Entre els principals implicats que han estat avui citats avui figuren l'actual president de l'Autoritat Portuària de Balears (APB), Francesc Triay; el seu antecessor Joan Verger, i el director de la institució, Angel Matías. Triay va encapçalar la candidatura del PSIB-PSOE al Govern balear en els anys 1987 i 1995 i va ser anomenat en el càrrec en l'actual legislatura del socialista Francesc Antich i Joan Verger va ser president del PP de les Balears i del Consell de Mallorca i va dirigir l'organisme de ports durant el mandat de Jaume Matas. A les 16:46 hores, Triay va arribar acompanyat d'advocat a la Direcció Superior de Policia de les Balears per prestar declaració davant de la policia i els fiscals anticorrupció.
Declaracions
Després d'ell va comparèixer el director de l'APB, Angel Matías, el despatx del qual va ser registrat ahir a l'inici de la "operació Mar Blau", i la declaració de Joan Verger, previst en últim lloc, ha estat finalment ajornada a demà divendres. Aquest matí, per la direcció policial han passat tres responsables de l'empresa Trapsa de Palma, dos d'ells com imputats, segons les fonts. En total, la policia ha citat avui cinc d'imputats i un testimoni. La policia té previst continuar matí amb les declaracions d'altres presumptes implicats en aquest cas de presumpta corrupció que ha esquitxat a diversos ports de les Balears. Entre ells figura Verger.
La Policia Nacional descarta que es produeixin detencions en el marc de l'Operació Mar Blau, si bé assenyala que ja hi ha nou persones imputades en aquesta causa de presumpta corrupció, que investiga un presumpte tracte de favor que hauria rebut Trapsayates en la concessió de la gestió dels amarratges del port de Maó, adjudicació en la qual se centren les indagacions.
Objecte de la investigació
En l'operació Mar Blau, que instrueix des de fa dos anys el jutjat d'instrucció 8 de Palma, s'investiga, entre altres coses, una presumpta destresa en l'adjudicació de dos concursos per part de l'Autoritat Portuària de les Balears a Maó i a Eivissa. En relació amb aquests concursos, s'indaguen presumptes delictes comesos per funcionaris portuaris amb motiu d'una concessió a l'empresa Trapsayates. Els delictes que s'investiguen són els de suborn, negociacions prohibides a funcionaris, alteració de preus en concursos i subhasta pública i estafa, entre d'altres. Dimecres la policia va registrar la seu de l'APB a Palma i les oficines de l'empresa Trapsa, adjudicatària dels concursos i propietat de Gonzalo Pascual i Gerardo Díaz Ferrán, al port de Maó i a Palma, així com el domicili en la capital balear d'un empleat de la societat.
Francesc Antich
En relació amb aquest nou cas sobre presumpta corrupció entre funcionaris de ports de l'arxipèlag, el president de les Balears, Francesc Antich, ha assegurat aquest matí que "coneixent com coneix" el president de l'Autoritat Portuària de les Balears, Francesc Triay, no té cap dubte que ha estat i és "molt escrupolós" en la seva gestió i, de fet, va postil·lar, no està sent investigat en l'operació Mar Blau. En ocasió d'un acte públic, Antich ha comentat als periodistes que els investigadors no qüestionen el treball de Triay, sinó que estudien la gestió de l'anterior president, Joan Verger, i d'alguns tècnics. Antich ha expressat el seu respecte i ha ofert tot el seu suport a les institucions judicials perquè analitzin si s'ha produït alguna activitat delictiva: "Com abans s'aclareixi, millor," ha afirmat.
Gerardo Díaz Ferrán
La Policia Nacional contempla prendre declaració, previsiblement en pròxims dies, al president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i propietari de l'empresa Trapsayates, Gerardo Díaz Ferrán, en qualitat d'imputat dins del nou cas de presumpta corrupció conegut com a Mar Blau, relacionat amb l'Autoritat Portuària de les Balears. La seva compareixença tindrà lloc en dependències policials de Madrid, segons han informat fonts de la investigació Europa Press.
La seva citació es preveu com un dels diversos interrogatoris que el Grup de Delinqüència Econòmica durà a terme durant diversos dies, tal com han assenyalat les mateixes fonts. En concret, vindria motivada pel tracte de favor que hauria rebut Trapsayates en la concessió de la gestió dels amarratges del port de Maó, adjudicació en la qual se centren les indagacions.
Delictes
En el marc d'aquestes noves diligències s'investiga la possible comissió de delictes de suborn, negociacions prohibides a funcionaris, a alteració de preus en concursos i subhasta pública i a estafa, en què haurien incorregut funcionaris de l'Autoritat Portuària en el marc d'adjudicacions atorgades de forma presumptivament irregular. L'Operació, ordenada pel Jutjat d'Instrucció número 8, continua oberta i sota secret de sumari.
Les indagacions apunten que la convocatòria per a la concessió de l'explotació dels amarratges va poder ser amañanada a tenor, entre altres aspectes, del transcendit d'una conversa entre Joan Verger i Angel Matías amb el màxim responsable del Club Marítim de Maó, Luis Barca, al marge del procés d'adjudicació. Així, la Fiscalia ha enfocat les seves investigacions durant aquests últims mesos en les negociacions que s'haurien dut a terme independentment del desenvolupament del concurs i de la valoració dels tècnics a les diferents propostes presentades.
Ramon Socias
El delegat del Govern a les Balears, Ramon Socias, ha confiat avui, en relació amb la "operació Mar Blau", sobre una presumpta corrupció entre funcionaris de ports de l'arxipèlag, en la qual si "algú ha fet malament les coses", hagi de respondre davant de la llei. Socias ha considerat que el descobriment de l'operació era "una situació previsible" després de "tota una sèrie d'informacions que hi havia al jutjat des de fa uns anys" i que desembocarien "en un moment o un altre" a la presa de declaració als imputats i l'anàlisi de la documentació confiscada per investigar una sèrie de denúncies "greus". Al llarg del dia d'avui, la policia pren declaració en la Direcció Superior de les Balears als imputats en l'operació "Mar Blau", sobre presumpta corrupció en l'adjudicació de concursos de diversos ports insulars per part de l'Autoritat Portuària de les Balears.
Segons han informat a Efe fonts policials, durant el dia estan citats a la seu de la Direcció entre 5 i 6 persones imputades en aquest nou cas de presumpta corrupció a les Balears, entre ells l'expresident de l'Autoritat Portuària de les illes i exlíder del PP balear Joan Verger. En declaracions als periodistes a la seu de la Delegació, durant la copa de Nadal a la premsa, el delegat del Govern ha considerat important que s'hagi arribat ja a aquesta fase de "documentar" les denúncies que hi havia amb la declaració dels presumptes responsables dels delictes "de què s'acusen". Després de destacar que aquest és el moment en què els inculpats "es puguin defensar també" de les acusacions, Ramon Socias ha demanat deixar treballar el fiscal i el jutge perquè "en definitiva" el que interessa "a tots els ciutadans és que surti la veritat".
En aquest sentit, ha deixat "clar" que "si algun ha fet malament les coses" doncs ara haurà de respondre davant de la llei. En la "operació Mar Blau", que intruye des de fa dos anys el jutjat d'instrucció 8 de Palma, s'investiga, entre altres coses, una presumpta destresa en l'adjudicació de dos concursos per part de l'Autoritat Portuària de les Balears a Mahó i a Eivissa. En relació amb aquests concursos, s'indaguen presumptes delictes comesos per funcionaris portuaris amb motiu de la seva concessió a l'empresa Trapsayates. Els delictes que s'investiguen són els de suborn, negociacions prohibides a funcionaris, alteració de preus en concursos i subhasta pública i estafa, entre d'altres.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Un progressista imputat ?, no pot esser. Horrach que cony has fet?