Maria Antònia Munar no ha pogut fer prosperar aquest recurs. | J. TORRES

TW
2

La jutgessa d'instrucció del cas Can Domenge ha desestimat el recurs presentat per l'expresidenta del Consell Maria Antònia Munar contra el seu auto de final d'instrucció d'aquesta causa en entendre que ella "per força havia de conèixer, permetre i participar en la fraudulenta alienació" del solar. L'auto recorregut per l'advocat de Munar, Gabriel Garcías, va ser dictat el novembre per la titular del jutjat d'instrucció 12 de Palma, María del Carmen González, i en ell passava la causa a procediment abreujat, la qual cosa dóna per acabada la seva instrucció. En aquest cas s'investiga un presumpte cobrament de comissions en el passat mandat per part de membres d'UM gracias en venda pel Consell del terreny de Can Domenge, que es va adjudicar per la meitat de l'ofertat pel Grup Núñez y Navarro (30 davant 60 milions), impulsor de la querella.

Segons l'auto de la jutgessa desestimant el recurs, al qual ha tingut accés Efe, sí existeixen indicis de delicte per part de Munar, ja que, com a presidenta del Consell, "coneixia i admetia la forma en la qual es va alienar Can Domenge (i encara avui la avala)", un procediment que, argumenta, "no va ser correcte". "Existeixen indicis plurals -indica l'auto- que la finalitat autèntica del concurs era vendre el bé a un preu molt inferior al de mercat a una empresa amb què s'havien confabulat sota l'aparença d'un concurs, aconseguint diners per al Consell però en quantia molt inferior a què s'hagués pogut obtenir en un procediment just."

Notícies relacionades

Aquesta finalitat il·lícita, afegeix la jutgessa, és "la que va guiar tot el concurs" i "sent això així", continua, "no seria creïble que la presidenta es mantingués al marge". Al seu auto, datat el 7 de febrer, la jutgessa afirma que el procés de venda de Can Domenge "és del tot irregular en el seu conjunt", per la qual cosa Munar no podia desconèixer-ho per molt que altres d'imputats, com Miquel Nadal i Miquel Àngel Flaquer, afirmassin que ella "no baixava al detall". "El concurs d'alienació podria ser fraudulent i prevaricador, no sol en algun dels seus detalls, sinó en la seva pròpia concepció global. No es tractaria de meres irregularitats causades per ignorància o per una aplicació flexible de la Llei (...), sinó que ens trobaríem davant d'una aplicació totalment torta de la Llei", insisteix la jutgessa.

A més, apunta que tenint en compte que el de Can Domenge era el "projecte estavella" del Consell "sens dubte la senyora Munar havia de conèixer si més no les línies mestres del pla d'alienació". La jutgessa planteja dues hipòtesis sobre el paper de la que també va ser presidenta del Parlament en aquest procés: que participava o fins i tot dirigia el procés coneixent la seva finalitat real, encara que no conegués els detalls, o que va ser enganyada per les seves persones de confiança i sol sabia que es venia el solar. En el primer dels casos, quedaria clar que va participar en el delicte, i quant al segon presumpte la jutgessa indica que en cap de les seves declaracions judicials Munar no va dir que Nadal, Flaquer o l'exconseller Bartomeu Vicens li haguessin mentit, pel que "no existeix el menor indici en la causa que hagués estat enganyada".

La jutgessa també desestima el recurs presentat a l'auto de passi a procediment abreujat per part de la defensa d'un altre imputat, l'advocat Santiago Fiol. En canvi, acorda el sobreseïment de l'acusació contra Mario Sanz. En el cas de Munar, el recurs desestimat per la jutgessa passarà ara l'Audiència de Palma en apel·lació, per la qual cosa l'alt tribunal autonòmic s'haurà de pronunciar sobre això abans que s'obri judici oral.