TW
63

Una enquesta feta a mil mallorquins indica que un 55,8 per cent dels illencs valoren entre un 5 i un 10 sobre 10 el seu sentiment de pertinença als Països Catalans. El sondatge, fet pel grup Opinòmetre, el va fer públic ahir Esquerra Republicana, que el valora de manera molt positiva. Segons l'enquesta, feta per telèfon, un 34,6 per cent dels mallorquins valoren en 0 o 1 aquest concepte als Països Catalans, un 9,5 per cent diuen que és d'entre un 2 i un 4, un 13 per cent li dóna un 5 pelat, un 28,3 per cent el valoren entre el 6 i el 8 i, finalment, un 14, per cent situa la sensació de pertinença entre el 9 i el 10. Així doncs, tan sols un 44,1 per cent suspenen en aquesta enquesta en el conjunt dels territoris de parla catalana. Amb tot, com que hi ha un important grup dels enquestats que valoren entre el 0 i l'1 el fet de pertànyer als Països Catalans, aquest queda, de mitjana, en un 4,4 sobre 10.

Palma, més extrema
Cal dir que hi ha una lleugera diferència entre la mitjana a Palma i a la Part Forana: a Ciutat és de 4,43 i a la resta de l'illa és de 4,37. Segons va comentar ahir el president d'Esquerra a les Illes Balears, Joan Lladó, aquesta variació és perquè a Palma "hi ha més extrems". De fet, les xifres són molt semblants entre la Part Forana i Ciutat, però sí que és cert que a Palma tant les puntuacions més baixes com les més altes són lleugerament superiors. Així, per exemple, un 15,2 per cent dels enquestats a Ciutat valoren en un 9 o un 10 la sensació de formar part dels Països Catalans, mentre que a la Part forana només ho fa un 14 per cent. Passa el mateix amb relació a l'Estat, un 54,5 per cent li donen la puntuació màxima a Palma, mentre que a la resta de l'illa ho fa un 52,7 per cent. La meitat dels enquestats són de la capital, mentre que els altres són de la resta de l'Illa i tots tenien més de 17 anys quan els van fer les preguntes.

Lladó valora "de manera molt positiva la quantitat de gent que se sent representada pel concepte dels Països Catalans", en major o menor grau. També cal destacar que tan sols un 4,6 per cent dels enquestats se senten gens o gairebé gens espanyols -o sigui, que valoren el aquest concepte entre el 0 i l'1-. Això, segons el president d'Esquerra, pot indicar que hi ha gent que ha vingut d'altres llocs de l'Estat que ha fet un procés "d'incorporació nacional" i ha assumit com a propi el marc dels Països Catalans.

D'una altra banda, tan sols un 9,3 per cent dels enquestats suspèn amb menys d'un 5 el seu sentiment de pertinença a Espanya i només un 13,2 per cent deixen l'europeisme per sota de l'aprovat. Els resultats més contundents, però, són els que obté aquest concepte respecte de Mallorca: un 64 per cent valora entre un 9 i un 10 la idea de pertànyer-hi, tot i que aquesta xifra és més alta a la Part forana, on arriba al 65 per cent. De totes maneres cal fer constar que l'enquesta no pregunta enlloc el grau del sentiment de pertinença a les Illes Balears.
Pel que fa a les mitjanes de puntuació, el lligam amb Mallorca és el més valorat: rep un 8,72. El d'Espanya queda en 7,91 i el d'Europa arriba a 7,16.