Coincidint amb l'arribada de la Diada d'enguany (que té lloc divendres, però que se celebra dijous), l'Ateneu Popular de Palma inaugurà ahir una exposició dels cartells de la festivitat. La mostra està formada per una vintena de pòsters que comprenen 25 anys d'història: des de mitjan anys 80 fins als nostres dies.
L'exposició ha estat organitzada pel col·lectiu Endavant. Sílvia Portell, coordinadora del projecte, explica: "Com que l'Ateneu s'ha inaugurat en aquests dies, coincidint amb la Diada, volíem fer una mostra reivindicativa".
Els cartells originals procedeixen de la col·lecció personal de Tomeu Martí, coordinador de l'Obra Cultural Balear (OCB), que ha anat guardant els pòsters cada any en el seu arxiu particular.
La mostra, de fet, és testimoni de l'evolució política del moviment nacionalista a Mallorca. En els cartells dels anys 80, per exemple, s'observa que la marxa independentista és convocada, entre d'altres, pels joves d'UM, Jovent Nacionalista de Mallorca (JNM). Continuen així fins a principi dels anys 90, però llavors JNM entrà una fase de desintegració i l'organització queda pràcticament dissolta. Poc anys més tard, la UM 'adulta' de Maria Antònia Munar inventa la Diada del 12 de setembre i UM perd així definitivament la seva relació amb la Diada. Sorprenentment, els joves d'UM han tornat a adherir-se enguany a la Plataforma 31 de Desembre, animats pel procés de refundació impulsat per Josep Melià.
Un altre de moviment que es pot apreciar en els cartells és la creació del grup armat Terra Lliure. Més concretament, el rètol corresponent a l'any 1992 presenta dues grans lletres, MM, en referència a Macià Manera. Aquest militant de Terra Lliure, natural de Montuïri, és detingut i empresonat a Madrid. Per això la Diada del 90 fou una gran reivindicació per demanar-ne la llibertat. El cartell assegura: "Empresonat per estimar la terra".
Un altre de les característiques del món independentista a Mallorca és la seva vinculació amb l'ecologisme. Així s'aprecia en el pòster de l'any 1992, en el qual els convocants criden a "Salvar les Illes". El full inclou un mapa amb diferents punts del litoral en perill de destrucció, a causa de l'urbanisme salvatge i la construcció massiva de xalets.
Un altre fet històric que mostren els cartells és el naixement i la desaparició del Bloc d'Estudiants Independentistes (BEI). Aquest col·lectiu juvenil tingué presència a instituts i al campus de la Universitat de les Illes Balears (UIB). La conjuntura de l'independentisme provocà que el BEI anàs perdent força. Actualment, és el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) qui ha assumit aquest espai.
Un altre grup que també convocava oficialment la manifestació era el Partit Comunista de Balears, si bé tan sols ho va fer en els primers anys de l'etapa democràtica i amb la transició recent.
Una altra tendència global, ben visible, és el canvi de l'estètica dels cartells. Dels tons sobris es passa a inundar el full de color. Es deixen el característics colors vermells i negres i s'obren a més combinacions.
A més a més, arribada la dècada del 2000, es percep un canvi del contingut. Miquel Albertí, per exemple, dissenya un cartell protagonitzat per dues papallones. Es deixa així de banda l'estètica de les quatre barres i s'aposta per ampliar el perfil de les persones a les quala s'adreça el cartell.
L'any 2008, el dissenyador gràfic Jaume Vich conceptualitza un full en el qual Mallorca és la peça del puzle que falta perquè els Països Catalans estiguin complets.
Per altra banda, ja s'inclouen al pòster les actuacions musicals que tancaran la vetlada, amb la qual cosa s'evidencia la tendència generalitzada de vincular la lluita política amb la festa.
El 2009 és l'any de l'onada. Marc Peris, il·lustrador valencià i resident a la ciutat de Palma, relaciona el moviment independentista amb la força de la mar.
Peris també ha estat l'encarregat del cartell d'enguany, en el qual el mapa dels Països Catalans es veu tatuat a una esquena femenina. Aquest cartell ha generat controvèrsia en el si del moviment independentista, ja que mostra l'esquena d'una dona nua. La reflexió ha girat, de fet, entorn dels matisos d'erotisme o sexisme que els lectors puguin apreciar.
En tot cas, Peris reflexiona així: "Dubtava sobre si havia d'utilitzar l'esquena d'un home (la meva pròpia) o la d'una dona, per si es farien susceptibilitats. Finalment, vaig considerar que m'agradava més donar un contingut femení al cartell. Volia fer que la dona i la seva pell en fossin les protagonistes, ja que poques vegades el nostre moviment planteja la dona i la feminitat com a protagonista del nostre país. Sembla que es lluita contra el patriarcat des d'una òptica paternalista, des de fora, i en dates senyalades, com el 8 de març". En tot cas, els cartells reflecteixen el moment en el qual foren concebuts i les preocupacions de cada moment històric.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Com a lector també del Diari de Balears, opino tot el contrari que l'anterior. El diari de Balears s'ha distinguit per oferir continguts també diferents, novedosos, sobre els moviments socials i la realitat associativa. I és per això que és un diari de referència en llengua catalana, fins al punt de que molts lectors com jo que no som mallorquins el llegim per veure que va passant. Són aquestes notícies les que li dónen qualitat, no per la notícia en sí, sinó per mostrar que hi ha "més Mallorca" que la que ens ensenyen als mitjans oficialistes, que hi ha una Mallorca viva i orgullosa de les seves arrels i del seu territori i que no es resigna. Gràcies al Diari de Balears per ser com és i no senzillament una fotcòpia més (com ho són altres) en català. Salutacions cordials i bona diada!
Més enllà d'això del BEI -que no deixa de ser un símptoma de la mala memòria o bava del periodista i de la seva font, si és que n'hi ha-, allò preocupant és que un diari com aquest dediqui més de quatre línies a una exposició de cartells que es fa en un ateneu. I que en el mateix exemplar hi hagi fins a tres pàgines més tacades amb notícies dels mateixos que organitzen aquesta exposició (vejeu la notícia relacionada amb els maulets, a la secció de notícies locals, i la del concert de la manifestació del 31-D, a la secció de cultura). Com a lector, em deman si no és un poc excessiu dedicar tant d'espai a tot això.... No ha passat res més important en el món?
Això, quan va perdre força, el BEI?
Quan va perdre força, el BEI?