Immigrants esperant torn a l'oficina d'estrangeria del polígon de Llevant de Palma, en una imatge d'arxiu. | A. I.
La crisi econòmica ha afectat l'arribada d'estrangers a les Illes Balears. Segons l'Observatori Permanent de la Immigració, que depèn del Ministeri de Treball, el 30 de setembre de 2010 hi havia un 8,06% manco d'estrangers de fora de la Unió Europea amb permís de residència que el 30 d'octubre de 2009. Ara fa poc més de tres mesos hi havia 83.355 extracomunitaris amb papers a Balears, 7.303 manco que l'any anterior per les mateixes dates.
La diferència més important, però, és entre les dades de setembre de 2010 i les del 31 de desembre de 2009. A final de setembre hi havia un 8,43% manco d'extracomunitaris que no el darrer dia de l'any 2009. Amb tot, cal tenir en compte que la xifra d'extracomunitaris va pujar per setembre respecte del 30 de juny. En concret, hi va haver un augment de 4.379 estrangers de fora de la Unió amb permís de residència. Aquestes variacions probablement tenen relació amb l'estacionalitat de l'economia, per això és important fixar-se en les variacions interanuals que congelen la situació en unes mateixes dates de diferents anys. A les Balears, la baixada interanual és del 8,06%.
A banda d'això, si bé la xifra d'extracomunitaris ha davallat, el nombre de ciutadans de països de la UE que ara viuen a les Illes ha augmentat. El 30 de setembre n'hi havia 119.670, 10.124 més que no a les mateixes dates del 2009. En total, a Balears hi ha 203.025 estrangers amb permís de residència, segons l'Observatori.
La baixada d'extracomunitaris ha afectat més els homes que no les dones. Ara hi ha 46.051 homes i 37.303 dones de fora de la Unió Europea amb permís de residència, els estrangers han baixat un 8,39% i les estrangeres un 7,41%. Pel que fa a les edats, un 80,21% dels extracomunitaris residents a les Illes Balears tenen entre 16 i 64 anys, mentre que un 18,44% tenen manco de 16 anys i tan sols un 1,36% en té 65 o més.
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Parteix gent que està disposada a tot per tal de sobreviure i ens quedam amb el pitjor, els comunitaris que arriben només per gaudir del sol i dels beneficis del nostre sistema a preus més barats.
Els països amb economies emergents provocaran moviments migratoris cap al Brasil, Llatinoamèrica en general i determinats països asiàtics. El nostre territori anirà a la baixa en tots els sentits. Europa comença a deixar de ser el que ha estat els darrers 500 anys i començarà una nova etapa d'altres equilibris de poder i de països hegemònics. És un procés més en la història de la humanitat.
Idò benvinguda sigui la crisi, Mallorca te un limit.
Això només són els legals, els 83.000 emigrants extra-comunitaris. El nostro sistema només pot permetre extra-comunitaris si declaren guanyar a hazienda més de 60.000 euros anuals. Els polítics, que solen esser dels gremi de lleis, economistes i medicina, no són capaços de entendre el segon principi de termodinàmica. No comprenen que aquests 83.000 emigrants extra-comunitaris més els estrangers il·legals mantenir-los an els seus països costaria una mitjana de 10 vegades manco. Tampoc comprenen el impacte sobre el medi ambient, tenir-los aquí, a Europa, provoquen 10 vegades més contaminació que an els seus països i que aquests emigrants perjudiquen encara més els seus països. Els emigrants extra-comunitaris i els nostros polítics són culpables.
Quanta més gent, més autopistes, més hospitals, més construcció...per lo tant necessitam més doblers, per lo tant parc tamatics..etc..etc.. Control poblacional per les illes!.
Ja ho va dir fa poc un respectat economista, sobra gent i sobra oferta. Hi ha massa població per un lloc com Mallorca, si no tornam a nivells d'abans del boom de la construcció, sirà difícil la recuperació econòmica.
Els darrers 10 anys, les polítiques de foment de l'economia especulativa i de la construcció del PP i l'incapacitat del PSOE per contrarestar-les, va provocar aquest allau d'immigració i un baix increment del PIB. Això ha fet devallar les Illes de la tercera a la setena posició del ranking de PIB per habitant de les CCAA. Però l'expoli fiscal de l'Estat sobre les Illes ha continuat al mateix ritme. Aquesta equació: + població - creixement + expoli fiscal = societat saturada i sense recursos = estat de benestar a punt de reventar La culpa no és dels immigrants, que pateixen aquesta situació com els mallorquins, la culpa és dels nostres polítics sense visió de futur que només veuen el guany a curt termini
És una pena que aquesta gent no hagi pogut trobar el benestar que cercava quan va venir aquí. Varen poder aprofitar els efímers beneficis d'un model econòmic i social insostenible, sobre el qual encara no hi ha hagut la necessària reflexió que s'hauria de fer per tal d'aprendre dels errors comesos. Esperem que no se'n vagin els millors.