Els ecologistes del GOB han criticat davant el Consolat algunes de les actuacions que ha duit a terme el Govern d'Antich. | C. PONCE

TW
10

El grup ecologista GOB ha enviat una queixa a la Defensora del Poble en la qual denuncia per inconstitucionals els principals decrets llei urbanístics del Pacte, inclòs el que permet la millora d'hotels amb excepcions urbanístiques, i li demana que hi actuï. A banda del decret Nadal i de la seva conversió en llei, els conservacionistes qüestionen la normativa que evita tramitacions ambientals en alguns projectes, cosa que permet construir en urbanitzacions sense clavegueram, i el que regula Sa Coma (Eivissa). També critiquen la llei que permet el golf de Son Bosc (Muro), aprovada pel PP i UM.

L'entitat hi denuncia "l'ús de la figura dels decrets llei per impulsar iniciatives de desregulació urbanística i les seves pertinents tramitacions com a projectes de llei amb la introducció d'esmenes que han constituït una pràctica nova més d'urbanisme clientelar". Es tracta, en definitiva, de "la vulneració del principi de jerarquia normativa mitjançant la utilització fraudulenta de la llei i, per tant, del principi de legalitat, evitant als tribunals l'execució de sentències fermes".

Els possibles motius d'inconstitucionalitat són, segons el GOB, la "usurpació de competències municipals urbanístiques", perquè s'hi evita l'obtenció de llicències; la conculcació de tràmits administratius bàsics en urbanisme, com ara els de participació pública en la classificació del sòl; l'incompliment de diligències ambientals; l'intent d'eludir per llei els resultats de sentències fermes, per exemple en el cas del pont del Riuet (Manacor) i del sòl rústic en diverses zones d'Eivissa; i la vulneració de legislació bàsica de l'Estat.

Del decret Nadal, denuncien que permeti la legalització de places turístiques il·legals i que permeti al sector turístic actuar, durant dos anys, al marge de la legalitat vigent. La llei en què s'acaba convertint encara és "més escandalosa" pel GOB, atès que possibilita "consolidar aberracions urbanístiques" com que els establiments amb ampliacions irregulars puguin fer reformes, tot i que la normativa no ho permet, i ampliacions de la superfície construïda, encara que sigui il·legal.

Del decret que eximeix de tràmits ambientals, el GOB en critica que es permeti en equipaments sanitaris, docents i esportius amb ocupacions en rústic i a les carreteres incloses als convenis. Del decret llei de clavegueram, es qüestiona que es permeti edificar en terreny urbà o urbanitzable sense aquest servei, tot i que la normativa ho impedeix. I del de Sa Coma (Eivissa), que es retalli l'àmbit d'un espai protegit i que es desregulin establiments turístics en sòl rústic.

Els ecologistes, a més, denuncien un decret turístic del Govern i qüestionen la llei aprovada pel PP i UM per permetre el golf de Son Bosc. Alhora, segons el GOB, la tramitació i aprovació d'aquestes lleis suposa una pràctica "rebutjable", perquè significa "tornar a fer urbanisme a la carta", promulgar lleis singulars i no generals, fer permanents excepcions a les regles del joc, eludir el debat social i polític i esquivar el compliment de sentències a través de disposicions normatives.