cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín:

Els ingredients? De Quilòmetre zero

El moviment Slow food crea una nova distinció per als restaurants que utilitzen productes locals i ecològics

El moviment Slow food, conscient de la importància de la qualitat i l'estètica, ha dissenyat un nou concepte: el Quilòmetre zero. Es tracta d'una distinció -com apareix en una coneguda guia gastronòmica- a la qual opten els restaurants que només fan servir productes locals i ecològics. L'Slow food, que ahir participà en la diada del grup ecologista GOB a Palma, crea així una nova marca de qualitat, després de l'èxit del ja consolidat Città slow -ciutats tranquil·les- i la campanya Slow fish -per consumir peix pescat només amb arts menors.

A les Illes Balears, només està reconegut com a Km 0 el restaurant Ca na Toneta (Caimari), amb la xef Maria Solivelles als fogons i al capdavant d'aquesta iniciativa. En tot cas, el moviment que advoca per anar consolidant aquesta etiqueta fa comptes anar creixent al llarg del 2011. Cal pensar que només fa un mes i mig que engegaren aquesta segona edició de Km 0, que sí que ha assolit més repercussió en territoris de la Península. Catalunya, amb 25 establiments, és la comunitat més implicada, seguida del País Basc.

Un dels criteris que s'hi exigeixen és adquirir directament els aliments de productors que es trobin en un radi de 100 quilòmetres de l'establiment. A més a més, la carta ha de comprendre, pel cap baix, cinc plats considerats Km 0. Una recepta d'aquestes característiques ha de tenir un 40% d'ingredients comprats a subministradors propers, incloent-hi el component principal, i el 60% restant ha de ser ecològic. Una altra opció és que estiguin inclosos a l'Arca del gust d'Slow food. Per al peix, cal prioritzar sempre l'obtingut de manera sostenible i per vaixells de fondària i el venut a les llotges més pròximes al restaurant.

"Enllaçar"

Des de l'agrupació d'Slow Food-Illes Balears, en tot cas, entenen que "tan important és fer feina amb els cuiners com amb els productors". Al capdavall, encara hi ha molt de camí per "continuar enllaçant" els grups de consumidors, de productors i dels mercats, assegura Laura Buades, membre de l'entitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per crític, fa mes de 13 anys

Aquests pijos de l'slow food podrien explicar-nos també que pensen del tancament de camins públics per part dels "seus productors".

Valoració:-21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente