Ni a favor, ni en contra ni abstenció. El PP evità votar ahir al Parlament una iniciativa del Bloc en què es referma que la llengua pròpia és el català, se'n defensa la unitat i es demana que aquesta unitat sigui el punt de partida de la política lingüística. Els populars plantejaren canvis per afegir-hi referències a l'Estatut i que es defensàs també el castellà, però el Bloc no ho acceptà i la proposta s'aprovà en la Comissió de Cultura amb el vot de la resta (PSOE, Bloc i Eivissa pel Canvi).
Amb la iniciativa, el Parlament "referma" que "la llengua pròpia" és "el català" i que "la vitalitat i unitat de la llengua és la condició necessària per a l'adequada preservació de totes les seves varietats i registres". La Cambra també "insta totes les institucions de les Illes Balears a fer de la unitat de la llengua catalana el punt de partida inqüestionable de la política lingüística". El PP volia canviar-ho perquè, sense qüestionar la unitat de la llengua, s'hi afegissin referències als articles de l'Estatut que regulen la llengua pròpia i les modalitats i perquè es reclamàs a les institucions que garantissin l'ús del català i del castellà.
El diputat del Bloc Miquel Àngel Llauger defensà que la iniciativa no s'hauria de discutir si no fos perquè des del PP s'ha posat en dubte el nom de la llengua, la seva unitat i el procés de normalització. Considerà una "fal·làcia" que la defensa de la unitat de la llengua o de l'estàndard vagi en contra de les modalitats, al contrari. "La població de 'cans' no està amenaçada per la de 'gossos', sinó per la de 'perros", sentencià i, a més, reafirmà que l'estàndard no posa en perill les modalitats i, en canvi, la preeminència del castellà fa que el català requereixi protecció, perquè està en inferioritat.
La resta de portaveus li feren costat, però des del PP el diputat Simó Gornés els acusà d'intentar "rompre el consens" de l'Estatut. Segons el popular, qui posa en perill el català són aquells que amb una voluntat "coercitiva" i "exclusivista" imposen "plans absurds", com el de normalització lingüística. Gornés rebutjà les "imposicions" i demanà que es revoqui aquest pla i que es permeti als ciutadans un ús lliure dels dos idiomes oficials. Així mateix, apuntà que el PP no vol que s'empri la llengua com a element de confrontació.
Llauger considerà innecessàries les referències a l'Estatut plantejades pel PP, perquè res del que diu la iniciativa no hi va en contra. Advertí que els populars just pretenen fer veure que el català és "un imperatiu legal". També els va retreure que la seva defensa de les modalitats mai no vagi acompanyada d'una defensa de la unitat de la llengua i, per tant, facin un discurs que tendeix al secessionisme. Finalment, defensà la necessitat de fer plans de normalització, perquè la llengua que corre perill és el català, tenint en compte, a més, que els ciutadans tenen el deure de conèixer el castellà i no el català.
El PP evita votar una iniciativa a favor de la unitat del català
El Parlament aprova la proposta del Bloc amb els vots de l'esquerra i els populars els acusen de rompre el consens de l'Estatut per no defensar també el castellà
Palma10/12/10 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
L'enemic del català és l'espanyol, no les seves modalitats. http://raimonbono.blogspot.com
Els del PP ja sabem com són peró avui aquest diari trau un article que deixa amb el cul al aire al govern que ha fet una Fundació on l'unitat del català es l'espanyol. Deu ser una ficada de pota peró ha de corregir.
Volem un estàndar Balear ja!!! Independència lingüística ara o mai!
...."el PP no vol que s'empri la llengua com a element de confrontació. " I qui, sinò ells, són els que han propiciat les confrontacions intentant que el català desapareixi de les escoles i de l'administració? Se pot tenir més barra...???
i el PP per què no posa en dubte també la unitat del castellà, i així serà conseqüent amb les seves idees de politica lingüistica?
A Guillem: Ja ho entenen ja, però fan "el toni".
És que a Castella, Andalusia, Múrcia o Extremadura defensen gaire el català? No, eh que no? Doncs igualment, aquí no hem de defensar la seva llengua, el castellà, que ni és la llengua pròpia d'aquestes illes ni mereix cap defensa, perquè justament és la que ataca. Nosaltres la llengua que hem de defensar és el català. I no per cap situació d'inferioritat ni de no inferioritat, sinó per propietat.
Senyors del PP, no enteneu que hi ha un estàndard que engloba totes les modalitats lingüístiques de cada territori i aquest ha estat, en un principi, format pels elements comuns que tenen cada varietat?