TW
21

L'exdirector genera insular de Residus Guillem Riera i l'empresari Simó Galmés Veny, imputats pels delictes de malversació i suborn, han admès davant del jutge instructor de l'operació Claveguera part dels indicis que els incriminen en la suposada trama de corrupció organitzada entorn de la recollida selectiva de residus a Mallorca. Tots dos, a més, apuntaren "cap als seus superiors", sense donar cap nom en concret segons fonts pròximes a la causa. Els investigadors creuen que la citació com a imputada de l'exconsellera insular de Medi Ambient i actual portaveu d'UM, Catalina Julve, és imminent.

Riera i Galmés han reconegut que es facturava dues vegades per un mateix servei, la recollida selectiva de fems, des de setembre de 2007, amb un sobrecost injustificat superior al milió i mig d'€.

L'exdirector general de Residus va explicar que aquest modus operandi entre el Consell de Mallorca i les empreses adjudicatàries del servei havia estat pactat "des de dalt". Segons els investigadors, hauria estat primer a través de l'exconseller Miquel Riera, ja mort, i després per Catalina Julve, que heretà aquesta manera de fer. Guillem Riera va admetre els fets, però no que hagués fet res irregular.

L'estratègia de defensa de Julve, segons que ha sabut aquest diari, serà recordar que ella no va accedir al departament de Medi Ambient fins l'any 2005. Quan va canviar el sistema de facturació "jo era cap de premsa de l'Hospital de Manacor", va arribar a comentar. Julve va ser informada ahir que l'exdirector general l'havia exculpat en la seva declaració.

Pel que fa a Galmés Veny, les investigacion s'han centrat en el sou de 9.000 euros mensuals que li pagaven les empreses adjudicatàries per serveis -control de residus- que no donava. Des de 2006, el propietari de Ses Nostres Eines ha cobrat 400.000 euros "per a res", diuen els investigadors.

Notícies relacionades

Galmés va quedar ahir de matinada en llibertat provisional sense fiança. El jutge Enrique Morell també li va retirar el passaport. Riera, per la seva banda, havia quedat lliure amb les mateixes condicions poques hores abans. Tots dos s'hauran de presentar als tribunals cada quinze dies.

A causa del reconeixement tàcit dels fets -o com a mínim d'una part- per Riera i Galmés, els fiscals Horrach i Subirán no creuen que calguin mesures cautelars més contundents, com ara una fiança important. Tots dos són els únics dels sis imputats a l'operació Claveguera que dormiren al calabós. G. P. P., M. M. M., S. G. U. i M. M. M. quedaren en llibertat amb càrrecs després de declarar a la Policia. L'operació continua oberta.

L'exconsellera relegà un dels acusats

Un dels imputats a l'operació Claveguera, Simó Galmés Veny, propietari de l'empresa de serveis Ses Nostres Eines SL, va abandonar la militància al PP conjuntament amb Miquel Riera i Antoni Nebot. Van crear l'Alternativa Liberal de Manacor (ALM) i Galmés formava part de l'executiva del partit com a tresorer. ALM es presentà a les eleccions municipals de 1999 amb Miquel Riera de cap de llista i, amb un pacte amb el PSIB, el PSM i AIPC van aconseguir la batlia amb un sol regidor.

El 2001 Riera va fer, amb Galmés, una aliança amb UM i van crear la nova marca ALM-UM. El 2003 Miquel Riera va repetir com a candidat a la batlia i va aconseguir sis regidors, amb Galmés al comitè executiu. Amb tot, quedaren a l'oposició i Riera va passar a ser conseller insular de Cooperació Local. Quan Miquel Riera va patir una mort sobtada (2006), Julve va renovar l'aparell d'ALM-UM i va relegar Galmés a militant de base del comitè local, fins avui.