Els alumnes de les Illes Balears són, després dels de les Canàries, els que obtenen pitjors resultats en comprensió lectora, és a dir, estan entre els que més els costa d'entendre allò que llegeixen. Així ho constata l'Informe PISA 2009 de l'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) en què, per primera vegada, hi han participat les Balears. Això fa impossible de poder comparar els resultats amb els d'altres anys, si bé estan en la línia d'altres estudis realitzats aquí, com l'Evaluación general de diagnóstico 2009 i com les Avaluacions de diagnòstic de les Illes Balears 2009 i 2010.
Si en comprensió lectora els estudiants de les Illes obtenen 457 punts, quan la mitjana de l'Estat espanyol se situa en 481 punts, en la resta de competències avaluades als alumnes de 15 anys la situació tampoc no millora gaire. Els de l'Arxipèlag obtenen 461 punts en competència científica, quan la mitjana estatal és de 488 punts. Novament, al darrera només hi ha les Canàries, amb 452 punts. I finalment, també s'avaluà la competència en matemàtiques, en què els balears obtenen 464 punts; just per darrera trobem Andalusia (462) i les Canàries (435). Pel que fa a la puntuació utilitzada, les mitjanes de tots els països i comunitats es mouen entre els 365, la més baixa, i 540, la més alta.
Sobre els resultats obtinguts, la directora general d'Administració, Ordenació i Inspecció Educatives, Maria Gener, assegurà ahir: "No estic descontenta perquè la diferència amb la mitjana estatal és molt petita". Sobre la dada més preocupant, en comprensió lectora, Gener comentà que "els 457 punts obtinguts serien com un 5,7 sobre una nota de 10, per tant un aprovat, i així la resta de competències en què les Balears també aproven".
Tenint en compte que l'Informe PISA considera que a partir de 407 punts és l'aprovat o suficient d'una escala acadèmica, les Illes Balears se situen en la part baixa del nivell mitjà. És a dir, es troben en el nivell de suficiència en cadascuna de les tres competències avaluades. Més del 70% dels alumnes de 15 anys de les Illes tenen un nivell mitjà o alt en cada competència.
Des de la Conselleria també apunten que "les Balears obtenen millor resultat que Espanya i l'OCDE pel que fa a l'accés i l'obtenció d'informació, mentre que es manifesta una mancança notable en el procés d'integrar i interpretar". Gener precisà que, "pel que fa als tipus de text, són els discontinus (mapes, gràfics, instruccions amb esquemes, etcètera) els que registren resultats més baixos, mentre que els més clàssics, els continus (que només contenen text), obtenen els més alts".
Els alumnes balears, a la coa en lectura, ciències i matemàtiques
Així es desprèn de l'Informe PISA 2009 de l'OCDE, realitzat a estudiants de 15 anys de 67 països. Tot i que les Illes estan per sota de la mitjana estatal, la Conselleria d'Educació no n'està descontenta
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
50 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Librero, jo pensava que sumant en Harry Potter i n'Stinson i els còmics llegien més que abans... Les dades són aquestes però algú sap on tenim el problema. On falla el sistema? Gràcies.
Que joven de hoy en dia, 15-17 años, se compra un libro por placer a la lectura? 5 de 200. Y en catalán?, 1 de 200. Ni leen ni quieren leer, mucho menos en catalán. Dueño de libreria. solo compran los libros que les mandan en la escuela, poco más.
L'infern són els altres. Per exemple, els qui no han estat gaire temps "a un aula". Deliciós.
El professorat navegam contra el vent. A part de la majoria dels pares, també tenim en contra molts dels psicolpedagocs universitaris que no han estat gairte temps, per no dir mai, a un aula, per això estic bastant d'acord amb el qui assenyala "Observador". A "Fart de sentir crítiques al professorat" li vull dir que en el meu cas la vocació o / i les ganes de fer qualque coseta positiva en la vida en permet oblidar-me de les incongruències del sistema educatiu i de les famílies, si bé he de confensar que sovint patesc per qualcú en dóna qualque disgust. Crec que s'hauria d'apreciar més la feina dels docents perquè en conec de molts bons i estan a la pública. VOCACIONAL
El professorat és més que bo, tenint en compte les circumstàncies i valorat en el seu conjunt. El desastre en educació ve de la psicopedagogia barata que impera tant a la formació e mestres i professorat com entre els responsables polítics. També ve, inevitablement, de la família.
VOCACIONAL, tens tota la raó del món. I entenc que persones com tu acabin farts del sistema, farts dels mal-pares, i, en definitiva, farts de tot. I finalment, davant la impotència de poder fer la feina ben feta, els educadors desistesquin en l'esforç, i ho enviïn tot a porgar fum.
Murta, me sembla que has fet un "rato" llarg. Un gran error que sent massa, és intentar relacionar "castellà" amb (...). Per llatinoamèrica hi ha molts de problemes, però també moltíssima de bona gent. I per Espanya, també. Com per tot. Molts de mals vénen dels governants, no dels governats.
A "un altre": tens una fixació malaltissa amb el fet que els mestres tenguin 3 mesos de vacacions. I què? Des de fa molts d'anys que els tenen, però l'alt índex de fracàs escolar és més recent. I qui té la culpa d'aquest índex de fracàs? Els mestres? Els nins són ara "biològicament" més curts? No, i no. Pensem en la societat actual de la incultura (Belen Esteban, Gran Hermano, ..., Tele 5, Antena 3), els polítics que només cerquen sortir a la foto, els doblers tudats en reformes educatives inútils impulsades per pseudopsicòlegs tarats, els pares que no pensaren que ser-ho implicava molt més que 5 minutets d'alegria (ja m'enteneu, no?), etc. I si no, com s'explica que abans no hi hagués aquesta alta taxa de fracàs? Deixau de donar la culpa als mestres, que deuen estar ben farts de rebre de per tot (equips directius incompetents, pares maleducats, ninets malcriats, i altres herbes), i començau a pensar que la formació d'un nin comença a ca seva. Els tres mesos de vacacions, els tenen merescuts i ben guanyats. I els sou que tenen, per la feina que han de fer, és més aviat escàs. Tots aquests que critiquen tant, hauríeu d'estar al seu lloc. Per cert, "un altre", de què fas feina?
A "mans al cap": Em digui a un lloc del món on es parli el castellà i que no sigui un feu de dictadors, o narcos, o crim, o analfabetisme i miseria. Comenci per Rio Grande i davalli fins a la Tera del Foc i ja em dirà coses. L'esper.
Siempre que entro en un foro del dbalears me tengo que poner las manos a la cabeza de los comentarios xenófobos que tengo que leer de personas que curiosamente se creen el ombligo del mundo en esta cuestión. Ahora resulta que el español solo se habla en repúblicas bananeras...lo que hay que leer.