El fiscal subirán (primer per la esquerra) torna a la Prefectura de Policia després d'hver dinat amb els agents.
Anticorrupció i Delinqüència Econòmica continuaren ahir les recerques de l'operació Pícnic. El resultat són tres detinguts més: Enric Molina, exsecretari del grup municipal d'UM a Cort; Manolo Norte, militant d'UM a Palma; i Mònica Morales, que formà part de la campanya electoral del partit a Cort el 2007. Tots són propers als qui en foren caps de llista: Miquel Nadal i Cristina Cerdó. Molina, a més, fou director general de formació i ocupació de l'IMFOF, un dels organismes investigats.
En l'operatiu d'Anticorrupció, que encara és obert, es compta de moment un total de 6 detinguts: Enric Molina, Manolo Norte, Mònica Morales, Paula Cortès, Catalina Payeras i Salvador Maimó. N'hi ha tres que estan en llibertat amb càrrecs: Morales i Norte -que sortiren ahir després de ser interrogats pels fiscals- i l'exgerent de l'IMFOF Payeras, que tornà a casa dijous. A les dependències de la Prefectura, anit a darrera hora, encara hi eren Molina, Cortès -excoordinadora de Medi Ambient- i Maimó -exassessor del mateix departament. Aquests dos foren arrestats divendres. És previssible que tots tres dormin al calabós.
A banda dels detinguts, també prestà declaració com a imputada Aida S., a més d'una allau de testimonis -entre cinc i sis- respecte de la presumpta trama de malversació de doblers públics i prevaricació relacionada amb UM Palma en temps de Nadal. En el punt de mira de la investigació s'hi troba Cristina Cerdó, regidora de Medi Ambient de Cort i expresidenta d'Emaya i responsable també de l'IMFOF.
En el cas Pícnic, s'investiga la contractació per mitjà de l'IMFOF de prop d'una vintena d'informadors mediambientals que eren coordinats per Maimó. Els fiscals Horrach i Subirán en sospiten que no feien la seva feina, sinó que en realitat efectuaven tasques de captació d'afiliats per a UM. A alguns dels nous militants, se'ls organitzaven excursions amb berenar inclòs. Aquest és el motiu que dóna nom a l'operatiu policial.
La sospita sobre l'IMFOF i sobre la regidoria de Media Ambient venia de lluny. Quan l'edil d'EU, Eberhard Grosske, es féu càrrec de l'Institut municipal, ja en comanà una auditoria que en reflectí les irregularitats. A més, el document recollia informació sobre treballs d'assessoria al mateix organisme que, suposadament, dugué a terme Antoni Arnau, expresident de la Federació Balear d'Atletisme, per un total de 19.720 euros. Divendres, en l'escorcoll de l'IMFOF, aquests expedients de contractació foren confiscats.
Feina feta?
Fonts de la investigació assenyalen que, aquests dos darrers dies, els interrogatoris just s'han centrat en dos punts: els contractes de l'IMFOF amb els agents mediambientals i si aquests exercien d'agents electorals. Altres recerques que podrien quedar per a més endavant farien referència, segons els investigadors, a contractes públics amb l'empresa Iru, dedicada a serveis de producció, comunicació i espectacles.
12 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Això està bé, però ja no surt a les portades les coinclusions de la jutge instructora del cas d'en JJCardona, n0Ordinas i en Kurt, que deien que lo primer que feren fou posar-se d'acord de com havien de robar-nos. Per què ja no surt a les portades si són tan recents? ¿No és més gros encara que lo d'UM, i més assegurat essent que són conclusions d'una jutgesa? jbm
Crec que hi ha algú per dins Ariany que no hi cap de nervis i preocupació. Però en realitat tenen tot el que han sembrat, i aixó no ha fet més que començar. Ariany no pot suportar per més temps aquesta situació de control i interessos particulars i partidistes. Es necesari que es comenci a mirar pels interessos de tot el poble, i esper que això ho faci possible les properes eleccions. UM ha de despareixer del mapa si Ariany vol prosperar una mica i convertir-se en un poble modern, però sobre tot democràtic.
Estic d'acord amb el segon comentari, que diu: " Això és el que dóna de si UM i com entenen la política i la cosa pública els seus responsables." Almeu poble passa el mateix. Tot i que conec algú d'UM que creu en la política i en la cosa pública, en conec massa que només creuen el seu propi enriquiment. És ben hora que desaparegui aquest partit i que el mallorquinisme de dretes i honrat s'espavili.
Veig que en les opinions hi ha algunes referències al poble d'Ariany. En realitat tot el que és avui Ariany, la seva configuració política, la seva precària situació, la falta de dinamisme i empenta, tot això, gens positiu per cert es deu a la política aplicada per UM a dins el poble. La seva ha estat una política de controlar el vot perquè no se li escapás el poder. Han fet tot el que faci falta perquè sigui així i avui és un poble que fa pena per manca de vida i progrés. La seva política ha esta la de colocar a gent: Tirme, consorci de carreteres, Ses Torres amb la concessió de Son Pardo, IB3, a l'empresa del constructor Pere Ribot, pare de l'actual batle, o a la del germà del batle titular d'una empresa elèctrica i a les quals, a la del pare i a la del germà si li adjudica tota l'obre pública, o la Mancomunitat del Pla, presidida per UM d'Ariany, abans amb en Toni Pascual, avui en Joana Mª Pascual. Així s'ha fet UM i així ha guanyat els vots i el poder invadint tots els espais on ha pogut entrar aplicant aquestes maneres tant poc democràtiques i fins i tot delictives per arribar i mantenir-se en el poder. És això legal? Es poden considerar governs legitimats?
Que entrin a TOTS els despatxos de TOTS els partits...
I d'un tal Pere Muñoz i de la seva empresa que no en voleu parlar ....???? Seguirà de col·laborador al Diari de Balears ?
Com mes vots en contra es posen en aquesta pàgina més donen entendre que estàn ben afectats i que les toquen la moral. Això va be, els mateixos que han fet el pastis, son els que ara el volen eliminar amb els vots en contra. Seguiu així i sabrem el gran nombre que hi ha de colocats a Tirme.
I jo em pregunto després de llegir el comentari de "En nom de la justícia fora UM's" Són legítims aquests governs municipals nascuts de la compra de vots, com el qual està esmentant el comentarista al•ludit? Com es pot treballar des d'aquests principis tan poc democràtics per a tot el poble? Pensa la justícia iniciar algun tipus d'investigació sobre aquestes pràctiques tan perverses i que deixen tan mal ferits, democràticament parlant, als municipis? Els estaríem molt agraïts als fiscals i jutges si comencessin a fer neteja per aquí, perquè no hi ha dubte que aquests comportaments porten a uns altres i, qui sap el que amaguen aquests ajuntaments tan poc controlats i amb tant poc respecta a les formes i a les regles de joc democràtiques!
Per a quan Tirme, empresa de la qual UM s'ha servit per col•locar als seus. Tirme ha servit bàsicament per a col•locació de gent dels pobles i d'aquesta forma UM a anat treballant vots captius, els d'els propis col•locats i els de les seves famílies, sota amenaça de llevar-los el treball si no els donaven el vot i per tant les conseqüències d'aquesta manera de fer política són dramàtiques per a la vida democràtica en aquests municipis. Municipis per exemple tan petits com el d'Ariany té col•locats a més de 12 persones, entre elles a un regidor de l'actual consistori uemita, amb tot el que comporta d'atemptat a la democràcia. NO en va aquest poble porta més de 30 anys governat pel mateix partit fent amb el poble i la institució municipal el que els dóna la gana. Aquesta praxi, iniciada per l'ex de carreteres i imputat en el cas Peatge Antoni Pascual, la segueix al peu de la lletra el seu successor posat a dit Joan Ribot. Això és el que dóna de si UM i com entenen la política i la cosa pública els seus responsables. De vergonya i on hauria d'arribar la justícia per el be de tothom.
Entre UM i PP ens van robar bé, i encarà hi haurà qui diuen que feien bona gestió... Deu ser bona gestió del malbaratament de doblers públics.