TW
9

La llengua catalana tornà a aparèixer ahir en el discurs del delegat del Govern amb motiu de l'aniversari de la Constitució. Si l'any passat fou per deixar clar que no s'havien de fer passes enrera en el procés de normalització, enguany fou per acusar el PP -sense citar-lo- de rompre un consens de fa més de vint anys en matèria de política lingüística i de crear una confrontació que no es produeix en la societat només per cercar vots. La seva referència provocà que el president del PP, José Ramón Bauzá, l'acusàs de fer "electoralisme".

"El poble, el país, veu desorientat la pèrdua de consensos bàsics per al progrés de la nostra llengua; veu, amb preocupació, o amb escàndol, que temes superats, aprovats amb un ampli consens fa més de 20 anys, es posen de nou sobre la taula per cercar confrontacions irreals que no es donen al carrer i per cercar beneficis a curt termini, sense adonar-se -o tal volta sí- de les conseqüències a mig i a llarg termini", assegurà Socias en el seu discurs. Isentencià que "el català ni ha estat motiu de polèmica social ni ha estat un problema els darrers vint anys". Per això, reclamà que es torni al consens i es defugin "temptacions tacticistes".

En acabar el discurs, el president del PP José Ramón Bauzá criticà que Socias "vulgui cercar el consens agredint l'oposició" i advertí que allò que tocava el dia de la Constitució era fer un discurs institucional i no "electoralista" com, segons ell, va fer el delegat. Quan li demanaren explícitament per la qüestió lingüística, Bauzá criticà que fos el delegat del Govern qui hagués fet la crítica i que ho fes en un acte de celebració de la Constitució. "Però hi estem acostumats", sentencià. "Supòs que la crítica era autocrítica", afegí el popular, al·ludint a les referències de Socias a l'aturada del projecte urbanístic de la Platja de Palma. Precisament entre els assistents es va poder veure la responsable d'aquest projecte, Margarita Nájera.