Els professors avisen que més hores no solucionaran el fracàs escolar

Partits i sindicats alerten que o s'haurà de gastar més o els professors fer més hores. La Conselleria veu la proposta “fruit de l'argumentari electoralista” i “poc desenvolupada”

Les Balears tenen un 40% de fracàs escolar a les aules i un dels indexs més elevats de l'Estat pel que fa a l'abandonament primerenc dels estudis.

TW
46

Els docents alerten que introduir a les aules de Primària la sisena hora lectiva no és sinònim de "reduir el fracàs" ni d'"evitar l'abandonament escolar prematur". La proposta que va fer pública dilluns el president del PP a les Illes, José Ramón Bauzá, d'augmentar les hores de les assignatures instrumentals -matemàtiques, llengües i ciències- provoca, encara, una altra gran preocupació: com s'articularà econòmicament. Perquè, o bé caldran més doblers per contractar més professors, o que els actuals facin més classes. Des del sindicat STEI-i, en posen com a exemple que "amb el canvi d'EGB a ESO, l'alumnat passà de fer cinc hores lectives cada dia a setè i vuitè d'EGB, a fer-ne sis o set de diàries a primer i segon d'ESO" i "aquest augment no ha tingut els efectes que el PP vaticina". Des de la Federació d'Ensenyament de CCOO, veuen "populisme" en les mesures del PP, que "no tenen res a veure amb la solució de problemes com el fracàs i l'abandonament escolars".

La presidenta d'ANPE, Aina Aguiló, considera que l'increment del temps de classe a Primària "ha de ser la darrera opció i sempre condicionada a l'augment de les plantilles dels centres educatius". Al seu parer, "calen altres reformes abans d'augmentar el nombre d'hores i aprofitar bé les que ja hi ha: cal tenir en compte que es perd un 17% de l'hora lectiva només intentant posar ordre a l'aula". Des de la Conselleria d'Educació i Cultura, asseguren que la proposta "s'ha fet en el marc de la campanya electoral, fruit d'un argumentari electoralista" i sostenen que "no en podem valorar les idees, perquè no l'han desenvolupada". Segons el Govern, "el fracàs escolar és molt complex i no es pot reduir a incrementar només les hores de classe".

De la seva banda, els pares i mares mostren suport a totes les mesures que "representin afavorir el nivell dels alumnes perquè arribin a Secundària més ben preparats", explica el president de la federació de pares Faib-Concapa, Jordi Llabrés. Hi afegeix que, en el seu cas, "estam d'acord amb la proposta, sempre que es distribueixin racionalment les hores de més". La Plataforma per l'ensenyament concertat afirma que "no estam disposats a fer més hores lectives cobrant el mateix", però "no volem entrar a valorar les propostes de cada partit".

Les reaccions de la resta de forces polítiques tampoc no s'han fet esperar. El portaveu del PSIB al Parlament, Antoni Diéguez, criticà ahir que Bauzá no pretén incrementar la "qualitat de l'educació", sinó "solament millorar els concerts i la dotació econòmica de l'educació concertada". Assenyalà que "moltes" de les iniciatives presentades pel líder dels populars li recorden l'època de Matas i, segons ell, "gran part del programa" del candidat a la presidència del Govern "està copiat del del seu antecessor". El socialista espera que Bauzá "només copiï alguna de les fórmules" de l'expresident Matas.

A parer del líder d'Unió Mallorquina a Palma, Marc González, "aquesta proposta té dificultats tècniques molt greus i, a més a més, és difícil per als alumnes, perquè els carrega amb més hores". Des d'UM, apunten que "el problema del fracàs escolar no és un problema de més temps a l'aula, sinó de tipus social". Per això, estan a favor d'un pacte educatiu a les Illes i no pas d'un increment d'hores de classe. S'hi mostren crítics, perquè "tenim la impressió que importen receptes d'altres comunitats autònomes". Antoni Alorda, diputat del PSM-Bloc, no troba malament l'increment sol·licitat pel PP, encara que "Bauzá queda desautoritzat per la frivolitat amb què en parla". En qualsevol cas, els demana que "valorin el cost que això suposaria" i que revelin "d'on sortiran els doblers".