Despintar un tren val entre 600 i 1.200 euros. | PERE BOTA

TW
5

El grafiter tingué una feinada per tacar totes les barreres de la plaça Serralta. Succeí la matinada del dimarts al dimecres, i el resultat fou d'una vintena de comerços amb les persianes decorades amb la signatura de l'anònim artista. La seva actuació ha obert el debat sobre com regular el dibuix sobre les parets de Ciutat. Tot i que primer s'ha de fer una classificació: la plaça Serralta quedà plena de pintades, però no de grafits com a expressió artística.

Són els mateixos candidats a la batlia de Palma els que així ho diferencien. Nanda Caro, candidata d'Esquerra Unida, creu que la línia entre acte vandàlic i cultura és relativa. "A Palma, hi ha parets que són lletges de veure. I si els grafits li canvien la fesonomia, resulta positiu". De fet, diu Caro, depèn de com s'organitzi pot treure un jove de la marginalitat i fer-lo protagonista d'una activitat cultural".

Antoni Verger, candidat de la coalició PSM-IniciativaVerds, també veu els grafits com una expressió artística. "Però cal canalitzar aquesta creativitat cap a murs i parets buides. En zones que no tinguin valor patrimonial", argumenta. Ara bé, respecte de les signatures dels grafiters i les pintades, Verger ho veu clar: "És un acte incívic. Com ha passat a la plaça de Serralta, que ha estat embrutar per embrutar. Passa sovint, des de fa uns anys, però el que no es pot fer és posar un policia a cada cantonada", conclou Verger.

Secunda aquesta opinió Marc González, portaveu d'Unió Mallorquina a Cort. "La utilització del mobiliari per fer una signatura és absurd; no sé per què serveix, més enllà d'alimentar un ego malalt". És per això que González demana "reprimir" els joves que fan pintades "amb una normativa molt dura, multes contundents i responsabilitats civils als pares".

Amb aquest mateix esperit parlà Mateu Isern, l'endemà d'haver estat triat el candidat del PP a Palma: "És terrible, el tema dels grafits, quan es davallen les barreres de les botigues. Hem de ser capaços de crear una brigada d'actuació immediata".

Tot i així, les posicions són molt diverses i no tothom s'hi mostra d'acord. El president d'Esquerra a Palma, Francesc Jaume, clama contra la persecució dels grafiters. "Els grafits són art urbà. I és ridícul que persegueixin els artistes. A més, alegren el paisatge. Per aquest motiu, els hauríem de donar espais municipals, perquè hi puguin pintar sense haver de passar pena. I ara no hi ha res d'això". Per tant, els candidats aposten per llevar les pintades i signatures ('tag', en llenguatge urbà). Però, així mateix, proposen assolir espais municipals on els joves puguin expressar-se".