Agents del Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional estan escorcollant per segona vegada la seu de l'Autoritat Portuària a Palma a la recerca d'expedients relatius a la concessió de diverses adjudicacions que s'haurien efectuat de forma irregular a l'empresa Trapsayates per a la gestió dels amarratges del Port de Maó.
Així ho han confirmat a Europa Press fonts judicials, que han recordat que aquesta és la segona ocasió en la qual s'escorcolla l'Autoritat Portuària, en el marc de l'Operació Mar Blau, després que se'n dugués a terme un primer el passat 15 de desembre, que es va saldar sense cap persona detinguda.
Aquest segon escorcoll es produeix, després de que fa dues setmanes, els agents policials interrogassin nou persones en qualitat d'imputades, entre les que destaquen el president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i propietari del conglomerat d'empreses Trapsayates, Gerardo Díaz Ferrán; el president i expresident de l'Autoritat Portuària de les Balears, Francesc Triay, i Joan Verger, respectivament, i l'administrador de la societat Teinver, que és la societat matriu de Trapsayates.
Presumpte tracte de favor
Tots ells van ser interrogats entorn de la concessió a Trapsayates de la gestió dels amarratges del port de Maó, adjudicació aprovada el 2008 i en la qual se centren les indagacions per haver-se produït un presumpte tracte de favor cap a aquest grup d'empreses, pertanyent al grup Marsans.
L'Operació, durant la qual no es va produir cap detenció, s'havia donat, en principi, per tancada a nivell policial, per la qual cosa quedava en mans exclusivament del Jutjat d'Instrucció número 8 de Palma, si bé aquest matí els agents de la Policia Judicial han tornat a la seu de l'Autoritat Portuària per realitzar un nou escorcoll.
Concretament, s'està indagant si durant el mandat de l'expresident de l'APB, Joan Verger, s'haurien produït les principals irregularitats investigades en aquestes diligències, que tracten d'esbrinar la possible comissió de delictes de suborn, negociacions prohibides a funcionaris, alteració de preus en concursos i subhasta pública i estafa, en els quals haurien incorregut funcionaris de l'APB en el marc d'aquestes adjudicacions.
Les indagacions apunten que la convocatòria per a la concessió de l'explotació dels amarratges, el plec de bases i clàusules dels quals va ser aprovat per unanimitat pel Consell d'administració de l'APB el 30 de setembre de 2003, va poder ser manegada, entre altres aspectes, pel que ha transcendit d'una conversa entre Joan Verger i el director de l'Autoritat Portuària de Balears, Àngel Matías, amb el màxim responsable del Club Marítim de Maó, Luis Barca, al marge del procés d'adjudicació.
Així, la Fiscalia ha enfocat les seves investigacions durant aquests últims mesos en les negociacions que s'haurien dut a terme independentment del desenvolupament del concurs i de la valoració dels tècnics a les diferents propostes presentades. La concessió passava per la gestió per part de Trapsa durant 14 anys i deu mesos, amb una inversió de 2,8 milions d'euros per a 155 amarratges de 10 a 30 metres d'eslora.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Quina vomitera que fa tot, en aquesta illa. Quina caguera que fot el funcionariat podrit i corrupte. És que no queda res en aquestes illes que estigui corromput o subornat?