Reforçar l'autoritat és el que més preocupa els docents

TW
9

Reforçar l'autoritat del docent és el que més preocupa el professorat de les Illes Balears. Així es desprèn d'un sondeig realitzat per ANPE a 500 professinals del sector. A Palma és on més amoïnats estan i ho pensa un 59,9 per cent; a la Part Forana, un 55,8 per cent, i un 47 per cent a Menorca. Aquests resultats posen de manifest la importància que pels docents, sobretot de Mallorca, té el fet reforçar la seva autoritat, tant moral com social i legal.

Els resultats mostren la realitat que existeix a les aules balears. A Menorca, per exemple, no es viu amb tanta preocupació el tema de l'autoritat, ja que el tipus de relació entre el centre i les famílies és molt més proper que no pas a Palma. Malgrat tot, sembla que el nou decret sobre els drets i deures dels alumnes i les normes de convivència als centres docents no universitaris serà una primera passa per treballar sobre aquest aspecte. El decret aprovat pel Consell de Govern el 10 de desembre té com a quart principi inspirador "el reforç de l'autoritat dels professors i el respecte personal i professional envers aquests per part de tota la comunitat educativa". Així ho explicita l'article 21, en què s'estableix el deure de respectar el professor per part dels alumnes.

De l'enquesta també cal destacar que a Menorca allò que més els inquieta és la millora de les condicions econòmiques i un 63 per cent n'està preocupat, percentatge que es tradueix en un 55,48 a la Part Forana i en un 51,4 per cent a Palma. Ara bé, aquesta preocupació del professorat menorquí es troba al mateix nivell que la seva inquietud perquè s'elaborin nous recursos educatius on line en llengua catalana (63 per cent). A la Part Forana també s'interessen pels recursos educatius en català (49,7 per cent) i a Palma, un 44,7 per cent.

En l'apartat de preguntes obertes en què es demanà quines són les accions que ha de realitzar un sindicat de professors en l'actualitat i durant els propers anys, en allò que més coincideixen els docents és en la necessitat de defensar els seus drets socials i laborals i oposar-se a la reducció salarial. Una dada a destacar dins aquest apartat és la necessitat d'incentivar la llengua catalana en totes les matèries: Menorca n'és partidària en un 10,7 per cent,; a la Part Forana, en un 9,4 per cent; i a Palma, en un 4,2 per cent.