La bancada popular, durant una de les votacions en el ple del Consell.

TW
59

Els tres consellers insulars del Bloc quedaren ahir tots sols a l'hora de demanar en el ple del Consell que la Diada de Mallorca es deixi de celebrar el 12 de setembre i passi al 31 de desembre, aniversari de l'entrada a Palma de les tropes catalanes de Jaume I. PP, PSOE i UM votaren en contra de la proposta dels progressistes.

La votació es produí després de llargues justificacions històriques, sobretot per part del PSOE i del PP. Els populars plantejaren primer al Bloc que retiràs la proposta i acceptàs crear una comissió que avaluàs amb rigor científic la conveniència de canviar la Diada. Veient que perdria la votació, la portaveu del Bloc, Joana Lluïsa Mascaró (PSM), plantejà votar només el primer punt -"El ple del Consell de Mallorca reconeix la importància dels fets històrics del 31 de desembre de 1229 com a data de naixement de la Mallorca actual"- i crear una comissió amb experts de la UIB, però el PP no ho acceptà i el ple votà i rebutjà la proposta sencera.

El PSOE votà a favor d'aquest primer punt i en contra del canvi de data de la Diada i de declarar festiu el 31 de desembre. UM i el PP s'expressaren en contra de tots els punts. El portaveu d'UM, Antoni Pascual, assegurà que aquest debat ja tingué lloc l'any 1997, quan el Consell governat per UM declarà el 12 de setembre com a Diada de Mallorca amb el suport de tots els grups excepte del PSM.

Des del PSOE, la consellera Teresa Riera defensà la "importància cabdal" dels fets del 31 de desembre de 1229, perquè la majoria de trets que identifiquen els mallorquins com a poble parteixen d'aquesta data. Ara bé, advertí que el 12 de setembre no només commemora el jurament fet per Jaume II l'any 1276 de la Carta de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca, sinó el que això suposa, que és configurar la base jurídica d'un Regne de Mallorca que s'allunya del feudalisme i s'insereix en una nova concepció de monarquies europees.

Tomeu Martínez, del PP, considerà "immadura" la proposta del Bloc, recalcà que l'obsessió de Jaume I era ocupar territori, recordà la matança de musulmans i trobà "agosarat" situar el naixement de la Mallorca actual el 31 de desembre de 1229. "És frívol que un fet bèl·lic sigui declarat una festa", afirmà, i lamentà que "el Bloc vulgui celebrar les campanyes bèl·liques esgarrifoses de Jaume I". Defensà el 12 de setembre com el moment que es fixa la base jurídica de Mallorca. Acabat el ple, el conseller del Bloc Joan Lladó (ERC), impulsor de la iniciativa, considerà el rebuig "una mostra de les polítiques del PSOE de negar la realitat històrica i cultural de les Illes".