Francisco Orejudo s'ha defensat de les acusacions. | M. À. Cañellas.

TW
1

L'excap de les obres del desdoblament de la carretera de Palma a Manacor, Francisco Orejudo, insití ahir, davant la jutgessa instructora del cas Peatge, que els doblers que s'empraren per edificar "el santuari o temple" ubicat al terme de Búger provenen de "donacions" dels socis de l'associació Pachi Tanglang Internacional, que té com a objectiu l'aprenentatge i la difusió de les arts marcials, de la medicina i de la filosofia xineses, transmeses pel mestre Dr. Su Yu-Chang.

Orejudo afegí que ell mateix hi aportà entre 80.000 i 90.000 euros i que la seva companya sentimental, Mònica Florit, també imputada, n'hi invertí 50.000 a través d'un préstec. La resta dels doblers, fins a 300.000 euros que costaren les obres, foren dipositats per diferents socis residents a Mallorca, la Xina, Holanda i Taiwan. De fet, el misser d'Orejudo, Gabriel Garcies, demanà la compareixença d'alguns d'ells i assenyalà que ells mateixos s'encarregarien de fer-los arribar davant la jutgessa i així el sistema judicial no s'hauria de fer càrrec de les despeses.

Orejudo declarà durant dues hores davant la jutgessa i el fiscal Miguel Àngel Subirán. L'enginyer fou interpel·lat amb relació al centre de meditació ubicat dins un terreny propietat de la companya sentimental. El Ministeri Fiscal sospita que els diners s utilitzats per realitzar la construcció provenen de la UTE que efectuà la carretera i també expressà dubtes sobre l'edificació. És a dir, si és un habitatge o si és un espai destinat a altres activitats, com el tai-txi o altres arts marcials. L'enginyer negà que el centre s'aixecàs amb doblers públics desviats de les obres. Així mateix, afegí que, de fet, es va fer a posteriori, un cop que el desdoblament ja s'havia executat.

Per desembre, el fiscal es desplaçà fins a Búger per realitzar una inspecció ocular de la construcció. A l'entrada del "santuari", es varen fer fotos d'un cartell en què constava el llistat de donants. L'enginyer també aportà ahir documentació sobre els estatuts de l'esmentada associació d'arts marcials i explicà que en aquesta mena de centres són habituals les aportacions voluntàries. A més, Orejudo fou interrogat amb relació a una factura de 10.600 euros per tancar el perímetre de la finca. El gerent de l'empresa digué que qui abonà el treball fou la UTE, cosa que Orejudo negà. Digué que el pagà ell amb doblers dels "socis".

El cas Peatge

El cas Peatge investiga un presumpte desviament de fons públics en la construcció de la carretera Palma-Manacor, que tingué un sobrecost de 18 milions d'euros. Orejudo afirmà, a preguntes del Ministeri Fiscal, que "no parlam de doblers públics", perquè el Consell adjudicà el concurs a l'empresa Pamasa i aquesta fou la que contractà la UTE que féu la feina. L'excap d'obres de la UTE s'alineà així amb la tesi de l'exconseller insular de Carreteres Antoni Pascual, qui apuntà que la vinculació del Consell és amb Pamasa i no amb la UTE.

Un altre imputat diu que era més barat dur terra als veïns que a l'abocador

L'excap de moviments de terra de la UTE encarregada de realitzar el desdoblament de la carretera de Palma a Manacor, Guillem Mas, també prestà declaració ahir com a imputat en el cas Peatge i afirmà que era més ràpid i més barat portar terra de les obres a finques de veïns de la zona que no transportar-la fins a l'abocador.
Mas, defensat pel misser Jaime Campaner, fou interrogat amb relació a un possible tracte de favor cap a l'exdirector insular de Carreteres del Consell, Gonzalo Aguiar, i cap a un vigilant de les obres, ja que aquests varen rebre camions plens de terra a les seves propietats. Mas reconegué que fins a la casa d'Aguiar es varen enviar uns 45 camions amb terra que no tenia gens de valor. I afegí que els va sortir més rendible perquè, malgrat que la finca estigués més lluny que l'abocador dels Pagos, per dipositar-la allà s'havia d'esperar més temps.

Mas no és el primer imputat que apunta que veïns i funcionaris "feien un favor" a la UTE i no a l'inrevés. Amb anterioritat, el cap de producció d'aquesta, Javier Navarro, també havia assenyalat que "era més barat que dur el material fins a l'abocador". Aguiar, igualment imputat, reconegué els fets per setembre, però digué que era terra sobrant i enderrocs, i aportà factures del que costà després el tractament.