cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín:

El Consell Consultiu fa un informe desfavorable del nou decret Nadal

Considera que envaeix competències dels consells insulars. Joana Barceló acudí a la Justícia quan era presidenta de la Institució menorquina i ara defensa la legalitat de la norma que impulsa el Govern

Invasió de competències? Els informes del Consell Consultiu no són vinculants i aquest Govern de Francesc Antich ho sap perfectament. De fet, aprovà, per exemple, l'anomenat decret Nadal amb un informe contrari del Consell Consultiu. Ara, el Consultiu ha emès un dictamen desfavorable sobre el projecte de decret pel qual s'estableixen les disposicions generals necessàries per facilitar la llibertat d'establiment i de prestació de serveis turístics. El projecte de decret, que el Consell Consultiu considera que vulnera l'Estatut d'Autonomia, regula també la declaració responsable i la simplificació dels procediments administratius en matèria turística.

El projecte de decret ara avaluat pel Consell Consultiu substituiria el Decret 60/2009, de 25 de setembre -el famós decret Nadal, que també rebé un informe desfavorable del Consell Consultiu-. En aquest sentit, curiosament, el Consell de Menorca, aleshores presidit per Joana Barceló -ara consellera de Turisme i Treball-, interposà un recurs contenciós administratiu, perquè considerava que s'havia produït un conflicte competencial amb una vulneració clara de l'Estatut d'Autonomia. Ara, en canvi, Joana Barceló defensa la legalitat d'un decret que el Consell Consultiu considera que vulnera, com el 60/2009, l'Estatut.

Es tracta, en definitiva, d'un conflicte de competències. El Consell Consultiu, en aquest sentit, creu que el projecte de decret del qual informa de manera desfavorable no respecta competències dels consells insulars. L'article 70 de l'Estatut d'Autonomia enumera la llista de competències que són pròpies de les institucions insulars. Entre d'altres, hi ha la informació turística, l'ordenació i promoció turística; és a dir, que la matèria que el Govern pretén regular és atribuïda per l'Estatut com a pròpia dels consells insulars. En tot cas, el mateix Estatut assenyala en l'article 72 que "en les competències que són atribuïdes com a pròpies dels consells insulars, aquests hi exerceixen la potestat reglamentària".

Turisme, a l'hora d'elaborar el decret, s'acull a l'article 58 de l'Estatut, que estableix les competències de l'Executiu. En l'apartat 3, concretament, diu: "Les competències que, d'acord amb aquest Estatut, els consells insulars hagin assumit com a pròpies, el Govern de les Illes Balears hi podrà establir els principis generals sobre la matèria, garantint l'exercici de la potestat reglamentària per part dels consells insulars".

El Consultiu considera així que la Comunitat Autònoma pot marcar principis, però no elaborar normativa.
L'Executiu no ha aprovat encara el nou decret, però no pot descartar-se, ni molt manco, que ho faci, tot i l'informe desfavorable del Consell Consultiu. I tampoc no seria estrany que, com ja va fer en una ocasió, el Consell de Menorca dugui als tribunals de Justícia aquest nou decret.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ep, fa mes de 13 anys

Com és possible que un decret llei vagi totalment en contra de la norma (pla) territorial de mallorca permetent seguir construint encara que les urbanitzacions no disposin de clavagueram? Evidentment, això no és legal

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente