Reforçar l'autoritat del docent és el que més preocupa el professorat de les Illes Balears. Així es desprèn d'un sondeig realitzat per ANPE a 500 professinals del sector. A Palma és on més amoïnats estan i ho pensa un 59,9 per cent; a la Part Forana, un 55,8 per cent, i un 47 per cent a Menorca. Aquests resultats posen de manifest la importància que pels docents, sobretot de Mallorca, té el fet reforçar la seva autoritat, tant moral com social i legal.
Els resultats mostren la realitat que existeix a les aules balears. A Menorca, per exemple, no es viu amb tanta preocupació el tema de l'autoritat, ja que el tipus de relació entre el centre i les famílies és molt més proper que no pas a Palma. Malgrat tot, sembla que el nou decret sobre els drets i deures dels alumnes i les normes de convivència als centres docents no universitaris serà una primera passa per treballar sobre aquest aspecte. El decret aprovat pel Consell de Govern el 10 de desembre té com a quart principi inspirador "el reforç de l'autoritat dels professors i el respecte personal i professional envers aquests per part de tota la comunitat educativa". Així ho explicita l'article 21, en què s'estableix el deure de respectar el professor per part dels alumnes.
De l'enquesta també cal destacar que a Menorca allò que més els inquieta és la millora de les condicions econòmiques i un 63 per cent n'està preocupat, percentatge que es tradueix en un 55,48 a la Part Forana i en un 51,4 per cent a Palma. Ara bé, aquesta preocupació del professorat menorquí es troba al mateix nivell que la seva inquietud perquè s'elaborin nous recursos educatius on line en llengua catalana (63 per cent). A la Part Forana també s'interessen pels recursos educatius en català (49,7 per cent) i a Palma, un 44,7 per cent.
En l'apartat de preguntes obertes en què es demanà quines són les accions que ha de realitzar un sindicat de professors en l'actualitat i durant els propers anys, en allò que més coincideixen els docents és en la necessitat de defensar els seus drets socials i laborals i oposar-se a la reducció salarial. Una dada a destacar dins aquest apartat és la necessitat d'incentivar la llengua catalana en totes les matèries: Menorca n'és partidària en un 10,7 per cent,; a la Part Forana, en un 9,4 per cent; i a Palma, en un 4,2 per cent.
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Mal titular. El que més preocupa als docents és la manca d'educació dels alumnes i lligat a això la inexistent educació a les llars dels alumnes. En tot cas l'autoritat s'haurà d'exercir com a conseqüència de la mala educació. Al qui ha escrit L'AUTORITAT ES GUANYA AMB PROFESSIONALITAT dir-li per favor que repassi els termes auctoritas i potestas. Crec que dus ena empanada mental del pronostic i una incultura preocupant. Confondre autoritat amb dictadura o ultradretanisme es propi i quasi exclusiu d'un curt.
També, als pares dels tutups, els mestre els deia: - El seu fill és molt intel·ligent, però és un vago..."Permite"... I el pare ja partia tot aconhortat i satisfet.
anpe té 7 representants, d'un total de 53, a la junta de personal no universitari.
Jo també puc donar-vos resultats de sondeigs: el que més preocupa als docents és la jubilació; el que més preocupa als docents és el sou; el que més preocupa als docents és el nombre d'alumnes per classe... Però per demostrar aquestes opinions i que tenguin una validesa he de fer una fitxa de mostra, no és suficient fer afirmacions sense un aval científic.
Era nin, i ja sentia alguns pares que quan el seu fill era una calamitat, deien : - "Es mestre que té no sap ensenyar! " També amollaven: - Es meu fill HA APROVAT! - Idò an es meu L'HAN SUSPÉS! Avui un mestre està fermat de mans i peus i els al·lots ho saben. I els pares converteixen els seus fill en uns tirans. A la llarga, veuran els resultats...
La carrera de mestre és la que més demanda té en els estudis superiors. I encara els mestres volen actuar com guàrdies civils. Allò que han de fer els mestres és aprendre a ensenyar, perquè la major part d'ells no en saben i d'aquí arriba el fracàs escolar. És lògic que el sindicat ultradretà ANPE vulgui més autoritat per als seus mestres, gairebé tots incompetents. Allò que s'ha de fer és sotmetre als mestres de la pública que no saben ensenyar a l'acomiadament com es fa a totes les empreses.
Soc mestre i me preocupa perdre l'autoritat! Això és així, sense autoritat no puc fer bé la meva feina. No vivim en "los mundos de yupi" els alumnes (soc d'ESO) de centres com el meu no són fàcils, és molt complicat, i a sobre s'ha de debatre el tema de l'autoritat? Pels qui pensen que això no ajudarà a millorar la situació, pensau que ho pot empitjorar? en els pitjor dels casos seria neutre, per tant val la pena nomenar els professors autoritat pública. Per una banda ja no en xerrarem més i per altra no espenyarà res. Ah i a més no és incompatible en prendre totes les mesures i iniciatives que es cregui oportú (mediadors, ...)
L'altre dia, a una filla meva que és professora d'un Centre bastant acreditat de Palma, quan ella va demanar als seus alumnes si algú es feria mestre o professor, TOTS varen respondre que NO. El perquè? : - No volem passar per totes les humiliacions i enrabiades que passau vosaltres.
Un sondeig no és una enquesta i s'ha de saber de quina manera s'ha fet aquest sondeig i quines garanties aporta, quina empresa l'ha realitzat, quin és el mostreig que s'ha fet i quin marge d'error contempla. Qualsevol persona podria donar resultats de sondejos respecte de qualsevol tema, simplement fent un parell de preguntes a una dotzena de persones.