cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín:

Les empreses investigades fa un any que no cobren del Consell

El Consell encara els ha de pagar uns dos milions d'euros. Des de setembre, no presenten factures perquè la institució ja no els facilita les dades de Tirme

55070
Imatge d'arxiu d'un punt verd amb els contenidors de la recollida selectiva. | ARCHIVO

Les dues empreses que fan la recollida selectiva de residus a la Part Forana, Fomento de Construcciones y Contratas-Lumsa i Melchor Mascaró, fa més d'un any que no cobren del Consell, que els deu uns dos milions d'euros. Fins a l'agost, se'ls devia poc més d'un milió d'euros. Des del setembre, les empreses no presenten les factures, segons fonts de la mateixa institució, perquè no els facilita les dades de Tirme per poder-les elaborar com les havien fetes els darrers anys. Precisament, fou la tramitació dels rebuts pendents des de desembre de 2009 la que va treure a la llum les suposades irregularitats que ara investiga la Justícia dins l'operació Claveguera.

Des de l'any 2002, les dues companyies s'encarreguen de la recollida selectiva -paper i cartró, vidre i envasos lleugers- dels diferents municipis de Mallorca -tots, excepte Palma, Calvià i Llucmajor-, que estan distribuïts en tres zones. Dues les fa FCC-Lumsa i l'altra Melchor Mascaró. Teòricament, cobraven en funció de les tones de residus que recollien. El mes de juliol de 2010, el cap de servei de Residus, Fernando Ruano, alertà els responsables polítics del departament (Bloc), que s'hi havien incorporat al febrer després de l'expulsió d'UM, que les factures de les dues empreses de la recollida selectiva no s'havien tramitat des de desembre de 2009. A més, els informà que hi havia pendent de resoldre una revisió de preus de l'any 2009.

Els polítics donaren ordres de no paralitzar les factures si aquestes eren correctes i s'havia realizat el servei d'acord amb el contracte. Els tècnics responsables de l'execució del contracte -detinguts en l'operació i alliberats- signaren els rebuts i feren els informes adients per al pagament. Les factures foren conformades pel cap de servei i pels responsables polítics i enviades a Intervenció perquè les fiscalitzàs.

Tanmateix, al setembre, Intervenció tornà les factures i demanà una ampliació de l'informe que havia fet el cap de servei, perquè deixava entreveure que el contracte no s'executava correctament. El tècnic hi apuntà llavors suposades irregularitats. A l'octubre es convocaren reunions internes amb els tècnics responsables per aclarir com s'executava realment el contracte. Els tècnics explicaren que a mitjan 2006 es canvià el sistema de facturació, arran de la decisió d'alguns ajuntaments de començar a fer el servei de recollida porta per porta al marge del contracte del Consell.

En aquells moments, es decidí que el Consell continuàs abonant als contractistes el total de la recollida selectiva d'aquests municipis, malgrat que la feina la fes un contractista de l'Ajuntament. Per poder-ho fer, els tècnics del Consell començaren a fer ells els rebuts de les companyies perquè aquestes no podien saber la quantitat de tones que entren els ajuntaments a Tirme. A partir d'aquell moment, els tècnics del Consell demanen a Tirme el llistat de tones dipositades per municipi i en facturen el global, com si tot ho hagués fet la contractista del Consell.
A final d'octubre, responsables de les contractistes també reconegueren el sistema a responsables del Consell.

En les reunions, el representant de FCC-Lumsa reclamà les factures pendents de pagament, els interessos de demora i la revisió de preus pendents i avisà que, en cas contrari, prendria les mesures oportunes. El representant de Melchor Mascaró també reclamà cobrar els rebuts pendents i fer la revisió de preus. La situació actual és que no s'han abonat les factures des del desembre de 2009 fins a agost de 2010. Per aquest període, el Consell deu a les empreses poc més d'un milió. El rebut del setembre no s'ha presentat perquè les empreses necessiten les dades de Tirme per fer-lo i el Consell no les facilita, segons fonts de la mateixa institució.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per fogater, fa mes de 13 anys

És vera, la notícia és que fa un any que NINGÚ no cobra del Consell. Que aquestes dues empreses tampoc no cobrin, no és notícia, a no ser que vulgueu que ho sigui i que tot plegat faci olor de "revenja". Un altre cop (i en van...) un periodista del DdB no ha anat més enllà i s'ha fiat del que li ha dit el primer que passa. És el costum de la casa.

Valoració:1menosmas
Per ens deuen pasta, fa mes de 13 anys

De fet, fa un any que ningú cobra del Consell...

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente