El Consell de Mallorca mirarà de recuperar els diners que havia d'haver ingressat. | A. BASSA

TW
1

El Consell de Mallorca s'ha personat com a acusació particular en l'Operació Claveguera, per poder reclamar els diners suposadament defraudats per diverses empreses a la institució insular, que podria oscil·lar entre 1 i 3 milions d'euros, a través de factures inflades corresponents a la recollida de residus en la Part Forana de l'illa. Així ho han informat a Europa Press fonts del Consell de Mallorca, que han assenyalat que aquest mateix divendres han enviat un escrit al jutge d'instrucció número 9 de Palma, Enrique Morell, que s'encarrega d'aquest cas, a fi d'informar-lo de la personació de la institució insular com a part perjudicada. El Consell ha pres aquesta decisió després que els seus serveis jurídics estudiassin la causa, que consideren que aquesta institució ha de defensar els seus interessos en aquest nou cas de presumpta corrupció, perquè si es demostra que hi ha hagut una desviació de fons públics, aquests siguin tornats de manera immediata.

Aquesta és la primera ocasió en la qual el Consell de Mallorca es presenta com a acusació particular en un cas de presumpta corrupció, ja que en la resta de causes obertes que afecten aquesta institució, els serveis jurídics han estimat que no es donaven les circumstàncies per a això, segons han indicat les fonts esmentades. La decisió del Consell es produeix, després que dissabte passat, el jutge d'instrucció número 9 de Palma, decretàs llibertat provisional sense fiança per a l'exdirector general de Residus de la institució insular Guillem Riera i per a l'empresari del sector de residus de la Part Forana, Simón Galmés Veny, si bé els va retirar el passaport, els va prohibir abandonar el territori nacional i els va ordenar personar-se cada quinze dies davant de l'autoritat judicial. Riera i Galmés van ser interrogats, després que fossin detinguts el passat dijous en el marc d'aquesta nova operació contra la corrupció a Mallorca en la que s'han arrestat a sis persones, de les quals quatre ja havien estat posades en llibertat.

Notícies relacionades

Les persones que van quedar en llibertat amb càrrecs, són María Mascaró, directora financera del grup empresarial Melchor Mascaró; Maria Morey, economista del servei de Residus de la Institució Insular; Gabriel Perelló, funcionari i enginyer tècnic de professió encarregat de supervisar les factures relacionades amb la recollida selectiva i de controlar la ubicació i gestió dels contenidors a l'illa; i un responsable de la Unió Temporal d'Empreses FCC (E.F.A). Les mateixes fonts aclareixen que l'operació segueix oberta i no es descanten nous detinguts. L'Operació Claveguera investiga una trama ordida des del Consell amb la connivència necessària de diverses empreses concessionàries del servei de recollides de residus sòlids urbans en la qual s'haurien inflat i duplicat factures.

Aquest cas de presumpta corrupció, que afecta la gestió a la Conselleria de Medi Ambient del Consell de Mallorca, va arribar a la Fiscalia després que aquest estiu els serveis jurídics de la Institució Insular encarregassin una auditoria en detectar que hi havia una sobrefacturació en el departament de Medi Ambient que podia superar el milió d'euros. L'exconsellera insular de Medi Ambient Catalina Julve ha estat cridada a declarar el pròxim dilluns en qualitat d'imputada, malgrat que ja ha assegurat "no tenir res que veure". Així, defensa que les factures en les que va estampar la seva firma durant l'època en què s'haurien produït aquestes irregularitats les va rubricar sense saber que estaven inflades o no.