cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

Els professors avisen que més hores no solucionaran el fracàs escolar

Partits i sindicats alerten que o s'haurà de gastar més o els professors fer més hores. La Conselleria veu la proposta “fruit de l'argumentari electoralista” i “poc desenvolupada”

55352
Les Balears tenen un 40% de fracàs escolar a les aules i un dels indexs més elevats de l'Estat pel que fa a l'abandonament primerenc dels estudis.

Els docents alerten que introduir a les aules de Primària la sisena hora lectiva no és sinònim de "reduir el fracàs" ni d'"evitar l'abandonament escolar prematur". La proposta que va fer pública dilluns el president del PP a les Illes, José Ramón Bauzá, d'augmentar les hores de les assignatures instrumentals -matemàtiques, llengües i ciències- provoca, encara, una altra gran preocupació: com s'articularà econòmicament. Perquè, o bé caldran més doblers per contractar més professors, o que els actuals facin més classes. Des del sindicat STEI-i, en posen com a exemple que "amb el canvi d'EGB a ESO, l'alumnat passà de fer cinc hores lectives cada dia a setè i vuitè d'EGB, a fer-ne sis o set de diàries a primer i segon d'ESO" i "aquest augment no ha tingut els efectes que el PP vaticina". Des de la Federació d'Ensenyament de CCOO, veuen "populisme" en les mesures del PP, que "no tenen res a veure amb la solució de problemes com el fracàs i l'abandonament escolars".

La presidenta d'ANPE, Aina Aguiló, considera que l'increment del temps de classe a Primària "ha de ser la darrera opció i sempre condicionada a l'augment de les plantilles dels centres educatius". Al seu parer, "calen altres reformes abans d'augmentar el nombre d'hores i aprofitar bé les que ja hi ha: cal tenir en compte que es perd un 17% de l'hora lectiva només intentant posar ordre a l'aula". Des de la Conselleria d'Educació i Cultura, asseguren que la proposta "s'ha fet en el marc de la campanya electoral, fruit d'un argumentari electoralista" i sostenen que "no en podem valorar les idees, perquè no l'han desenvolupada". Segons el Govern, "el fracàs escolar és molt complex i no es pot reduir a incrementar només les hores de classe".

De la seva banda, els pares i mares mostren suport a totes les mesures que "representin afavorir el nivell dels alumnes perquè arribin a Secundària més ben preparats", explica el president de la federació de pares Faib-Concapa, Jordi Llabrés. Hi afegeix que, en el seu cas, "estam d'acord amb la proposta, sempre que es distribueixin racionalment les hores de més". La Plataforma per l'ensenyament concertat afirma que "no estam disposats a fer més hores lectives cobrant el mateix", però "no volem entrar a valorar les propostes de cada partit".

Les reaccions de la resta de forces polítiques tampoc no s'han fet esperar. El portaveu del PSIB al Parlament, Antoni Diéguez, criticà ahir que Bauzá no pretén incrementar la "qualitat de l'educació", sinó "solament millorar els concerts i la dotació econòmica de l'educació concertada". Assenyalà que "moltes" de les iniciatives presentades pel líder dels populars li recorden l'època de Matas i, segons ell, "gran part del programa" del candidat a la presidència del Govern "està copiat del del seu antecessor". El socialista espera que Bauzá "només copiï alguna de les fórmules" de l'expresident Matas.

A parer del líder d'Unió Mallorquina a Palma, Marc González, "aquesta proposta té dificultats tècniques molt greus i, a més a més, és difícil per als alumnes, perquè els carrega amb més hores". Des d'UM, apunten que "el problema del fracàs escolar no és un problema de més temps a l'aula, sinó de tipus social". Per això, estan a favor d'un pacte educatiu a les Illes i no pas d'un increment d'hores de classe. S'hi mostren crítics, perquè "tenim la impressió que importen receptes d'altres comunitats autònomes". Antoni Alorda, diputat del PSM-Bloc, no troba malament l'increment sol·licitat pel PP, encara que "Bauzá queda desautoritzat per la frivolitat amb què en parla". En qualsevol cas, els demana que "valorin el cost que això suposaria" i que revelin "d'on sortiran els doblers".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Ligeia, fa mes de 13 anys

A VAGOS Y MALEANTES: la setmana blanca fa temps que ja no existeix, no sé en quin món vius. Quant a la jornada de 37-40 hores, et puc dir que entre preparar la programació didàctica, la programació d'aula, cercar material, corregir exàmens, redaccions, dictats i treballs (tenim una mitja de 150 alumnes ), reunions d'equip educatiu, amb el departament d'orientació, guàrdies d'aula o de pati, reunions de pares, claustres, entrevistes individuals amb alumnes, reunions de departament, adaptacions curriculars individualitzades, paperassa i altres herbes, en feim moltes més, especialment si compt les hores que faig feina el darrer mes de cada avaluació, Sense comptar les hores que passam conduint perquè no hi ha places disponibles al nostre municipi.
Quant a les vacances, et creus que no feim feina? Les classes no es preparen soles i aprofitam també per a corregir. I tampoc no puc triar mai les dates de vacances ni aprofitar la temporada baixa. D'altra banda, què vols? Que els nins no tenguin vacances només per a fotre els profes? O fer-nos anar a l'institut a fer presència quan podem fer la feina des de casa, perquè la gent envejosa com tu se quedi tranquil·la?
No tens ni idea del que parles. Si tan de privilegis tenim, com és que no ets profe?
Totes les feines tenen avantatges i inconvenients. I els sous són en funció dels estudis, formació, experiència i grau de responsabilitat, com per tot. Els horaris també són en funció de les necessitats que implica el càrrec. A mi no em va bé que els bancs tanquin els horabaixes perquè no hi puc anar mai, i no vaig plorant ni exigint que se'ls acabin els "privilegis". També hem de plorar perquè els bombers o el personal d'ambulàncies treballa dos dies a la setmana i la resta només està de guàrdia? La veritat és que estic contenta de pensar que aquesta gent ho té més fàcil per a conciliar vida laboral i familiar i que tothom ho hauria de poder fer.
L'enveja és molt lletja...

Valoració:3menosmas
Per Vagos y maleantes a la cámara de ...., fa mes de 13 anys

És hora de fer espabil.lar el sector de l'ensenyament, ja està bé de privilegis històrics.
Els professors han de tenir com tothom, una jornada de 37-40 hores setmanals, amb un mes de vacances. El que no pot ser és que amb el que cobren a més tenguin tants dies de no fer res. Que si vacances de nadal, que si setmana blanca, que si mesos d'estiu,etc.

Valoració:-10menosmas
Per Doctors té l´Església!, fa mes de 13 anys

Hi ha molts de ni-nis que no estudien ni un minut. Que comencin solucionant això. Un altra hora incordiant i no deixar estudiar els companys? Llavors xerren de donar-los un subsidi, a aquests que no aixequen una palla del terra? Ja en poden posar d´hores lectives! Si no volen estudiar, no ho fan. Han estat anys sense fer-ho. Amb menys hores i més aprofitades en traurien més rendiment.

Valoració:7menosmas
Per Rafelet, fa mes de 13 anys

A Son Sardina, el que feia el teu mestre se segueix fent, els infants aprenen i s'ho passen bé... sí, aprenen, perque és fals que ara no es faci res i que no sapin res! Saben coses diferents, no perden el temps amb coses inutils, els nostres infants saben molt més, i el més important saben fer moltes coses! El problema és que les macroavaluacions, i els que fan les preguntes demanen coses equivocades!

aixó sí, si arriba el PP tot se n'anirà a n'orris!

Valoració:2menosmas
Per tanmateix, fa mes de 13 anys

Quines coses que té aquest diari: vaig posar un comentari en què deia les coses pel seu nom, donava el meu suport a Ligeia i Son Sardina, i me l'han esborrat! On és la llibertat d'expressió? O és que el revisor de comentaris d'aquest diari ja hi feia feina fa 40 anys?

Valoració:3menosmas
Per a, fa mes de 13 anys

jo vos diré el perfil de PERROFLAUTA. Alumne que amb 14 anys decideix que estodiar és de pringats, que ell a la obra guanyarà més duros. Mentre tu com a professor, estodiaves la carrera, te preparaves les oposicions... es a dir, vivies amargat, ell era feliç, amb unBMW, 2000 euros mensuals, sopars, festes, tabac, i amiguetes en el seu BMW. ara ja no té res de tot això i els culpables som nosaltres, els pringats que ara tenim el sou que no té ell. Potser m´equivoc, però no ho crec.

Valoració:2menosmas
Per Caterina, fa mes de 13 anys

Em faig meu el teu comentari, Ligeia. Vull afegir que sovint quan em diuen que bé viviu, deman quants professionals se'n duen feina a casa i ningú em sap contestar res de bo. Però , a vegades, el pitjor de tot es aguantar alguns pares, aquells que fan comprendre el per què de tot plegat.

Valoració:2menosmas
Per Son Sardina., fa mes de 13 anys

Quan jo era nin, (som del 74) vaig tenir un mestre que ens feia cada dia "L'hora del nin". Cançons, contes, coverbos, històries, i ens deixava mirar tebeos que ell comprava,
A vegades venia qualque pare o mare a protestar, i el meu mestre els deia:
- On avui hi ha un tebeo, demà hi haura un llibre.
Idò ha esta vera! aquells 10 minutets de mirar un tebeo dos dies o tres per setmana, i escoltar fantasies, ens feren lectors a molts.

Valoració:11menosmas
Per Pestalozzi., fa mes de 13 anys

A Ligeia: Vosté parla com un llibre obert. Un nin no pot estar ni cinc hores seguides, amb un esplai de 20 minuts. És antinatural i inhumà.
Com D. Hilarión (m'ha fet gràcia aquest evocatiu nom) ni vol afegir més?
Tal vegada no ha estat mai nin. Quina pena.
L'horari racional era l'antic: de 9 a 12 y de 3 a 5, amb mitja hora de jocs a les 10'30, dinant amb els pares i germans, i el darrer quart d'hora de l'horabaixa, el mestre fent "La hora del niño", que se deia: Una rondaia o conte. Ensenyar una canço. Uns sencills jocs de mans. Guinyol...I l'al·lotet se'n tornava a ca seva amb la mel a la boca.
Es veu que no saben allò dels umbrals diferencials...

Valoració:8menosmas
Per Ligeia, fa mes de 13 anys

Pel que fa a les hores, qui en vulgui afegir és que no ha ficat en la vida els peus dins una aula. El cervell no pot passar tantes hores concentrat, i menys a aquesta edat. És totalment antipedagògic i irracional. Les hores lectives ja són excessives ara (i no ho dic pensant en els professors, sinó en els infants).
L'escola no és un lloc per a aparcar els nins mentre treballam hores i hores per a pagar la hipoteca, les assegurances, el prétec del cotxe, etc, etc. El problema és el nostre sistema de vida no és sa ni natural. No és normal que els nins i joves passen més temps amb els professors que amb els pares! S'hauria de conciliar realment vida laboral i familiar, no extenuar els nins ni privar-los del més important en la seva formació com a persones: temps de qualitat per a compartir amb la família.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente