TW
38

La primera causa anticorrupció de l'any, batejada com a operació Claveguera, acabà ahir amb cinc detinguts i escorcolls diversos a Palma, Manacor i Santa Margalida-Can Picafort.
Els arrestats són tres empresaris i dos funcionaris del Consell de Mallorca: la directora financera de la constructora Melchor Mascaró, M.M.; el responsable de la UTE Fomento de Construcciones y Contratas-Lumsa, E.F.; l'administrador de l'empresa Ses Nostres Eines, de Manacor, S.G.; un enginyer tècnic industrial del Consell, G.P; i una economista que també és funcionària del Consell, M.M. Els quatre primers prestaven declaració davant la Policia i els fiscals ahir a darrera hora, per la qual cosa els investigadors encara no podien deixar entreveure qui dormiria a casa i qui no.
La funcionària declarà abans que la resta de detinguts i pogué partir, ja que està embarassada de més de vuit mesos. A tots se'ls imputen possibles delictes de malversació, falsedat i suborn. Es preveia que els interrogatoris serien llargs.

Factures inflades

El Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma donà el tret de sortida a l'operació Claveguera, que investiga possibles factures inflades i falses relacionades amb la recollida selectiva de residus a tot Mallorca, llevat de Palma i Calvià. L'import defraudat podria superar amb escreix el milió i mig d'euros, segons fonts del Consell. La causa està sota secret de sumari. Els emissors són dues Unions Temporals d'Empreses (UTE), una de liderada per Melchor Mascaró i l'altra per FCC. El 2001, ambdues aconseguiren adjudicar-se un contracte de recollida selectiva de residus a la Part Forana. Qui pagava els rebuts era l'àrea de Medi Ambient del Consell de Mallorca, en mans d'Unió Mallorquina (UM), que el 2001 tenia com a conseller insular Miquel Àngel Borràs. En la investigació, hi entra també l'empresa Ses Nostres Eines, dedicada a la unitat de control dels expedients.

Notícies relacionades

Cartró, envasos i plàstic

Les adjudicatàries recullen cartró, envasos i vidre als municipis de la Part Forana i transporten el material reciclable a Tirme. El problema, segons apunten diverses fonts, sorgí a partir del 2005. Fou aleshores quan alguns pobles, mitjançant les mancomunitats, decidiren realitzar la recollida selectiva amb el que es coneix com a porta per porta. Aquesta iniciativa va minvar el volum de treball de les responsables del servei i, en conseqüència, del seu negoci.

Les empreses protestaren i demanaren compensacions al Consell, segons fonts polítiques. A partir d'aquí, tot sembla indicar que Melchor Mascaró i Fomento haurien pogut contrarestar la pèrdua d'ingressos de manera presumptament irregular. En el concepte de les factures s'haurien posat més tones de fems que les efectivament recollides i els tècnics hi haurien donat el vistiplau. Se sospita que la informació sobre el total de tones que podien facturar de més la proporcionava un enginyer industrial que treballa per al Consell i que tenia les llistes dels municipis. L'enginyer va ser el primer detingut en l'operació.

Irregularitats i auditoria

El contracte del Consell amb les UTE, que tenia una durada de deu anys, acaba enguany. Cati Julve substituí el finat Miquel Àngel Riera i mesos enrere, en trencar-se el pacte de govern, Marilena Tugores (Bloc) es va convertir en la màxima responsable del departament. Les sospites es detectaren per algunes irregularitats en la facturació a través d'una inspecció ordinària. Llavors, el departament de Medi Ambient, que dirigeix Tugores, n'avisà els interventors de la institució i aquests realitzaren una auditoria. En comprovar les presumptes irregularitats, ho notificaren als serveis jurídics de l'organisme, des d'on es denuncià.La Fiscalia Anticorrupció i el jutge Enrique Morell també investiguen el desfasament entre el cost del servei i les tones de residus que s'han recollit. De moment, no hi cap polític imputat.