Cas Llucmajor

L'Audiència reitera presó per a Tomàs per canviar “doblers pels vots d'ASI”

Els magistrats mantenen les mateixes penes per a l'exbatle de Llucmajor Rabasco i Aldao que la sentència anul·lada pel Suprem

Tomàs i Rabasco flanquegen el misser Perera, el juliol del 2008. | J. Torres.

TW
19

L'Audiència Provincial de les Balears repeteix la condemna del cas Llucmajor: tres anys de presó per a l'exbatle de Llucmajor, Lluc Tomàs (PP), per malversació de cabals públics; sis anys de presó per a l'exregidor i exlíder d'ASI, Joaquín Rabasco, per malversació i alçament de béns; i tres anys de presó per a la seva companya sentimental, María del Amor Aldao, pels mateixos delictes que ell. La nova resolució arriba després que el passat abril el Tribunal Suprem anul·làs la sentència condemnatòria de l'Audiència per "greus deficiències" i obligàs els mateixos magistrats a fer-ne una altra d'ajustada a dret.

Si el Suprem advertí que "sobren afirmacions i falten acreditacions que les sostinguin", els magistrats mantenen ara "tots i cada un" dels fonaments jurídics de l'anterior sentència i es limiten a "mirar de complementar les deficiències de motivació" detectades pel Suprem.
D'aquesta manera, reforcen la justificació de la condemna contra l'exbatle de Llucmajor.

Segons els magistrats, el llavors batle va permetre, a canvi de garantir-se els vots d'ASI al Consistori, que els altres dos acusats aconseguissin fons municipals a través de la trama empresarial que havien creat. "Metàl·lic a canvi de vots". La nova sentència reitera que Rabasco creà quatre societats a nom de la seva parella i que, a partir de 1999 i sent ell el regidor responsable, l'Ajuntament comença a contractar a aquestes empreses les actuacions musicals de festes, i aquestes inflaven les factures per lucrar-se.

Segons els magistrats, el batle prestà la seva "necessària i imprescindible col·laboració" en aquests concursos o licitacions arreglats i firmà el pagament a les empreses del regidor. Aquesta conducta, "realitzada conjuntament pels tres acusats", perjudicà l'Ajuntament en més de 681.000 euros. La sentència conclou que el llavors batle "era plenament conscient del que havia ordit" amb els altres dos acusats i considera que fou el mateix batle "qui generà la situació" quan assolí un pacte de governabilitat amb el regidor i li atribuí competències per fer el que va fer. Segons ells, "formava part de l'acord", que Rabasco contractàs serveis que oferien les seves societats.

A banda de les penes de presó, els acusats també estan condemnats a vuit anys d'inhabilitació (sis per a Aldao), a pagar part de les costes i a indemnitzar l'Ajuntament amb 681.450 euros més interessos. Les defenses dels tres condemnats avançaren ahir que recorreran en cassació la sentència perquè consideren que no s'han resolt les "deficiències" apreciades pel Suprem. L'advocat d'Aldao, Eduardo Valdivia, advertí que incorre en "vici de nul·litat"; i el de Tomàs, Rafael Perera, afirmà que "no s'ajusta ni a fet ni a dret".