TW
0

El Consell de Govern ha aprovat, a proposta de la Conselleria d'Educació i Cultura, el decret d'avaluació i certificació de coneixements de llengua catalana, mitjançant el qual s'adapten els certificats al Marc europeu comú de referència per a l'avaluació de llengües modernes del Consell d'Europa, que estableix una gradació més precisa. La portaveu de l'Executiu balear, Joana Barceló, ha explicat que el decret marca un canvi substancial amb la manera d'avaluar coneixements de llengua catalana i destaca per la seva flexibilitat a l'hora de certificar el grau de capacitat comunicativa dels parlants. Així, totes les àrees de cada nivell, que coincideixen amb les habilitats lingüístiques, tenen una puntuació mínima que s'ha de treure per arribar als 50 punts globals mínims que es demanen per superar la prova. D'aquesta manera, una de les novetats és que la puntuació mínima necessària per aconseguir un certificat oficial de nivell de català a les Balears, serà de 50 punts a partir del pròxim mes de juny, i no de 72, com fins ara.

A més, es canvien de quatre a cinc els certificats de coneixements generals de català i, des d'ara, la Direcció General de Política Lingüística expedirà dos tipus de certificats de català: els de coneixements generals de llengua -nivells A2, B1, B2, C1 i C2- i els de coneixements específics -nivell E-. En concret, el certificat de Nivell A2 de català té equivalència amb l'anterior nivell A i acredita un domini de l'ús de la llengua, tant oral com escrit, que permet desenvolupar amb autonomia una activitat comunicativa bàsica, però suficient, pròpia de les situacions més habituals de la comunicació. El de Nivell B1 no té una equivalència reconeguda amb cap nivell anterior i acredita un domini en l'ús de la llengua, tant oral com escrit, que permet fer front a la major part de situacions lingüístiques comunicatives que poden aparèixer sobre temes relatius al treball, l'escola, la família i el lleure.

Per la seva part, el certificat de Nivell B2 de català és equivalent a l'anterior nivell B i acredita un domini de l'ús de la llengua, tant oral com escrit, que permet fer front a situacions lingüístiques comunicatives que poden aparèixer sobre temes tant concrets com abstractes, incloent discussions tècniques en el camp de l'especialització professional. El Nivell C1 de català tindrà una equivalència amb l'anterior nivell C i demostra un domini en l'ús de la llengua, tant oral com escrit, que permet al parlant fer front a situacions lingüístiques comunicatives que poden aparèixer sobre temes complexos, tant en relació amb l'expressió com a la comprensió, i la seva competència lingüística comunicativa li permet expressar-se amb una fluïdesa i espontaneïtat notables, i amb un ús controlat d'estructures organitzatives i de mecanismes de cohesió.

El Nivell C2 de català és similar a l'anterior nivell D i acredita un domini oral i escrit que possibilita afrontar situacions lingüístiques comunicatives que poden aparèixer sobre qualsevol tema. Així, el parlant entén sense cap esforç qualsevol missatge, reconstrueix fets i arguments, i distingeix matisos subtils de significat, fins i tot en les situacions més complexes. Quant al certificat de coneixements específics, l'E, acredita la capacitat de comprendre els texts administratius usuals i elaborar-los amb adequació a la correcció.

Les proves per a l'obtenció dels certificats de coneixements de català seran convocades per la Direcció General de Política Lingüística mitjançant una resolució que es publicarà al BOIB. No obstant això, els exàmens ara estaran dissenyats de manera que s'hagi de demostrar més la seva capacitat comunicativa en situacions reals i no tant els coneixements teòrics sobre el sistema lingüístic. A més, amb aquest Decret, la Direcció General ha tramitat una Ordre d'equivalències de manera que els ciutadans no hauran de sol·licitar l'equivalència, sinó que aquesta serà automàtica. D'altra banda, s'està tramitant una Ordre d'equivalències amb els estudis acadèmics d'ESO i Batxillerat.