TW
0

En total, el conflicte originat per unes llicències d'obres que l'Ajuntament de Deià va donar, tot i que era il·legal fer-ho, haurà durat un quart de segle. I, malgrat que va ser el Consistori el que va actuar en contra de la normativa urbanística, només pagarà un terç de les tasques de demolició. De la resta, se n'han fet càrrec el Govern i el Consell. Esbucar els primers dos xalets costarà 437.099,87 euros, mentre que els altres dos no es començaran a enderrocar fins l'any que ve.

El conflicte va començar el 1985, quan el propietari de la finca de Can Simó, molt a la vora de Llucalcari, la va parcel·lar i va fer-hi un camí, que suposadament era d'ús agrícola, per tal d'accedir-hi. Els dos anys següents, l'Ajuntament de Deià va donar llicència per edificar-hi quatre xalets i un magatzem agrícola, encara que la zona era no urbanitzable i estava classificada com a Bé d'Interès Cultural. El 1986 el GOB va començar una lluita legal que el maig de 1992 va culminar en la primera sentència. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va declarar la nul·litat dels quatre permisos i el Tribunal Suprem ho va confirmar el març de 1999. El juliol de 2001 el TSJIB va requerir a l'Ajuntament que executàs la demolició. El Consistori hi va tornar a recórrer, però el març de 2005 el Tribunal Suprem va arxivar el recurs i el maig de 2008 el TSJIB va donar deu mesos de termini per dur a terme l'esbucament. Els magistrats consideraren que el termini s'havia incomplert el mes de març de l'any passat.

A causa d'aquest darrer incompliment, el TSJIB va arribar a condemnar el batle de Deià, Jaume Crespí, a una multa diària de 600 euros fins que no es fes l'enderrocament. La multa va quedar sense efecte de manera provisional, però el Consell ja havia agafat les regnes del procés de demolició. Així ja no era en mans de l'Ajuntament de Deià, que l'havia retardat tant com havia pogut. Amb tot, la vigilància judicial no es va aturar i Jaume Crespí era sota amenaça d'haver de tornar a pagar una multa periòdica de 600 euros i d'un possible procés penal. Una diligència del TSJIB avisava l'octubre que Crespí encara no havia pres cap de les mesures que li havien ordenat per a la demolició.