TW
4

El delegat del Govern, Ramon Socias, i el president del Govern, Francesc Antich, carregaren ahir amb contundència contra l'actitud dels controladors aeris, que paralitzaren l'Estat espanyol el passat cap de setmana. En l'acte de commemoració del 32è aniversari de la Constitució, el responsable estatal advertí que la Carta Magna permet la llibertat d'expressió, però "allò que no hi té cabuda són els qui, tot menyspreant els conciutadans, volen fer xantatge a l'Estat".

Socias denuncià que els controladors, "defensant interessos personals i corporatius, siguin capaços d'aturar un país, prendre'n els ciutadans com a ostatges i passar per sobre de qualsevol norma i ordenament jurídic". Afegí que "mereixen" el "rebuig" social i sentencià que, amb "actuacions salvatges" com la d'aquest cap de setmana, "hi ha hagut gent que ha perdut l'honor".

L'acció d'aquest col·lectiu obligà a referències en els discursos i centrà els comentaris entre els representants polítics, socials, militars i eclesiàstics convidats a l'acte celebrat, un any més, al Saló del Tinell del palau de l'Almudaina.

Abans de pronunciar el discurs, Socias ja advertí que els costos del bloqueig serien "altíssims", tant econòmics com morals, i es mostrà partidari de prorrogar l'estat d'alarma dos mesos per evitar un altre col·lapse per Nadal.

El president del Govern, Francesc Antich, també es referí al "xantatge inadmissible" dels controladors en la seva intervenció. Criticà "l'egoisme dels interessos particulars" del col·lectiu i defensà que, gràcies a la Constitució, s'ha pogut normalitzar una "circumstància de greu perjudici per a l'interès general i que ha afectat, de manera injusta, centenars de milers de persones i el conjunt de l'economia del país".

Al marge d'això, tant Socias com Antich centraren els discursos a lamentar que s'hagi passat d'una època de consensos i de polítics amb sentit d'Estat, com els que permeteren la Constitució ara fa 32 anys, a la situació actual, amb "falta de visió d'Estat" i amb una confrontació permanent per obtenir rèdits electorals. Tot per acabar reclamant més categoria política i consens en qüestions clau.

El delegat posà com a exemple la política lingüística i acusà veladament el PPde rompre el consens; a més, també es referí al projecte de remodelació de la Platja de Palma per recordar que "han bastat unes protestes d'afectats i la proximitat de les eleccions per rompre l'equilibri". El socialista reconegué que el projecte és complicat i que hi haurà persones que se sentiran "perjudicades", però deixà clar que s'ha de recuperar el consens i actuar, perquè "els competidors no s'esperaran".

Socias reclamà als polítics que cerquin acords en plena crisi, en lloc de "tirar-se els plats pel cap", i que pensin en el futur i no en les eleccions. "Deixam de mirar-nos el llombrígol i mirem de veritat els ulls dels nostres veïns. Aquest és el nostre deure", recalcà el delegat, qui també instà els polítics a "rectificar", a posar l'interès general per sobre del particular, sobretot després dels escàndols que han contribuït al seu descrèdit.

El president Antich també es referí a la Platja de Palma, per deixar clar el seu "compromís personal" de dur el projecte endavant, i anuncià que ha iniciat reunions per assolir el "consens necessari". El cap de l'Executiu també alertà sobre el descrèdit de la política i apostà per "substituir la cultura de la confrontació" per la de la "col·laboració lleial". Reclamà "assosec" per superar les dificultats, cridà al "civisme polític" i oferí a la resta de partits la màxima col·laboració "lleial i sincera".

El president defensa el valor de la política

El president del Govern, Francesc Antich, aprofità el discurs del dia de la Constitució per admetre el creixent desprestigi social de l'activitat política, sobretot comparada amb el moment en què s'aprovà la Carta Magna, però també per deixar clar que "fora de la política no hi ha cap solució possible". Per tant, no es tracta de rebutjar la política, sinó de millorar-la. Per fer-ho, defensà la necessitat d'abandonar l'insult, les acusacions personals gratuïtes i el desig que les coses vagin malament per poder obtenir rèdits electorals.

Indicà que s'ha de substituir aquesta "confrontació apriorística" per la col·laboració lleial. Però també rebutjà que la política vagi "a cop de titular" i es mogui només, a curt termini, per interessos electorals. I apostà, en canvi, per "la planificació i el consens". En definitiva, "una crida al civisme polític" que consistiria a evitar que la crispació i la polarització s'instal·lin en la societat i a defensar la pluralitat i el respecte cap a les idees dels adversaris. "Llevar l'excès d'apassionament al debat i substituir-lo per intel·ligència i cultura. Això ens enfortirà com a poble i com a país", sentencià Antich, qui recalcà que és temps de cooperació i acords.