L'empresari Simó Galmés, divendres passades les deu de la nit. | Joan Riera - J.Morey

TW
1

L'empresa de l'imputat en el cas Claveguera Simó Galmés és una de les principals de les que s'investiguen en la causa. Ses Nostres Eines facturà al Consell el 2006 29.500 euros sota el concepte de compra de cadires per a revetles als pobles de Mallorca. Galmés, presumptament, aconseguí un contracte negociat sense publicitat per fer aquesta compra. Els investigadors sospiten que podrien existir irregularitats en el procés, perquè, de moment, no s'han trobat indicis que el treball es realitzàs, tot i que sí que es va cobrar. El magistrat instructor de l'operació Claveguera, Enrique Morell, podria obrir en breu una peça separada sobre aquest contracte. De fet, Galmés, en llibertat sense fiança, declarà sobre aquesta factura davant el jutge i el fiscal Miguel Àngel Subirán divendres ben passada la mitjanit.

L'empresari de Porto Cristo reconegué que la Direcció General de Residus, que depèn de la Conselleria insular de Medi Ambient, li havia abonat els doblers. L'exdirector insular de Residus Guillem Riera, en canvi, negà que n'hagués autoritzat el pagament o que tingués constància de la compra. Riera fou interrogat abans que Galmés i també és en llibertat sense fiança. Ambdós, però, han de fer entrega del passaport i tenen prohibit sortir de l'Estat. Se'ls imputen presumptes delictes de malversació i suborn. Aquesta no és l'única factura sota sospita. Arran dels escorcolls, el Grup de Delictes Econòmics confiscà tot un seguit d'informació que és analitzada. Entre aquesta documentació, s'hi troben altres rebuts emesos per Ses Nostres Eines, en aquest cas sota el concepte: camisetes amb l'eslògan "Mallorca recicla".

Notícies relacionades

Imposada des del Consell

Cal recordar que l'empresa de Galmés, que en principi es dedica a la unitat de control, fou creada a final de 2005; és a dir, pocs mesos abans que les UTE -liderades per Melchor Mascaró, per una banda, i FCC-Lumsa, per una altra- s'adjudicassin el concurs per a la recollida selectiva a la Part Forana. En el plec de condicions tècniques del contracte s'obligava les empreses a contractar una unitat de control designada pel Consell. Ses Nostres Eines començà a fer feina per a les UTE a mitjan 2006. Llavors ja hi era com a consellera insular Cati Julve (UM). Mesos abans l'exconseller Miquel Riera havia mort en un accident.

Galmés fou, juntament amb l'exconseller Riera, un dels fundadors del partit Alternativa Liberal per Manacor (ALM), fusionat amb UM. Així mateix, s'apunta que l'empresari hauria cobrat de les UTE uns 9.000 euros mensuals per la feina de control, en total entre 360.000 i 420.000 euros. Els investigadors, però, consideren que només realitzà uns quatre o cinc informes i que cobrava sense controlar. El cas Claveguera investiga si les UTE encarregades de la recollida cobraren amb factures inflades i falses més d'un milió i mig d'euros per tasques no realitzades. Aquesta mesura s'hauria utilitzat per compensar les empreses per la competència en la recollida dels municipis mancomunats.