM) en l'Ajuntament de Palma Cristina Cerdó després de ser detinguda ahir a la nit en el marc de l'operació Pícnic. Tant Cañellas com Cerdó també estan imputats en el cas Maquillatge, en el qual s'investiga la presumpta malversació de fons públics en favor de la formació política nacionalista. Aquest mateix matí, també ha estat posada a disposició judicial la "número dos" de Cerdó en el seu departament, Paula Cortés, qui des del passat divendres romania detinguda en dependències policials per l'operació Pícnic.

Cristina Cerdó
L'exregidora d'Unió Mallorquina (UM) a l'Ajuntament de Palma Cristina Cerdó ha passat aquest matí a disposició judicial després de ser detinguda ahir a la nit en el marc de l'operació Pícnic, que investiga la contractació amb fons públics de persones que presumptivament treballaven per al partit. Segons han informat fonts policials, Cerdó va ser arrestada ahir a la nit després de les declaracions d'alguns exalts càrrecs que van treballar sota el seu comandament quan UM formava part del pacte de govern municipal, etapa en què suposadament es va cometre la malversació de fons públics. L'exdil va dirigir l'àrea municipal des de juny de 2007 fins que, a començaments de 2010, el pacte entre PSOE i Bloc a l'Ajuntament va expulsar del govern UM pels seus casos de corrupció, i es va mantenir fins el mes de maig com a gerent de l'Empresa Municipal d'Aigua i Clavegueram de Palma (Emaya).

Notícies relacionades

El maig va presentar la seva dimissió com a regidora i portaveu d'UM a l'Ajuntament i es va donar de baixa com a militant, encara que alguns dels seus antics subordinats imputats en el cas encara són membres d'UM. Juntament amb Cerdó també ha estat posada a disposició judicial aquest matí el seu "número dos" en l'Ajuntament de la capital balear, Paula Cortés, qui des del passat divendres romania detinguda en dependències policials. Les dues han estat conduïdes en un vehicle policial fins a l'Audiència Provincial de Palma, a la qual han entrat emmanillada per prestar declaració davant del jutge Francisco Pérez, del jutjat d'instrucció número 12, avui en funcions de guàrdia. No obstant això, aquesta causa la va iniciar divendres passat Antonio Rotger, titular del jutjat d'instrucció número 8.

Paula Cortès
Paula Cortès ha finalitzat la seva declaració davant el jutge passades les 15 hores, i encara no es coneix si s'han decretat mesures cautelars contra ella. Ahir a la tarda ho féu davant dels fiscals anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Angel Subirán.

Els dos fiscals van prendre declaració a diverses persones, entre elles, l'exdirector general de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Palma Enric Molina (UM), en llibertat amb càrrecs; i l'exassessor de medi ambient de Cort Salvador Maimó, que també ha quedat en llibertat amb càrrecs. A última hora d'ahir, va ser citada a declarar com imputada Joana Maria Morey, membre del Consell Nacional d'Unió Mallorquina (UM), que va acudir a les dependències de la Direcció Superior de Policia al voltant de les 20.30 hores acompanyada del seu advocat, Matías Barón, i del seu marit, el regidor d'UM a Palma Joan Carles Chavarría.

Operació Pícnic
La Fiscalia no dóna treva a l'operació Pícnic. L'excoordinadora de Medi Ambient Paula Cortès, que entrà divendres a les dependències policials, passà la tercera nit al calabós. Aquest matí és previst que passi a disposició judicial. En total, l'operatiu ha tingut com a resultat vuit detinguts i diversos imputats. Aquest cap de setmana, a la Prefectura s'han pres més de trenta declaracions, moltes de les quals han estat dels mateixos informadors mediambientals -com a testimonis- que, presumtament, feren tasques de dinamització del partit.

Cortès, segona de l'exregidora Cristina Cerdó, fou interrogada durant hores per Anticorrupció i Delinqüència Econòmica fins poc poc abans de les deu del vespre. Una hora més tard el seu misser, José Manuel Valadés, sortí de la Prefactura tot sol.
Hores abans, cap a la vuit i mitja del vespre, hi compareixia com a imputada Joana Maria Morey, membre del consell nacional d'UM i responsable de zona a Palma durant la presidència de Miquel Nadal.

Ho va fer acompanyada del seu marit, Joan Carles Chavarría, regidor d'UM a Palma i també del seu misser, Maties Barón. Sortia dues hores després.
Joana Maria Morey formava part de l'estructura del partit a Palma. Era la cap de zona d'una barriada. Afirmà que la seva tasca era de dinamitzadora dels militants. Oferia als afiliats d'UM excursions organitzades que incloïen el conegut berenar (pícnic). Segons sospita la Fiscalia, les excursions haurien estat pagades amb doblers públics, probablement de l'IMFOF. També se li va demanar quin era el paper que desenvolupaven en aquesta trama l'expresident d'UM a Palma Miquel Nadal i l'exedil Cristina Cerdó. Fonts policials apuntaren que l'exregidora no era a Palma ahir.

Cap a les nou del vespre, hi arribà igualment en qualitat d'imputada l'exassessora d'Esports de Cort Francesca Sampol, que també fou una destacada partidària de Miquel Nadal. A més, formà part de l'organigrama del partit a la ciutat. Abans, al migdia, gairebé a la una, qui es presentà a la Prefectura com a imputat fou Bartomeu Ferragut, exassessor de Promoció Econòmica a Cort. Anava acompanyat de la seva advocada, Pilar Fullana. Sortien passades les tres de l'horabaixa.

A tots se'ls imputa un delicte de malversació. També quedaren en llibertat amb càrrecs Salvador Maimó -assessor de Medi Ambient de Cort- i Enric Molina -exdirector de Formació i Ocupació a Palma i responsable d'una barriada del partit. Maimó era a les dependències policials des de divendres, el dia que va tenir lloc l'escorcoll a la seu d'UM i, també, a l'IMFOF. Molina, en canvi, sols passà una nit al calabós. Els altres detinguts ja havien abandonat la Prefectura dies abans: Catalina Payeras -exgerent d'IMFOF-, dijous mateix i els militants d'UM Manolo Norte i Mònica Morell, dissabte. Ara queden a l'espera que el jutge Antoni Rotger els citi a declarar com a imputats

Estructura de partit
El gruix dels interrogatoris de la jornada d'ahir se centrà en l'estructura d'UM a Palma, com també en la tasca que desenvolupaven els informadors mediambientals, dependent del departament de Cerdó. És a dir, si feien la seva feina o si cobraven per dur a terme tasques de militància activa als barris de la ciutat. En aquest sentit, els fiscals estan investigant tota l'antiga cúpula d'UM Palma que dirigien Nadal i Cerdó i el possible desviament de doblers públics per greixar la maquinària política. En aquest sentit, Anticorrupció sospita que UM Palma aprofità la maquinària pública de l'IMFOF per aconseguir dinamitzar la militància. De fet, mentre Nadal va ser el màxim responsable d'UM a Ciutat, el partit va experimentar un substancial creixement en nombre de militants, tot i la cruenta batalla interna viscuda.