La imputada accedint aquest matí a la sala per deixar declaració. | Ferran Aguiló - T.A.

TW
1

Mònica Florit, imputada en el cas Peatge i propietària d'un terreny a Búger en què ha estat construït un temple de meditació presumptament amb fons públics destinats a l'execució del desdoblament de la carretera Palma-Manacor, ha negat aquest desviament de doblers en al·legar que l'execució de les obres es va dur a terme amb les aportacions dels socis de l'associació Pachi Tanglang -a la qual pertany la instal·lació-, que ascendien a uns 300.000 euros, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

Durant la seva declaració davant de la titular del Jutjat d'Instrucció número 5, Ana San José, l'encausada, companya sentimental de l'ex enginyer en cap de Carreteres del Consell, Francisco Orejudo -també imputat en aquesta causa- ha defensat en tot moment que tot ha estat pagat gràcies a les donacions dels membres de l'entitat de filosofia xinesa, procedents no només de territori nacional sinó també de països com Taiwan, la Xina i Holanda, cosa que va permetre realitzar la construcció.

'No és un habitatge'

Tot i les insistents preguntes del fiscal anticorrupció Miguel Àngel Subirán sobre si el que realment es va aixecar ha estat un habitatge i si a ella es van destinar fons i mitjans previstos per al desdoblament, Florit ha rebutjat aquests extrems i ha assenyalat que ella mateixa va cedir el terreny per a l'edificació, ja que també pertany a Pachi Tanglang, i que fins i tot va posar uns 90.000 euros per a la construcció del centre oriental. A més, ha asseverat que a l'immoble s'imparteixen classes de meditació i filosofia xinesa i que, de fet, la instal·lació està condicionada per a això.

Notícies relacionades

Referint-se als constructors que van realitzar els treballs, Germans Cloquell, Florit ha apuntat a més que no van cobrar per les obres sinó que els 300.000 euros els van destinar a pagar als diferents proveïdors que van participar en aquestes tasques. Precisament, dos membres d'aquesta empresa es troben imputats en aquest procediment i han estat subcontractistes de la UTE en les obres de la carretera Palma-Manacor.

Reformes

També avui dimecres ha prestat declaració un altre encausat del cas, Cristóbal Martorell, qui ha confessat que els treballs que va dur a terme a la finca on s'ubica el temple i que van consistir en el seu tancament metàl·lic, han estat facturats a la UTE encarregada de la reforma i modernització de la carretera (actual MA-15). En qualsevol cas, ha asseverat que per a això mai va contactar amb Orejudo, sinó amb el cap de producció de la UTE, Javier Navarro.

Finalment, ha assenyalat que també va efectuar reformes a casa del funcionari encarregat de la vigilància de les obres de la carretera, Gabriel Mestre, tot i que ha manifestat que no se les va facturar ja que han estat petits tasques, l'import de les quals ascendia «com molt» a uns 200 euros.

El cas va començar arran de la querella que va interposar la Fiscalia el març del 2009 pel suposat desfasament d'uns 23 milions d'euros produït sobre la quantitat pressupostada per a la reforma de la carretera, que va ser responsabilitat de la UTE Desdoblament C-715. Així, nombrosos responsables i gestors de les empreses d'aquesta UTE es troben encausats en aquest procediment, que indaga la possible comissió de delictes de malversació, suborn i prevaricació, entre d'altres.